
Niepokojące odkrycie naukowców. Te produkty zwiększają stan zapalny w organizmie
Wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej związane jest z ogólnoustrojowym stanem zapalnym – informuje „The American Journal of Medicine”.
11 września 2025, 10:51

Które produkty obniżają, a które zwiększają stan zapalny w organizmie?
Stan zapalny to reakcja obronna organizmu na bodziec uszkadzający, taki jak uraz, infekcja wirusowa czy bakteryjna czy szkodliwe czynniki chemiczne. Co najlepiej likwiduje stany zapalne w organizmie? Co ma silne działanie przeciwzapalne i co najlepiej działa na stan zapalny?
03 września 2025, 12:22

Czarna fasola i ciecierzyca: jedna szklanka dziennie może poprawić zdrowie serca
Z najnowszych badań wynika, że codzienne spożywanie jednej szklanki czarnej fasoli lub ciecierzycy może obniżać cholesterol i zmniejszać stany zapalne. To prosty i niedrogi sposób na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. Taka zmiana w diecie może przynieść realne korzyści dla zdrowia serca i profilaktyki cukrzycy.
14 czerwca 2025, 07:44