Jak przygotować idealne jajko. Jak przygotować jajka by ich smak był wyjątkowy i trzy przepisy dla mistrza kuchni

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
W jaki sposób przyrządzić jajka, aby były idealne? Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi. Jedni po wyjęciu jajek z lodówki zostawiają je w spokoju na kilka chwil, aby nabrały temperatury otoczenia, inni nakłuwają jajka przed włożeniem do wrzącej wody, jeszcze inni do jajecznicy, aby była perfekcyjna, dodają mleko.
Jajecznica, klasyczne jajka na miękko lub twardo a może mniej oczywiste danie z jajkami?
Shutterstock

Co było pierwsze – kura czy jajko? Już filozofowie w starożytności zastanawiali się nad tym zagadnieniem. Ale nas bardziej interesuje w jaki sposób przyrządzić jajka, aby były perfekcyjne.

Jak przygotować idealne jajko: po co nakłuwać jajko przed gotowaniem

Nakłuwając, uwalniamy powietrze z kieszonki powietrznej wewnątrz jajka, ten zabieg może zapobiec pęknięciu podczas gotowania.
Należy pamiętać, że kieszeń powietrzna zawsze znajduje się na tępym końcu jajka. Można to zrobić za pomocą komercyjnego nakłuwacza do jajek lub z igły. Dodanie do gotowania soli lub octu niestety nie zapobiega pęknięciom.

Jak przygotować idealne jajko: jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie jajek

Wbrew powszechnym przekonaniom, jajek nie należy przechowywać w lodówce.
Najlepsza dla nich jest temperatura pokojowa.

Nie tylko dlatego, by szybciej się ogrzały w wodzie, ale także ze względu na ich smak.

Po umieszczeniu jajek w lodówce, ich wnętrze jest początkowo cieplejsze niż temperatura panująca w lodówce. Jajka mają półprzepuszczalną błonę, co oznacza, że możliwa jest wymiana gazów, a to automatycznie prowadzi do wymiany zapachów.
Jeśli w lodówce mamy przekrojone cytryny lub ostry ser, jajka również będą miały ten aromat. Ponieważ jajko powinno smakować jak jajko, a nie jak reszta zawartości lodówki, eksperci zalecają przechowywanie wytłoczek z jajkami w spiżarni. Idealna temperatura to 18 stopni Celsjusza, ale akceptowalne są także 20 lub 21 stopni.

Co jeszcze jest ważne by przygotować idealne jajko?

Czas!
Czas gotowania jajek może się różnić w zależności od kilku czynników: temperatury przechowywania jajka, ilości wody i rodzaju kuchenki. Rozmiar i wiek jaja również odgrywają rolę. Starsze, wciąż jadalne jajko, potrzebuje mniej czasu na ugotowanie niż świeże. Dlatego eksperymentowanie jest tutaj kluczowe.
Jajka to nie tylko klasyczna jajecznica czy jajka na miękko oto kilka mniej oczywistych przepisów na dania z jajek.

Jak przygotować idealne jajko: jajka po turecku [przepis]

Przepis jest niezwykle prosty, a danie z jajek i gęstego jogurtu skradnie każde podniebienie.

Składniki

  • 2 średnie lub duże jajka - jak najświeższe, w temperaturze pokojowej
  • 3 pełne łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • łyżka natki pietruszki, koperku lub kolendry
  • przyprawy: spora szczypta płatków chili, po szczypcie soli, pieprzu, kuminu
  • do podania: grzanki z bagietki.

Do tego przepisu należy zrobić "jajka w koszulce".
Jajko wbij do małej miseczki. W ten sposób będzie znacznie łatwiej przelać je do garnka z wrzątkiem i będziesz mieć jedną wolną rękę na to, by zrobić wir z wrzącej wody przy pomocy łyżki.

W wybranym naczyniu zagotuj dwie szklanki wody. Do gotującej się wody wlej łyżkę octu spirytusowego 10 %. Ustaw niską moc palnika.
Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Gdy już powstanie, przestań mieszać i w środek wiru wlej jajko.
Nie mieszasz już wody w garnku, tylko obserwujesz jajko. Po około 2,5 - 3 minutach jajko w koszulce powinno być gotowe do wyłowienia. Polecam użyć do tego sitka metalowego.
Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, a w środku płynne żółtko. Używając tego samego wrzątku, "ugotuj" drugie jajko.

W małej miseczce wymieszaj ze sobą 80 gramów (może być więcej) kremowego jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i szczyptę soli.
Mieszankę rozprowadź na środku talerza, na którym podasz całe danie. Na porcję jogurtu wyłóż oba ugotowane jajka.

