Popularna przekąska pilnie wycofywana ze sklepów. Sprawdź, czy masz ją w domu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Sieć Auchan poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży jednej z partii popularnych orzechów. Klienci, którzy zakupili wskazany produkt, mogą zwrócić go do sklepu – koszt zakupu zostanie w całości zwrócony.
supermarket
Popularna przekąska pilnie wycofywana ze sklepów. Sprawdź, czy masz ją w domu
Shutterstock

Szczegóły decyzji o wycofaniu

Chodzi o produkt "Pinia orzeszki". Jak podano w oficjalnym komunikacie, decyzja została podjęta w trosce o bezpieczeństwo żywności oraz zdrowie konsumentów. Podczas kontroli stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu kadmu w produkcie.

Nadmierna ilość tego pierwiastka może prowadzić do jego kumulowania się w organizmie. Przy długotrwałej ekspozycji kadm stanowi zagrożenie przede wszystkim dla nerek i układu kostnego, dlatego producent i sieć handlowa zdecydowali się na natychmiastowe wycofanie wskazanej partii ze sprzedaży.

Dane wycofanego produktu:

nazwa: Pinia orzeszki, 75 g

producent: FOODWELL Sp. z o.o.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

kod kreskowy (EAN): 5900749010320

numer partii / data minimalnej trwałości: 0002516368 / 06.2026

Apel do klientów

Producent oraz sieć Auchan apelują, aby nie spożywać produktu z podanej partii. Osoby, które zakupiły orzeszki, proszone są o ich wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym dokonano zakupu. Zgodnie z komunikatem, zwrot objęty jest pełną refundacją.

"Przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za zrozumienie" – podkreślili przedstawiciele Auchan.

Wycofania produktów – standardowa procedura, nie powód do paniki

Choć informacje o wycofywaniu żywności mogą budzić niepokój, warto pamiętać, że są one elementem standardowego systemu kontroli rynku. Tego typu działania mają na celu jak najszybsze wyeliminowanie potencjalnego zagrożenia i ochronę konsumentów. W praktyce oznacza to, że mechanizmy nadzoru działają, a nieprawidłowości są wykrywane i korygowane.

Wycofania produktów zdarzają się w całej Europie i najczęściej dotyczą pojedynczych partii, a nie całego asortymentu. Kluczowe jest zwracanie uwagi na komunikaty sklepów i producentów oraz sprawdzanie numerów partii produktów znajdujących się w domu.

Bezpieczeństwo żywności pod stałą kontrolą

Bezpieczeństwo żywności to jeden z priorytetów zarówno producentów, jak i sieci handlowych. Regularne badania, kontrole laboratoryjne oraz współpraca z instytucjami nadzorczymi pozwalają szybko reagować na wszelkie nieprawidłowości. Właśnie dzięki takim procedurom konsumenci mogą mieć większą pewność, że potencjalnie niebezpieczne produkty nie pozostają długo w sprzedaży.

W przypadku wątpliwości zawsze warto śledzić oficjalne komunikaty sklepów oraz instytucji zajmujących się kontrolą żywności i reagować zgodnie z ich zaleceniami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link