Jest puszysty, ma jednolitą strukturę i pachnie "jak z piekarni" przez... kilka dni. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Chleb tostowy to stały element wielu kuchni. Jest idealny na szybkie śniadanie, chrupiący po upieczeniu i wygodny w przechowywaniu. Jednak czy chleb tostowy jest zdrowy? Jak wpływa na zdrowie? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać.
chleb tostowy
Czy chleb tostowy jest zdrowy?
Shutterstock

Dlaczego chleb tostowy smakuje "lepiej" niż zwykły?

Sekret tkwi w dodatkach. Producenci chleba tostowego dbają, by pieczywo długo zachowało miękkość i świeżość. To dlatego w wielu z nich znajdziemy emulgatory, syrop glukozowy czy tłuszcze roślinne. To właśnie one sprawiają, że kromka jest puszysta, ma jednolitą strukturę i pachnie „jak z piekarni” – i to nawet przez kilka dni… Nie znaczy to jednak, że takie dodatki są potrzebne organizmowi. Niestety, w nadmiarze mogą obciążać metabolizm i sprzyjać podjadaniu.

Wartości odżywcze chleba tostowego? Więcej kalorii, mniej błonnika

W porównaniu ze zwykłym chlebem razowym, chleb tostowy często ma wyższy indeks glikemiczny. To oznacza szybszy wzrost poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie – nagły spadek energii po posiłku. Dodatkowo chleb tostowy jest często uboższy w błonnik niż chleb tradycyjny. Błonnik daje natomiast uczucie sytości i wspiera trawienie.

Warto jednak pamiętać, że producenci coraz częściej wzbogacają pieczywo tostowe w witaminy i minerały. Wybierając produkty z pełnego ziarna, można znaleźć produkty bardziej wartościowe.

Ciemny chleb tostowy – zdrowa alternatywa czy marketing?

Wielu konsumentów sięga po ciemny chleb tostowy w przekonaniu, że to zdrowszy wybór. Zdarza się jednak, że kolor to efekt dodania do składu karmelu lub barwników, a nie pełnego ziarna. W efekcie taki „ciemny” chleb ma niemal te same wartości co biały. Warto więc czytać etykiety – skład powinien zaczynać się od mąki pełnoziarnistej, a nie pszennej białej.

Chleb tostowy. Czy należy go unikać?

Chleb tostowy nie jest produktem „zakazanym”. Może być elementem zdrowej diety, jeśli wybierzesz wersję z pełnego ziarna, nieprzesadnie go przypieczesz i nie będziesz opierać na nim całego jadłospisu. Problem pojawia się wtedy, gdy staje się podstawą codziennych posiłków, a warzywa czy produkty świeże schodzą na dalszy plan.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link