Na małej patelni umieść płaską łyżkę masła oraz łyżeczkę oliwy.
Podgrzewaj je do roztopienia masła. Wsyp szczyptę chili oraz małą szczyptę kminu rzymskiego lub kurkumy. Całość zamieszaj i od razu wyklej na porcję jogurtu i jajek.
Jajka po turecku oprósz świeżo mielonym pieprzem i udekoruj natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Jak przygotować idealne jajko: jajka po benedyktyńsku [przepis]

Jajka po benedyktyńsku to pyszny pomysł na bardzo sycące i niezwykle pięknie prezentujące się danie.

Składniki główne na jajka po benedyktyńsku (na 4 porcje):

  • 4 dolne (płaskie) części bułki kajzerki lub pieczywo tostowe
  • 8 plasterków bekonu
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 % (do zrobienia jajek w koszulce)
  • Składniki na sos holenderski:
  • 150 g prawdziwego masła
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki soli i spora szczypta białego pieprzu.

Przygotowując jajka benedyktyna powinno się w podobnym czasie mieć gotowe jajka w koszulce oraz sos holenderski.
Pieczywo zaś podpiekamy od razu po usmażeniu bekonu (na tej samej patelni).
Całość powinna być podana na ciepło.
Przygotuj „jajka w koszulkach” jak w przepisie powyżej.

Sos holenderski: 150 gramów prawdziwego masła, czyli 3/4 klasycznej kostki masła umieść w rondelku i roztop.
Bardzo dokładnie oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w misce. W klasycznym przepisie na sos holenderski żółtka przygotowuje się na parze i możesz tak zrobić.
Nie jest to jednak konieczne. Do żółtek dodaj sok z cytryny lub ocet oraz sól i pieprz. Od razu zacznij roztrzepywać żółtka przy pomocy rózgi, by zrobiły się puszyste i gęste.
Powoli i po troszeczku zacznij dolewać do żółtek roztopione, bardzo gorące masło. Cały czas intensywnie ubijaj sos.

Cienkie plasterki bekonu podsmaż na patelni i odłóż na bok (po dwa plasterki na jedną porcję). Na tłuszczu po bekonie lub w zwykłym tosterze zarumień pieczywo.

Na ciepłe pieczywo wyłóż po dwa plasterki bekonu. Następnie jajko w koszulce. Całość polej solidną porcją sosu holenderskiego i podawaj jeszcze ciepłe.
Jajka po benedyktyńsku można dodatkowo oprószyć pieprzem i udekorować szczypiorkiem lub nartką pietruszki.

Jak przygotować idealne jajko: jajka faszerowane szpinakiem [przepis]

Jajka faszerowane szpinakiem to świetna propozycja. Przepis jest szybki i prosty w wykonaniu, a do tego jajka można przygotować z wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g szpinaku świeżego baby - dwie duże garście
  • 2 pełne łyżki dobrej jakości majonezu - około 60 g
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu
  • ewentualnie do posypania: ser ricotta lub ser feta.

Pięć jajek ugotuj na twardo. Ugotowane jajka zalej w garnku bardzo zimną wodą, a następnie każą sztukę obierz tak, by nie uszkodzić białka.
Jajka przekrój wzdłuż na pół i wydrąż żółtka. Ugotowane żółtka będą jednym ze składników farszu. Umyj i osusz 100 gramów świeżego szpinaku baby.
Można sięgnąć po szpinak mrożony w liściach lub w ostateczności siekany.

Szpinak umieść na patelni i ustaw niską moc palnika.
Czekaj, aż szpinak zacznie się rozmrażać (jeśli używasz mrożonego), a potem się "zagotuje". Mieszaj zawartość patelni. Szpinak bardzo szybko "mdleje" i zmniejsza objętość.
Po zagotowaniu możesz go wyłączyć. Jeśli jest wilgotny, to odsącz nadmiar soku lub nawet odciśnij.

W jednym naczyniu umieść odsączony szpinak, żółtka wyjęte z ugotowanych jajek oraz około 60 gramów ulubionego majonezu. Całość albo bardzo dokładnie ugnieć widelcem, by powstał jednolity farsz, albo zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.
Farsz dopraw solą i pieprzem. Wlej łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sprawdź smak farszu i w razie potrzeby dodaj np. nieco więcej soli. Przygotowane połówki białek wypełnij gotowym farszem. Zblendowany farsz, można przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wycisnąć jak krem.
Aby nieco podkręcić smak, jajka można posypać pokruszonym serem typu feta lub ricotta.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link