Sztuczne słodziki groźniejsze niż cukier? Nowe badanie: ryzyko cukrzycy wyższe aż o 38%!

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Regularne picie napojów słodzonych sztucznie może podnosić ryzyko cukrzycy typu 2 bardziej niż napoje z cukrem - wykazało nowe badanie przeprowadzone w Australii. Eksperci ostrzegają, że nawet jedna puszka dziennie może mieć negatywny wpływ na zdrowie metaboliczne.
słodkie napoje gazowane w puszkach cukrzyca typu 2 sztuczne słodziki napoje dietetyczne cukier zdrowie metaboliczne słodzone napoje badania naukowe słodzik zdrowa dieta zagrożenia dla zdrowia otyłość i cukrzyca
Sztuczne słodziki groźniejsze niż cukier? Nowe badanie: ryzyko cukrzycy wyższe aż o 38%!
Shutterstock

Cukier czy słodzik? Oba mogą szkodzić

Naukowcy z australijskich: Monash University, RMIT University i Cancer Council Victoria, przez 14 lat obserwowali ponad 36 tys. Australijczyków w wieku od 40 do 69 lat, aby sprawdzić wpływ słodzonych napojów na zagrożenie cukrzycą.

Wyniki pokazały, że już wypijanie jednej puszki słodzonego sztucznie napoju dziennie podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 38 proc. Tymczasem, według tego samego badania, podobne ilości napojów słodzonych cukrem też podnoszą to ryzyko, ale znacznie mniej - o 23 proc.

- Wypijanie jednego lub więcej tych napojów dziennie – niezależnie od tego, czy są słodzone cukrem, czy sztucznymi substytutami – wiązało się z istotnie wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2ostrzega Hussen Kabthymer, jeden z autorów badania opisanego na łamach magazynu „Diabetes and Metabolism”.

- Sztuczne substancje słodzące są często zalecane osobom z ryzykiem cukrzycy jako zdrowsza alternatywa, ale nasze wyniki sugerują, że same mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia podkreśla prof. Barbora de Courten, jedna z autorek publikacji.

Wnioski dla zdrowia publicznego

Chociaż związek między napojami słodzonymi cukrem a cukrzycą można w dużej mierze wytłumaczyć otyłością, to działanie napojów słodzonych sztucznie pozostało wyraźne nawet po uwzględnieniu masy ciała, co sugeruje potencjalnie bezpośredni wpływ na metabolizm.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zdaniem badaczy wyniki te mają kluczowe znaczenie dla polityki zdrowia publicznego.

- Popieramy działania takie jak podatki od napojów słodzonych cukrem, ale nasze badanie pokazuje, że musimy również zwrócić uwagę na napoje słodzone sztucznie. Często są one reklamowane jako zdrowsze, a jednak mogą wiązać się z własnym ryzykiem. Przyszła polityka powinna przyjąć szersze podejście do ograniczenia spożycia wszystkich napojów pozbawionych wartości odżywczych – mówi prof. de Courten.

Ważne

Na świecie na cukrzycę typu 2. choruje pół miliarda osób. W Polsce dotyka ona ok. 2 mln osób.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link