
Rakotwórcze toksyny w twojej kuchni?! Naukowcy ostrzegają przed ukrytym zagrożeniem
Najnowsze badania naukowców z Seoul National University of Science and Technology ujawniają, że w powszechnie spożywanych produktach mogą znajdować się niebezpieczne związki chemiczne, w tym wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) — substancje znane ze swojego potencjalnie rakotwórczego działania. Co ważne, zanieczyszczenia te mogą powstawać nie tylko na skutek skażenia środowiskowego, lecz także podczas codziennych sposobów przygotowywania posiłków, takich jak grillowanie, smażenie, pieczenie czy wędzenie.
02 grudnia 2025, 06:07

Ten środek zmienia mózg dzieci. Naukowcy ostrzegają: kontakt z toksyną wciąż jest możliwy
Nowe badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie JAMA Neurology nie pozostawiają złudzeń — chloropiryfos, popularny niegdyś środek owadobójczy, może powodować trwałe zmiany w strukturze mózgu dzieci. Choć jego stosowanie w Unii Europejskiej, w tym w Polsce, zostało zakazane już kilka lat temu, kontakt z tą toksyną wciąż jest możliwy.
13 listopada 2025, 16:39

Domowe powierzchnie magazynują toksyny. Nowe odkrycie naukowców
Powierzchnie znajdujące się w naszych domach i mieszkaniach mają zdolność pochłaniania i przechowywania szkodliwych substancji, takich jak np. składniki dymu tytoniowego. Z czasem związki te mogą ponownie przedostawać się do powietrza lub przenikać do organizmu człowieka zarówno drogą oddechową, jak i przez kontakt ze... skórą.
26 września 2025, 11:47

Ukryte zagrożenie: pestycydy w jedzeniu i środowisku
Coraz większe użycie pestycydów w rolnictwie wpływa nie tylko na środowisko, ale i nasze zdrowie. Dowiedz się, jak toksyczne związki chemiczne obecne w żywności mogą powodować raka, bezpłodność, cukrzycę czy choroby neurologiczne – nawet jeśli nie masz z rolnictwem nic wspólnego.
30 lipca 2025, 15:22

Powodują drętwienie kończyn, oparzenia i... powszechnie rosną w Polsce
Wyglądają niewinnie, czasem wręcz zachwycają swoją urodą. Rosną w lasach, parkach, przy drogach i w ogrodach. Jednak czasem wystarczy dotyk, liść czy owoc by doszło do oparzenia, zatrucia, a nawet śmierci. Trujące rośliny w Polsce to cisi zabójcy, o których istnieniu wciąż wiemy zbyt mało.
04 czerwca 2025, 11:15
