Jedna szklanka dziennie może poprawić zdrowie serca. Nowe badania o czarnej fasoli i ciecierzycy

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Codzienne spożywanie jednej szklanki czarnej fasoli lub ciecierzycy może obniżać cholesterol i zmniejszać stany zapalne – wynika z najnowszych badań zaprezentowanych podczas konferencji Nutrition 2025. To prosta zmiana w diecie, która może przynieść realne korzyści dla zdrowia serca i profilaktyki cukrzycy.
czarna fasola ciecierzyca cholesterol stan zapalny dieta przedcukrzycowa rośliny strączkowe zdrowie serca cukrzyca typu 2 badania naukowe Nutrition 2025 zdrowie
Jedna szklanka dziennie może poprawić zdrowie serca. Nowe badania o czarnej fasoli i ciecierzycy
Shutterstock

Rośliny strączkowe, takie jak czarna fasola i ciecierzyca, od lat uznawane są za wartościowy składnik diety. Teraz naukowcy z Illinois Institute of Technology potwierdzają, że ich codzienne spożywanie może znacząco poprawić parametry zdrowotne osób ze stanem przedcukrzycowym. Wyniki nowego badania zaprezentowane podczas konferencji “Nutrition 2025” w Orlando (USA) pokazują, że włączenie fasoli do diety wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i stany zapalne – dwa kluczowe czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2.

Codzienna szklanka fasoli: prosty sposób na zdrowsze serce

Szklanka czarnej fasoli lub ciecierzycy dziennie poprawia metabolizm i sprzyja zdrowiu serca - twierdzą eksperci w dziedzinie diety i zdrowia.

W trwającym 12 tygodni badaniu naukowców z Illinois Institute of Technology (USA) wzięły udział 72 osoby ze stanem przedcukrzycowym. Uczestnikom, prowadzącym normalny codzienny tryb życia, losowo przydzielono jedzenie 1 szklanki czarnej fasoli, ciecierzycy lub ryżu (grupa kontrolna) przez 12 tygodni. Próbki krwi pobrano na początku, po 6 i po 12 tygodniach w celu śledzenia poziomu cholesterolu, stanów zapalnych i cukru we krwi, a testy tolerancji glukozy przeprowadzono na początku i na końcu badania.

Ciecierzyca obniża cholesterol, fasola zmniejsza stan zapalny

W grupie spożywającej ciecierzycę całkowity cholesterol spadł znacząco - ze średnio 200,4 miligramów na decylitr na początku badania do 185,8 miligramów na decylitr po 12 tygodniach. U osób spożywających czarną fasolę średni poziom interleukiny-6 — markera stanu zapalnego — wynosił 2,57 pikogramów na mililitr na początku badania i znacząco spadł do 1,88 pikogramów na mililitr po 12 tygodniach. Nie zaobserwowano żadnych istotnych zmian w markerach metabolizmu glukozy.

- Osoby ze stanem przedcukrzycowym często wykazują zaburzenia metabolizmu lipidów i przewlekły stan zapalny o niskim nasileniu, które mogą przyczyniać się do rozwoju patologii, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2 — powiedziała Morganne Smith, doktorantka w Illinois Institute of Technology. - Nasze badanie wykazało, że spożywanie fasoli pomogło znacząco obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć stan zapalny u osób ze stanem przedcukrzycowym, chociaż poziom glukozy nie uległ zmianie.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Prosty i niedrogi sposób na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych

Zdaniem autorów włączenie fasoli do codziennej diety może być prostym, niedrogim sposobem na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. Zamiana mniej zdrowych pokarmów na fasolę - w puszce, suszoną lub mrożoną - to świetny punkt wyjścia przy modyfikacji diety. Należy jednak pamiętać o dodatkowych składnikach niektórych rodzajów fasoli w puszkach, takich jak sól lub cukier.

- Nasze badanie wykazało korzyści ze spożywania fasoli u osób dorosłych ze stanem przedcukrzycowym, ale jest to świetna opcja dla każdego — podkreśliła Smith.

- Te wyniki mogą zostać wykorzystane do opracowania wytycznych dietetycznych, przez lekarzy lub programy zdrowia publicznego ukierunkowane na zapobieganie chorobom serca i cukrzycy. Istnieje wiele sposobów na włączenie fasoli do regularnej diety jako opłacalnego sposobu na wsparcie ogólnego stanu zdrowia i zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych — wskazała badaczka. - Można nią zagęścić zupę, dodawać jako dodatek do sałatek lub łączyć z ryżem lub komosą ryżowa.

Fasola i ciecierzyca pomijane w badaniach

Zarówno czarna fasola, jak i ciecierzyca są powszechnie spożywane, ale często pomijane w szczegółowych badaniach dotyczących ich wpływu na poziom cholesterolu i stany zapalne u osób zagrożonych chorobami serca lub cukrzycą. Nowe badanie jest częścią większego projektu badającego, w jaki sposób jedzenie czarnej fasoli i ciecierzycy wpływa na stany zapalne i reakcję insulinową poprzez aktywność mikrobiomu jelitowego.

Należy pamiętać, że streszczenia przedstawione na konferencji Nutrition 2025 zostały ocenione i wybrane przez komisję ekspertów, ale zazwyczaj nie przeszły takiego samego procesu recenzji, jaki jest wymagany do publikacji w czasopiśmie naukowym. W związku z tym przedstawione ustalenia należy traktować jako wstępne do czasu udostępnienia publikacji recenzowanej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link