
Uwaga! Wycofanie pyłku kwiatowego „Sądecki Bartnik” – wykryto toksyczne alkaloidy
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożywaniem partii pyłku kwiatowego marki „Sądecki Bartnik”. Badania wykazały przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Producent wycofuje produkt z obrotu.
14 sierpnia 2025, 12:34

Jak czytać etykiety produktów? Te triki producentów warto znać
Półki w sklepach uginają się od produktów z krzykliwymi hasłami: „fit”, „naturalny”, „bez cukru”, „light”. Brzmi zdrowo? Niekoniecznie. Producenci doskonale wiedzą, jak przyciągnąć nasz wzrok, ale… nie zawsze grają w otwarte karty. Klucz do świadomych zakupów tkwi w umiejętności czytania etykiet – i to nie tylko tego, co napisane jest dużymi literami.
08 sierpnia 2025, 17:54

Jedz do syta i chudnij: nowa dieta oparta na nieprzetworzonej żywności działa lepiej niż liczenie kalorii
Nowe badanie opublikowane w „Nature Medicine” potwierdza: jedząc minimalnie przetworzoną żywność, można schudnąć ponad dwa razy więcej niż przy diecie ultraprzetworzonej — i to bez ograniczania kalorii. Zobacz, dlaczego stopień przetworzenia jedzenia ma większe znaczenie niż myślisz.
08 sierpnia 2025, 13:05

Ultraprzetworzona żywność szkodzi mózgowi i psychice. Ekspertka ostrzega przed skutkami UPF
Coraz więcej badań wskazuje, że żywność ultraprzetworzona (UPF – ultra-processed food) może nie tylko prowadzić do otyłości, ale także pogarszać kondycję psychiczną i jakość snu. Dietetyczka Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego ostrzega, że UPF wpływa na mózg, wywołując m.in. stany lękowe i depresję.
04 sierpnia 2025, 07:09

GIS: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - salmonella w niektórych partiach musu z orzechów nerkowca z maliną
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem produktu dmBio Mus z orzechów nerkowca z maliną. Produkt pochodzi z partii oznakowanych datami minimalnej trwałości od 29.05.2025 do 28.04.2026 włącznie.
05 czerwca 2025, 15:05

Uwaga na dmBio Granola Crunchy! GIS ostrzega przed alergenem w popularnym produkcie
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożyciem granoli dmBio Granola Crunchy z owocami jagodowymi z jednej partii. Produkt może zawierać łubin – silny alergen, nieujęty w składzie. Sprawdź, czy masz go w swojej kuchni.
04 czerwca 2025, 14:07

Bezglutenowe pieczywo przyszłości? Teraz z białkiem ze świerszczy!
Nowa receptura chleba bezglutenowego może zrewolucjonizować zdrowe odżywianie. Wzbogacony o naturalne białka – m.in. z owadów – staje się wartościowym elementem nowoczesnej diety. Czy pieczywo z mączką z owadów spotka się z uznaniem konsumentów?
29 maja 2025, 13:40

Jedzenie w szpitalu – co warto wiedzieć?
O kiepskiej jakości posiłków w polskich szpitalach krążą legendy. Nic więc dziwnego, że pacjenci decydują się zaopatrzyć we własny prowiant. W 2018 roku Najwyższa Izba Kontroli (NIK) alarmowała, że polska ochrona zdrowia nie zapewnia pacjentom właściwego wyżywienia. Posiłki były przygotowywane z niskiej jakości składników o niewystarczających wartościach odżywczych.
11 kwietnia 2025, 15:25

Zdrowe i smaczne jedzenie w Sejmie? Katarzyna Bosacka nie przebiera w słowach
Katarzyna Bosacka to ekspertka od zdrowego żywienia. Wybrała się do sejmowej stołówki, żeby sprawdzić, jak jadają polscy parlamentarzyści. Nie jest zachwycona. "To wstyd" - grzmi Katarzyna Bosacka.
13 grudnia 2024, 07:00

Uwaga na ten popularny dodatek do żywności. Może zwiększać ryzyko cukrzycy!
Do produktów spożywczych powszechnie dodaje się wiele dodatków. Nie wszystkie są obojętnie dla naszego zdrowie. Jeden z nich, jak wskazują naukowcy, może być odpowiedzialny za rozwój przewlekłych zapalnych chorób jelit, owrzodzeń oraz podwyższonego poziomu cukru we krwi.
10 grudnia 2024, 12:15