Ten rodzaj oleju doskonale wspomaga walkę ze starzeniem. Odkryli go polscy naukowcy

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego stworzyli nową wersję oleju sezamowego. Z ziarna sezamu wydobyli duże ilości sezamolu, który jest silnym antyoksydantem. Na co jest dobry olej sezamowy i do czego można go używać?
olej oleje oliwy oliwa
Ten rodzaj oleju doskonale wspomaga walkę ze starzeniem. Odkryli go polscy naukowcy
/
ShutterStock

Olej sezamowy to nie tylko orientalna przyprawa – to wszechstronny, funkcjonalny składnik o szerokim zastosowaniu w kuchni, a także... w kosmetyce i profilaktyce zdrowia. Bogaty w antyoksydanty, zdrowe tłuszcze i substancje bioaktywne, może być cennym dodatkiem do codziennej diety.

W ostatnim czasie zespół badaczy z Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego wraz z polską firmą Olini stworzyli wyjątkowy olej sezamowy, który zawiera dużo więcej przeciwutleniaczy niż tradycyjny. Dzięki współpracy badacze odkryli m.in. odpowiednią metodę prażenia, a także jego czas i temperaturę, które pozwoliły na ulepszenie popularnego produktu.

Jak wyjaśniają chemicy, uzyskany przez nich olej wyróżnia się m.in. wysoką odpornością na utlenianie, co przekłada się na dłuższa trwałość, nawet w warunkach wysokiej temperatury. Oprócz sezamolu olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe - głównie oleinowy i linolowy, które wspierają prawidłową gospodarkę lipidową i korzystnie wpływają na profil cholesterolu.

Olej sezamowy - właściwości zdrowotne

Kiedy myślimy o olejach roślinnych, zwykle w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Tymczasem od tysięcy lat w kuchniach i aptekach Azji króluje inny – bardziej niedoceniany, ale niezwykle cenny – olej sezamowy.

Olej sezamowy to skarbnica cennych substancji biologicznie aktywnych. Zawiera m.in.:

Dalszy ciąg materiału pod wideo

nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6 i omega-9),

witaminę E (silny antyoksydant),

sesamol i sesaminę – unikalne lignany o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych,

skwalen – substancję wspomagającą nawilżenie skóry i regenerację komórek.

Warto dodać, że olej sezamowy nie utlenia się tak łatwo jak inne tłuszcze roślinne, co czyni go bardziej stabilnym i trwalszym.

Na co jest dobry olej sezamowy?

Regularne spożywanie oleju sezamowego może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), podnieść poziom "dobrego" cholesterolu (HDL) i obniżyć ciśnienie krwi – zwłaszcza u osób z nadciśnieniem.

Nieoczywistym, ale bardzo interesującym obszarem działania oleju sezamowego jest układ nerwowy. Dzięki obecności witaminy E i przeciwutleniaczy wspiera ochronę neuronów i może działać neuroprotekcyjnie. Niektóre badania sugerują, że sezamina wykazuje działanie antydepresyjne i pomaga regulować poziom stresu oksydacyjnego w mózgu.

To także eliksir dla skóry i włosów. W dobie naturalnej pielęgnacji olej sezamowy zyskuje drugie życie. Ma właściwości nawilżające i regenerujące – idealne dla skóry suchej i wrażliwej, przeciwzapalne i antybakteryjne (pomocne w łagodzeniu egzemy i trądziku) i ochronne przed promieniami UV. Na dodatek może stymulować porost włosów dzięki zawartości minerałów i witamin, a dodany do kąpieli lub stosowany jako balsam po prysznicu działa jak naturalne spa – i to bez syntetyków.

Do czego można użyć oleju sezamowego?

Choć olej sezamowy nadaje się do delikatnego smażenia, najwięcej korzyści przynosi jako dodatek na zimno – do sałatek, hummusu, ryżu, zup czy dań typu stir-fry. Szczególnie olej z prażonych ziaren dodaje potrawom głębi, aromatu i charakterystycznego "orzechowego" smaku.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania oleju sezamowego?

Olej sezamowy jest wysokokaloryczny (ok. 900 kcal/100 ml), co sprawia, że warto stosować go z umiarem. Ponadto, osoby uczulone na sezam muszą unikać go całkowicie – to jeden z silniejszych alergenów.

Nie zaleca się jego spożywania w dużych ilościach w czasie intensywnej terapii farmakologicznej, zwłaszcza lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może wpływać na krzepliwość krwi.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link