Świetna dla cukrzyków, niskokaloryczna i prebiotyczna. Spróbuj tej pysznej surówki
Jest dostępna przez cały rok. Pyszna, chrupiąca i soczysta. Jej liście, zbite w podłużną kolbę, można jeść na surowo i np. dusić. Trochę teraz zapomniana, ale koniecznie trzeba włączyć ją do jadłospisu. Mowa o cykorii, która ma nieocenione właściwości prozdrowotne. Przygotowuje się z niej pyszne sałatki.
23 stycznia 2025, 07:29
Suche i popękane usta to defekt kosmetyczny? Uwaga, to może być objaw poważnej choroby
Spierzchnięte i pękające usta to problem, który trapi nas często w okresie jesienno-zimowym. W ruch idą wtedy nawilżające balsamy do ust. Warto jednak przyjrzeć się temu uważnie, bo może być to nie tylko defekt kosmetyczny. Takie są np. symptomy cukrzycy lub braku witamin w organizmie.
16 stycznia 2025, 07:00
Nadzieja dla chorych na cukrzycę typu 1. Powstaje nowa technologia genetyczna
Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii opracowali nową technologię genetyczną mvGPT, która pozwala jednocześnie edytować i regulować wiele genów. Technologia ta, opisana w "Nature Communications", ma ogromny potencjał. Zdaniem naukowców, może w przyszłości pomóc tym, którzy cierpią na cukrzycę typu 1.
11 stycznia 2025, 13:11
Dieta w insulinooporności. Co jeść, a czego unikać? Przykładowy jadłospis
Insulinooporność to coraz powszechniejszy problem zdrowotny, który wymaga nie tylko odpowiedniego leczenia, ale przede wszystkim zmian w diecie. Czy wiesz, że to, co jesz, może znacznie poprawić Twój stan zdrowia? Sprawdź, jak powinien wyglądać zdrowy talerz osoby z insulinoopornością, jakie produkty wybierać, a czego unikać.
10 stycznia 2025, 08:23
Uwaga na ten popularny dodatek do żywności. Może zwiększać ryzyko cukrzycy!
Do produktów spożywczych powszechnie dodaje się wiele dodatków. Nie wszystkie są obojętnie dla naszego zdrowie. Jeden z nich, jak wskazują naukowcy, może być odpowiedzialny za rozwój przewlekłych zapalnych chorób jelit, owrzodzeń oraz podwyższonego poziomu cukru we krwi.
10 grudnia 2024, 12:15
Zaskakujące odkrycie naukowców. Jak wpływa jedzenie czekolady na ryzyko cukrzycy typu 2?
Jak to jest z tą czekoladą? Można ją jeść i nie bać się zachorowania na cukrzycę? Jak wynika z najnowszych badań, regularne spożywanie ciemnej czekolady było związane z mniejszym o 21 proc. zagrożeniem cukrzycą typu 2. Za to mleczna czekolada nie miała bezpośrednio znaczenia dla tego zagrożenia, ale sprzyjała przybieraniu na wadze.
09 grudnia 2024, 08:29
Katarzyna Figura rewelacyjnie chudnie. Oto co jada gwiazda
Katarzyna Figura znacząco schudła i może pochwalić się szczupłą sylwetką. Aktorka otwarcie przyznaje się do tego, że zmaga się z cukrzycą. W związku z tym ze szczególna uwagą planuje swoje posiłki. Chętnie opowiada w wywiadach, jak dba o zdrowie i dzięki czemu tak pięknie chudnie. Jak wygląda menu gwiazdy?
04 grudnia 2024, 07:00
Ozempic może być niebezpieczny. Uważaj na te skutki uboczne
Ozempic, lek stworzony pierwotnie do leczenia cukrzycy typu 2, zdobył ogromną popularność wśród Polaków jako cudowny sposób na odchudzanie. Jednak jego stosowanie wiąże się z ryzykiem poważnych skutków ubocznych. Zanim zdecydujesz się na terapię, sprawdź, jakie zagrożenia mogą pojawić się podczas jego stosowania i dlaczego nie jest on odpowiedni dla każdego.
02 grudnia 2024, 08:19