Zdrowie na talerzu: burak czerwony i jego szczególne właściwości zdrowotne nie tylko dla sportowców

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Wiele osób lubi jeść buraka na zimno. Jego ziemisty i słodki smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Ponieważ nie każdy go lubi, często jest gotowany – ale aby wykorzystać jego supermoc, należy wybierać buraki świeże lub pić naturalny sok z tych warzyw. Najlepsi sportowcy potwierdzają wpływ buraka na samopoczucie, a Komitet Olimpijski zalicza go do produktów spożywczych poprawiających wydolność.
Czerwone buraki i ich właściwości zdrowotne
Shutterstock

Zdrowie na talerzu: dlaczego szczególnie sportowcy doceniają właściwości zdrowotne buraka?

Bulwa buraka jest pełna dobroci: żelaza, wapnia, kwasu foliowego i błonnika. Burak zawdzięcza swoją nazwę pigmentowi betalainy, który nadaje mu fioletowoczerwony kolor. Betalaina jest wtórnym metabolitem roślinnym i wzmacnia układ odpornościowy. Warzywo ma właściwości przeciwzapalne. Jednak to, co szczególnie przyciąga sportowców, to fakt, że bulwa jest bogata w azotany. Azotany zawarte w burakach rozluźniają naczynia krwionośne i tymczasowo obniżają wysokie ciśnienie krwi. Jedna lub dwie szklanki soku z bulwy wystarczają nawet na 24 godziny. Przede wszystkim azotany mogą zwiększać wydolność mięśni. W badaniu z udziałem sportowców wytrzymałościowych naukowcy wykazali, że buraki zwiększają wydolność nawet o pięć procent. Eksperci zalecają picie soku na dwie do trzech godzin przed treningiem.

Zdrowie na talerzu: czy naturalny "doping" w postaci buraków może decydować o miejscach medalowych?

Eksperci oceniają, że wyniki mogą się poprawić nawet do pięciu procent. Może to niewiele, ale może stanowić różnicę między złotem, srebrem a brązem w światowej elicie. Nic zatem dziwnego, że buraki są również wymienione w dokumencie Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego dotyczącym suplementów diety w sportach wyczynowych – jako naturalne źródło azotanów. Nie tylko zawodowi sportowcy mogą skorzystać z właściwości buraków, ale także zwykli śmiertelnicy. Buraki mogą nawet pomóc w rehabilitacji przewlekłej obstrukcyjnej chorobie płuc: w badaniu przeprowadzonym w Anglii pacjenci z chorobami płuc, którzy cierpieli na duszność, pili bogaty w azotany sok z buraków przed każdą sesją rehabilitacyjną. Pomogło im to szybciej wrócić do zdrowia: osoby pijące sok z buraków wykazywały większe efekty treningowe i niższe ciśnienie krwi niż grupa kontrolna. Dzięki lepszemu ukrwieniu i dotlenieniu organizmu, buraki mogą również wspierać koncentrację, pamięć i ogólną sprawność umysłową. Badania laboratoryjne sugerują, że betelainy zawarte w burakach mogą wskazywać działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec komórek raka piersi, prostaty i jelita grubego.

Po spożyciu buraków mocz lub stolec mogą przybrać czerwony kolor – to zjawisko zupełnie niegroźne (tzw. beeturia). Tylko osoby podatne na kamienie nerkowe powinny zachować ostrożność. Burak czerwony zawiera dużo kwasu szczawiowego. Spożywanie dużej ilości tych warzyw zwiększa zatem ryzyko wystąpienia kamieni szczawianowo-wapniowych. Kamienie te stanowią trzy czwarte przypadków zachorowalności na kamienie nerkowe. A więc dla wszystkich: sok z buraka? Zdecydowanie!

Przepis na carpaccio z pieczonych buraków z winegretem, rukolą i serem feta

Składniki (dla 2 osób): - 2 małe buraki (150 g), - 100 g oliwy z oliwek, - 50 g bulionu, - 50 g białego octu winnego, - pół opakowania rukoli, - 1 opakowanie sera feta.

Przygotowanie 1. Ułóż buraki w skórkach na warstwie grubej soli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, w zależności od wielkości, piecz w temperaturze około 160°C, przez około 30 minut. Gdy widelec wbije się bez problemu, buraki są gotowe. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zdejmij skórki. 2. Aby przygotować winegret wymieszaj oliwę z oliwek z bulionem i octem. Dopraw solą i pieprzem. 3. Buraki pokrój w cienkich plasterki. 4. Na talerzach rozłóż umytą rukolę i polej wcześniej przygotowanym sosem winegret. Na wierzchu ułóż plasterki upieczonego buraka. Całość posyp pokruszonym serem feta. Aby przekąsce z buraków nadać nieco chrupkości, carpaccio możesz dodatkowo udekorować prażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika. Smacznego!

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link