
Spis treści
Zdrowie na talerzu: dlaczego szczególnie sportowcy doceniają właściwości zdrowotne buraka?
Bulwa buraka jest pełna dobroci: żelaza, wapnia, kwasu foliowego i błonnika. Burak zawdzięcza swoją nazwę pigmentowi betalainy, który nadaje mu fioletowoczerwony kolor. Betalaina jest wtórnym metabolitem roślinnym i wzmacnia układ odpornościowy. Warzywo ma właściwości przeciwzapalne. Jednak to, co szczególnie przyciąga sportowców, to fakt, że bulwa jest bogata w azotany. Azotany zawarte w burakach rozluźniają naczynia krwionośne i tymczasowo obniżają wysokie ciśnienie krwi. Jedna lub dwie szklanki soku z bulwy wystarczają nawet na 24 godziny. Przede wszystkim azotany mogą zwiększać wydolność mięśni. W badaniu z udziałem sportowców wytrzymałościowych naukowcy wykazali, że buraki zwiększają wydolność nawet o pięć procent. Eksperci zalecają picie soku na dwie do trzech godzin przed treningiem.
Zdrowie na talerzu: czy naturalny "doping" w postaci buraków może decydować o miejscach medalowych?
Eksperci oceniają, że wyniki mogą się poprawić nawet do pięciu procent. Może to niewiele, ale może stanowić różnicę między złotem, srebrem a brązem w światowej elicie. Nic zatem dziwnego, że buraki są również wymienione w dokumencie Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego dotyczącym suplementów diety w sportach wyczynowych – jako naturalne źródło azotanów. Nie tylko zawodowi sportowcy mogą skorzystać z właściwości buraków, ale także zwykli śmiertelnicy. Buraki mogą nawet pomóc w rehabilitacji przewlekłej obstrukcyjnej chorobie płuc: w badaniu przeprowadzonym w Anglii pacjenci z chorobami płuc, którzy cierpieli na duszność, pili bogaty w azotany sok z buraków przed każdą sesją rehabilitacyjną. Pomogło im to szybciej wrócić do zdrowia: osoby pijące sok z buraków wykazywały większe efekty treningowe i niższe ciśnienie krwi niż grupa kontrolna. Dzięki lepszemu ukrwieniu i dotlenieniu organizmu, buraki mogą również wspierać koncentrację, pamięć i ogólną sprawność umysłową. Badania laboratoryjne sugerują, że betelainy zawarte w burakach mogą wskazywać działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec komórek raka piersi, prostaty i jelita grubego.
Po spożyciu buraków mocz lub stolec mogą przybrać czerwony kolor – to zjawisko zupełnie niegroźne (tzw. beeturia). Tylko osoby podatne na kamienie nerkowe powinny zachować ostrożność. Burak czerwony zawiera dużo kwasu szczawiowego. Spożywanie dużej ilości tych warzyw zwiększa zatem ryzyko wystąpienia kamieni szczawianowo-wapniowych. Kamienie te stanowią trzy czwarte przypadków zachorowalności na kamienie nerkowe. A więc dla wszystkich: sok z buraka? Zdecydowanie!
Przepis na carpaccio z pieczonych buraków z winegretem, rukolą i serem feta
Składniki (dla 2 osób): - 2 małe buraki (150 g), - 100 g oliwy z oliwek, - 50 g bulionu, - 50 g białego octu winnego, - pół opakowania rukoli, - 1 opakowanie sera feta.
Przygotowanie 1. Ułóż buraki w skórkach na warstwie grubej soli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, w zależności od wielkości, piecz w temperaturze około 160°C, przez około 30 minut. Gdy widelec wbije się bez problemu, buraki są gotowe. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zdejmij skórki. 2. Aby przygotować winegret wymieszaj oliwę z oliwek z bulionem i octem. Dopraw solą i pieprzem. 3. Buraki pokrój w cienkich plasterki. 4. Na talerzach rozłóż umytą rukolę i polej wcześniej przygotowanym sosem winegret. Na wierzchu ułóż plasterki upieczonego buraka. Całość posyp pokruszonym serem feta. Aby przekąsce z buraków nadać nieco chrupkości, carpaccio możesz dodatkowo udekorować prażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika. Smacznego!