
Sól himalajska, morska czy kłodawska? Która jest najzdrowsza?
Sól to nieodłączny element naszej diety. Jednak którą sól wybrać? Różową himalajską, morską czy może polską sól kłodawską? Sprawdzamy, która sól jest najzdrowsza. I rozwiewamy najczęściej powielany mity na temat soli!
30 maja 2025, 11:33

Ta kawa skutecznie spowalnia starzenie. Wystarczy szczypta popularnej przyprawy
Kawa towarzyszy wielu osobom od porannego przebudzenia nierzadko aż po wieczór. Oprócz pobudzającego działania, coraz więcej badań wskazuje na jej potencjał w walce ze starzeniem organizmu. Klucz tkwi nie tylko w antyoksydantach zawartych w ziarnach kawowca, ale także w mądrych dodatkach – np. cynamonie.
30 kwietnia 2025, 06:30

Ten dodatek do kawy sprawi, że stracisz ochotę na słodycze. Idealna na schudnięcie
Dodatki do kawy mogą znacząco wpłynąć na jej smak i aromat, a także dostosować napój do indywidualnych preferencji. Niektóre z nich mogą też przynieść dodatkowe korzyści.
07 lutego 2025, 10:30

Ta znana przyprawa nie tylko dodaje smaku, ale też poprawia zdrowie. Poznaj jej zalety
Kurkuma, zwana również ostryżem długim czy szafranem indyjskim, od wieków znana jest ze swoich kulinarnych i zdrowotnych właściwości. To korzeń o intensywnym, pomarańczowo-żółtym kolorze i charakterystycznym, lekko piekącym smaku. Ze względu na swoje walory smakowe, odgrywa on kluczową rolę w kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w kuchni indyjskiej, chińskiej i tajskiej. W Polsce kurkuma jest znana i dodawana do różnych potraw, w tym zup czy potraw jednogarnkowych. Jednak to nie tylko przyprawa, ale także sprzymierzeniec dobrego zdrowia. Jakie prozdrowotne właściwości ma kurkuma?
03 grudnia 2024, 06:44