
Spis treści
Rośliny strączkowe, takie jak czarna fasola i ciecierzyca, od lat uznawane są za wartościowy składnik diety. Teraz naukowcy z Illinois Institute of Technology potwierdzają, że ich codzienne spożywanie może znacząco poprawić parametry zdrowotne osób ze stanem przedcukrzycowym. Wyniki nowego badania zaprezentowane podczas konferencji “Nutrition 2025” w Orlando (USA) pokazują, że włączenie fasoli do diety wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i stany zapalne – dwa kluczowe czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2.
Codzienna szklanka fasoli: prosty sposób na zdrowsze serce
Szklanka czarnej fasoli lub ciecierzycy dziennie poprawia metabolizm i sprzyja zdrowiu serca - twierdzą eksperci w dziedzinie diety i zdrowia.
W trwającym 12 tygodni badaniu naukowców z Illinois Institute of Technology (USA) wzięły udział 72 osoby ze stanem przedcukrzycowym. Uczestnikom, prowadzącym normalny codzienny tryb życia, losowo przydzielono jedzenie 1 szklanki czarnej fasoli, ciecierzycy lub ryżu (grupa kontrolna) przez 12 tygodni. Próbki krwi pobrano na początku, po 6 i po 12 tygodniach w celu śledzenia poziomu cholesterolu, stanów zapalnych i cukru we krwi, a testy tolerancji glukozy przeprowadzono na początku i na końcu badania.
Ciecierzyca obniża cholesterol, fasola zmniejsza stan zapalny
W grupie spożywającej ciecierzycę całkowity cholesterol spadł znacząco - ze średnio 200,4 miligramów na decylitr na początku badania do 185,8 miligramów na decylitr po 12 tygodniach. U osób spożywających czarną fasolę średni poziom interleukiny-6 — markera stanu zapalnego — wynosił 2,57 pikogramów na mililitr na początku badania i znacząco spadł do 1,88 pikogramów na mililitr po 12 tygodniach. Nie zaobserwowano żadnych istotnych zmian w markerach metabolizmu glukozy.
- Osoby ze stanem przedcukrzycowym często wykazują zaburzenia metabolizmu lipidów i przewlekły stan zapalny o niskim nasileniu, które mogą przyczyniać się do rozwoju patologii, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2 — powiedziała Morganne Smith, doktorantka w Illinois Institute of Technology. - Nasze badanie wykazało, że spożywanie fasoli pomogło znacząco obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć stan zapalny u osób ze stanem przedcukrzycowym, chociaż poziom glukozy nie uległ zmianie.
Prosty i niedrogi sposób na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych
Zdaniem autorów włączenie fasoli do codziennej diety może być prostym, niedrogim sposobem na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. Zamiana mniej zdrowych pokarmów na fasolę - w puszce, suszoną lub mrożoną - to świetny punkt wyjścia przy modyfikacji diety. Należy jednak pamiętać o dodatkowych składnikach niektórych rodzajów fasoli w puszkach, takich jak sól lub cukier.
- Nasze badanie wykazało korzyści ze spożywania fasoli u osób dorosłych ze stanem przedcukrzycowym, ale jest to świetna opcja dla każdego — podkreśliła Smith.
- Te wyniki mogą zostać wykorzystane do opracowania wytycznych dietetycznych, przez lekarzy lub programy zdrowia publicznego ukierunkowane na zapobieganie chorobom serca i cukrzycy. Istnieje wiele sposobów na włączenie fasoli do regularnej diety jako opłacalnego sposobu na wsparcie ogólnego stanu zdrowia i zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych — wskazała badaczka. - Można nią zagęścić zupę, dodawać jako dodatek do sałatek lub łączyć z ryżem lub komosą ryżowa.
Fasola i ciecierzyca pomijane w badaniach
Zarówno czarna fasola, jak i ciecierzyca są powszechnie spożywane, ale często pomijane w szczegółowych badaniach dotyczących ich wpływu na poziom cholesterolu i stany zapalne u osób zagrożonych chorobami serca lub cukrzycą. Nowe badanie jest częścią większego projektu badającego, w jaki sposób jedzenie czarnej fasoli i ciecierzycy wpływa na stany zapalne i reakcję insulinową poprzez aktywność mikrobiomu jelitowego.
Należy pamiętać, że streszczenia przedstawione na konferencji Nutrition 2025 zostały ocenione i wybrane przez komisję ekspertów, ale zazwyczaj nie przeszły takiego samego procesu recenzji, jaki jest wymagany do publikacji w czasopiśmie naukowym. W związku z tym przedstawione ustalenia należy traktować jako wstępne do czasu udostępnienia publikacji recenzowanej.