
Spis treści
Kubek pełen tego ciepłego, aromatycznego napoju o słonecznej barwie rozgrzewa ciało. To idealny comfort food o właściwościach prozdrowotnych. Jego receptura pochodzi z jednego z najstarszych systemów leczniczych. Mowa o ajurwedzie, czyli liczącej kilka tysięcy lat medycynie, rozwijającej się w Indiach. Ajurweda to w sanskrycie złożenie dwóch słów; "ajur" oznacza życie, a "veda" to wiedza, nauka.
Ajurwedyjski skarb
Jesienne pluchy, zimowe mrozy - w takich okolicznościach organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Jak się ogrzać i wspomóc odporność? Jednym ze sposobów jest picie ajurwedyjskiego złotego mleko. Pamiętacie, jak mamy i babcie podawały nam mleko z masłem i miodem? Ajurwedyjskie złote mleko ma "tę moc". Jest nieocenione, działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel i koi bolące gardło.
Złote mleko z imbirem i kurkumą to rozgrzewający napój, zalecany przez medycynę ajurwedyjską. Ma wyjątkowe właściwości i starożytną recepturę. Wygląda pięknie i fantastycznie smakuje. Rozgrzeje największego zmarzlucha.
Do przygotowania złotego mleka można użyć mleka krowiego lub napoju roślinnego, czyli tzw. mleka owsianego, ryżowego czy migdałowego. Do mleka dodajemy przyprawy - kurkumę, cynamon i pieprz cayenne. Doprawiamy tak, by nam smakowało. Można dosłodzić napój miodem.
Kurkuma i jej właściwości
Kurkuma, zwana też szafranem indyjskim, to bylina z rodziny imbirowatych. Wykorzystuje się jej kłącze o intensywnym, żółtym kolorze i charakterystycznym aromacie. Swoją charakterystyczną barwę oraz silne działanie przeciwzapalne, kurkuma zawdzięcza kurkuminoidom, związkom chemicznym, takim jak kurkumina, demetoksykurkumina oraz bis-demetoksykurkumina. Kurkuma jest naturalnym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3) oraz witaminy C. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga w naturalny sposób system odpornościowy organizmu.
Kurkuma pomaga również zwalczać infekcje dróg oddechowych i dolegliwości trawienne, wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn. Dodana do złotego mleka kurkuma jest idealnym remedium na przeziębienie. Złote mleko wspomaga też odchudzanie!
Przepis na złote mleko
Składniki
1 szklanka mleka - dowolne, może być krowie lub inne ulubione, lub napój roślinny
po szczypcie kurkumy, pieprzu cayenne, cynamonu
łyżeczka cukry trzcinowego lub miodu
łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy przyprawy – kurkumę, pieprz cayenne i cynamon – a także cukier lub miód i olej kokosowy. Nie dopuszczamy do wrzenia!. Napój dokładnie mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia i przykrywamy na chwilę pokrywką. Przelewamy do kubka i pijemy. Na zdrowie!
Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
Czym jest „złote mleko”?
Złote mleko to rozgrzewający napój wywodzący się z medycyny ajurwedyjskiej, przygotowywany na bazie ciepłego mleka (kokosowego, krowiego lub roślinnego) z dodatkiem przypraw takich jak kurkuma, cynamon i pieprz cayenne. Charakteryzuje się intensywnie żółtą barwą i aromatycznym, pikantnym smakiem.
Jakie są główne właściwości zdrowotne złotego mleka?
- Wspomaganie odporności – kurkuminoidy z kurkumy mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co pomaga organizmowi w zwalczaniu infekcji.
- Łagodzenie dolegliwości dróg oddechowych – napój koi ból gardła i zmniejsza kaszel.
- Rozgrzewanie i komfort – idealny na chłodne, jesienno‑zimowe dni, wspiera termoregulację ciała.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania złotego mleka?
Odpowiedź:
- 1 szklanka mleka (krowiego lub napoju roślinnego)
- Szczypta kurkumy
- Szczypta cynamonu
- Szczypta pieprzu cayenne
- Łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
- Łyżeczka oleju kokosowego.
Czy można użyć dowolnego rodzaju mleka?
Tak. Sprawdzi się zarówno mleko krowie, jak i roślinne (owsiane, migdałowe, ryżowe). Wybór zależy od preferencji smakowych oraz ewentualnych alergii czy nietolerancji pokarmowych.
Dlaczego dodaje się pieprz cayenne do złotego mleka?
Pieprz cayenne zwiększa biodostępność kurkuminy – głównego składnika aktywnego kurkumy – nawet o 2000%, dzięki czemu wzmaga jej działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Kiedy najlepiej pić złote mleko?
Najlepiej wieczorem przed snem lub rano, aby rozgrzać organizm i wzmocnić odporność. Można stosować je profilaktycznie w sezonie przeziębień lub przy początkowych objawach infekcji.
Czy istnieją przeciwwskazania do picia złotego mleka?
- Osoby z kamicą żółciową lub problemami z woreczkiem żółciowym powinny zachować ostrożność (kurkuma może zwiększać wydzielanie żółci).
- Przy skłonnościach do kamieni nerkowych warto ograniczyć spożycie szczawianów – kurkuma zawiera szczawiany.
- Alergicy na przyprawy (cynamon, pieprz) powinni unikać tego napoju.