Co jeść, żeby wzmocnić pamięć i koncentrację? Dieta dla sprawnego mózgu

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Dieta ma ogromny wpływ na pracę mózgu. Sprawdź, co jeść, by poprawić pamięć, koncentrację i chronić układ nerwowy przed starzeniem i chorobami neurodegeneracyjnymi.
dieta dla mózgu co jeść na pamięć dieta a koncentracja zdrowe odżywianie dieta DASH produkty dla mózgu żywienie a mózg superfoods witaminy dla mózgu jak poprawić pamięć warzywo warzywa zdrowa dieta odżywianie
Co jeść, żeby wzmocnić pamięć i koncentrację? Dieta dla sprawnego mózgu
shutterstock

To, co ląduje codziennie na talerzu, ma znaczenie nie tylko dla serca, wątroby czy nerek – ale również dla mózgu. Odpowiednio dobrana dieta może wspierać koncentrację, pamięć, zdolności poznawcze, a nawet nastrój i sen.

Regularne spożywanie składników wspierających pracę układu nerwowego to skuteczna profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja czy Alzheimer. Sprawdź, jakie produkty warto włączyć do jadłospisu, by zadbać o mózg – i czego unikać.

Dlaczego dieta ma wpływ na pracę mózgu?

Mózg to jeden z najważniejszych organów naszego organizmu. Od jego sprawności zależy zdolność koncentracji i zapamiętywania, ale również właściwa praca pozostałych narządów, nasze samopoczucie i kształtowanie relacji.

Aby mózg prawidłowo pracował, konieczna jest zbilansowana i urozmaicona dieta. Powinny się w niej znaleźć w odpowiednich ilościach wszystkie niezbędne do jego pracy składniki odżywcze. Są to pełnowartościowe białka, węglowodany złożone oraz nienasycone tłuszcze wysokiej jakości.

Węglowodany złożone – najlepsze paliwo dla neuronów

Podstawowym paliwem dla komórek układu nerwowego jest glukoza. Dlatego najcenniejsze dla pracy mózgu będą węglowodany złożone, które dłużej się wchłaniają, stopniowo uwalniając glukozę. Można je znaleźć w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Są to:

  • pieczywo żytnie;
  • ryż brązowy;
  • kasze;
  • makaron pełnoziarnisty;
  • płatki owsiane.

Białko – budulec i wsparcie dla układu nerwowego

Rolą białka w diecie jest m.in. zapewnienie właściwej komunikacji pomiędzy neuronami (komórkami nerwowymi). Odpowiadają za to aminokwasy, z których składają się białka. Dlatego w codziennej diecie należy uwzględniać chude produkty mleczne, ryby, jajka i chude mięso.

Istotną rolę dla pracy układu nerwowego odgrywa też białko roślinne obecne w nasionach roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca, groszek, czy fasola.

Tłuszcze omega-3 – klucz do lepszej pamięci i koncentracji

Kwasy tłuszczowe omega-3, a zwłaszcza kwas dokozoheksaenowy (DHA), odpowiadają za komunikację pomiędzy neuronami, ale także za funkcje poznawcze, zdolność koncentracji i zapamiętywania. Spowalniają również procesy starzenia się mózgu poprzez zwalczanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników, nasilających stan zapalny w organizmie. Dlatego do diety należy włączać:

  • ryby (głównie morskie takie jak łosoś, śledź);
  • owoce morza;
  • olej lniany;
  • siemię lniane;
  • orzechy (szczególnie orzechy włoskie).

Superfoods, które chronią mózg przed starzeniem

Komponując swój codzienny jadłospis, koniecznie trzeba pamiętać o naturalnych produktach, które zawierają szczególnie dużo cennych dla zdrowia składników, tzw. superfoods. Stanowią one alternatywę dla niezdrowej, wysoko przetworzonej żywności. Superfoods mają w swoim składzie witaminy i składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na naszą pamięć oraz koncentrację. Regularne włączanie ich do posiłków może poprawić sprawność układu nerwowego, również u osób starszych.

