Ta znana przyprawa nie tylko dodaje smaku, ale też poprawia zdrowie. Poznaj jej zalety

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Kurkuma, zwana również ostryżem długim czy szafranem indyjskim, od wieków znana jest ze swoich kulinarnych i zdrowotnych właściwości. To korzeń o intensywnym, pomarańczowo-żółtym kolorze i charakterystycznym, lekko piekącym smaku. Ze względu na swoje walory smakowe, odgrywa on kluczową rolę w kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w kuchni indyjskiej, chińskiej i tajskiej. W Polsce kurkuma jest znana i dodawana do różnych potraw, w tym zup czy potraw jednogarnkowych. Jednak to nie tylko przyprawa, ale także sprzymierzeniec dobrego zdrowia. Jakie prozdrowotne właściwości ma kurkuma? 

kurkuma-wlasciwosci-zastosowanie-zdrowie-uroda-kosmetologia-justyna-p
Kurkuma posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, które od dawna są doceniane i z powodzeniem wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Shutterstock

Kurkuma - co to za roślina, jakie są jej właściwości.

Kurkuma to nazwa przyprawy otrzymywanej przez zmielenie korzenia lub kłącza rośliny Curcuma longa. Jest ona od wieków wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Intensywny kolor i charakterystyczny smak kurkumy sprawiają, że stałą się popularnym składnikiem wielu potraw na całym świecie. 

Curcuma longa to roślina z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach. Natomiast uprawiana jest w wielu rejonach na świecie położonych w strefie tropikalnej. Inne nazwy kurkumy, pod którymi jest znana w różnych rejonach świata, to: szafran indyjski, ostryż długi, ostryż Zohary, ostryż indyjski oraz kurkuma długa.

Prozdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, które od dawna są doceniane i z powodzeniem wykorzystywane w medycynie naturalnej. Oto niektóre z nich:

  • Działanie przeciwzapalne kurkumy. Kurkumina, główny składnik aktywny kurkumy, to polifenol – związek organiczny będący antyoksydantem. Nadaje on korzeniom tej rośliny intensywny, pomarańczowo-żółty kolor. To właśnie kurkumina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.: posiada silne właściwości przeciwzapalne. Pomaga ona zatem w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.

  • Działanie antyoksydacyjne kurkumy. Kurkumina, podobnie jak inne polifenole, to silny antyoksydant. Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. 

  • Poprawa zdrowia mózgu: Badania wskazują, że kurkumina może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie mózgu. Związek ten korzystnie działa na zdolności poznawcze. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych - takich, jak choroby Alzheimera i Parkinsona.

 
  • Poprawa trawienia: Spożywanie kurkumy może wspomagać proces trawienia. Przyprawa ta pobudza wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

  • Wspomaganie układu odpornościowego: Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym (antyoksydacyjnym) i przeciwzapalnym, kurkuma może wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając organizmowi w walce z różnym infekcjami i chorobami. Dodatkowo kurkuma pobudza aktywność komórek odpornościowych, wpływając tym samym korzystnie na zdrowie.

Spożywanie kurkumy jest zalecane. Ze względu na korzystne właściwości zawartych w tej przyprawie związków organicznych, dodawanie kurkumy do potraw może wpłynąć na poprawę zdrowia i samopoczucia.

Kurkuma: do jakich potraw i napojów można ją dodawać 

Kurkuma jest wszechstronnym, niezwykle uniwersalnym składnikiem kulinarnym, który można dodawać do wielu różnych potraw. Przyprawa ta poprawia kolor i dodaje smaku. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kurkuma, z jej intensywnym kolorem i licznymi właściwościami dla zdrowia, stanowi cenny dodatek do wielu potraw i napojów. Jej wszechstronne zastosowania w kuchni sprawiają, że jest to niezastąpiony składnik kulinarny, który nie tylko dodaje smaku i aromatu, ale także wspiera zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego warto eksperymentować z kurkumą w kuchni, odkrywając nowe smaki i korzyści zdrowotne, które może ona dostarczyć.

Do najpopularniejszych zastosowań kurkumy w kuchni zalicza się m.in.:

  • Curry. Kurkuma jest kluczowym składnikiem wielu dań kuchni indyjskiej, w tym curry. Nadaje potrawom intensywny żółty kolor i charakterystyczny smak. Kurkumę w postaci curry można dodać do kurczaka. Tradycyjne danie z kurczaka w curry z dodatkiem kurkumy, kokosa i innych aromatycznych przypraw (a także jego podobne wersje), to potrawy znane i lubiane w wielu krajach świata;

  • Ryż i kasze. Kurkuma jest często dodawana do gotowanego ryżu i kasz, nadając im wyjątkowy smak i aromat. Bardzo smacznym daniem jest także kurkumowy ryż basmati. To gotowany na parze ryż basmati z dodatkiem kurkumy, cynamonu i goździków;

  • Zupy i eintopfy. Dodanie kurkumy do zup i eintopfów (czyli dań jednogarnkowych) to doskonały pomysł. Kurkuma może nadać im nie tylko pięknego koloru, ale także wzbogacić je o korzystne dla zdrowia składniki;

  • Kurkuma co ciasta. Kurkuma to także ciekawy dodatek do niektórych ciast np.: ciasta marchewkowego. Klasyczne ciasto marchewkowe można wówczas wzbogacić o kurkumę, imbir i orzechy. 

  • Golden Milk - Kurkumowy Napój. Napój z kurkumy, zwany Golden Milk, stał się popularnym napojem zdrowotnym. Jego przygotowanie jest proste. Wystarczy połączyć mleko roślinne z kurkumą, imbirem i innymi przyprawami;

  • Kurkumowe smoothie. Taki napój z bananami, mango, pomarańczą i kurkumą to doskonały pomysł a zdrowe śniadanie lub przekąskę. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link