Superfoods, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, zawierają:

  • antyoksydanty. Wpływają na zmniejszanie stanu zapalnego w organizmie, który, jeśli się długo utrzymuje, może pogorszać funkcje poznawcze takie jak zapamiętywanie czy uczenie się. Największą grupą antyoksydantów są polifenole. Znajdziesz je przede wszystkim w owocach jagodowych, a także kolorowych warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i gorzkiej czekoladzie. Polifenole, które są szczególnie ważne to:

- resweratrol (obecny w czerwonych winogronach i jagodach);

- galusan epigalokatechiny(jego głównym źródłem jest zielona herbata);

- kurkumina (obecna w kurkumie dodawanej do dań w formie przyprawy);

  • witaminy z grupy B. Znane są ze swoich właściwości wspierających układ nerwowy. Ogromne znaczenie dla pracy mózgu mają witaminy B6 i B12, a także cholina i kwas foliowy. Gdzie szukać ich źródła?

- witamina B6 znajduje się w rybach, mięsie drobiowym i wieprzowym, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach roślin strączkowych;

- witamina B12 występuje w produktach mlecznych, jajach, mięsie, rybach i owocach morza;

- cholina to składnik orzechów, jaj, nasion roślin strączkowych i ryb;

- foliany są w składzie zielonych warzyw liściastych, nasion roślin strączkowych, jaj;

  • żelazo. Wspomaga prawidłowe dotlenienie mózgu i kształtuje prawidłowy rozwój układu nerwowego u dzieci. Jego głównym źródłem są: podroby, mięso, ryby, jaja;
  • magnez. To jeden ze składników mineralnych najsilniej kojarzony z funkcjonowaniem układu nerwowego. Jego niedobór może prowadzić do nadpobudliwości, zaburzeń nastroju, pogorszenia pamięci i koncentracji, bólu mięśni i przewlekłego zmęczenia. Magnez znajdziesz w: kakao, orzechach, pełnoziarnistych produktach zbożowych;
  • miedź. Odpowiada za sprawny przekaz impulsów nerwowych i funkcje poznawcze. Jej źródłem w diecie są: orzechy, owoce morza, wątróbka, pełnoziarniste produkty zbożowe.

Czego unikać w diecie, by nie szkodzić mózgowi

Nieprawidłowo skomponowany jadłospis też może negatywnie wpłynąć kondycję mózgu. Żeby cieszyć się przez długie lata dobrą pamięcią, koncentracją i być w dobrym nastroju, najlepiej ograniczać:

  • słodycze;
  • słodzone napoje;
  • żywność typu fast-food;
  • żywność wysoko przetworzoną;
  • produkty bogate w tłuszcze nasycone (tłuste produkty mięsne, tłuste produkty mleczne, masło).

Dieta DASH – model żywienia wspierający funkcje poznawcze

Spośród różnych rodzajów diet wspierających pracę układu nerwowego, szczególnie korzystny dla pracy mózgu jest model diety DASH. Dzięki temu, że jest ona bogata w cenne składniki mineralne i witaminy, wspomaga obniżenie ciśnienia i stężenia glukozy we krwi. Może także zapobiegać chorobie Alzhaimera, w której postępuje uszkodzenie komórek nerwowych.

Główne założenia diety DASH:

  • ograniczenie produktów bogatych w cukier;
  • zmniejszenie ilości sodu w diecie poprzez unikanie dosalania dań i spożywania słonych przekąsek oraz żywności wysoko przetworzonej;
  • zwiększenie spożycia świeżych warzyw i owoców;
  • ograniczenie źródeł cholesterolu – tłustych mięs, produktów mięsnych, tłustego nabiału;
  • zamiana jasnych produktów zbożowych na pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • zwiększenie spożycia produktów bogatych w zdrowe tłuszcze – olejów roślinnych (tj. rzepakowy, oliwa z oliwek), orzechów i nasion.
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link