Które produkty obniżają, a które zwiększają stan zapalny w organizmie?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Stan zapalny to reakcja obronna organizmu na bodziec uszkadzający, taki jak uraz, infekcja wirusowa czy bakteryjna czy szkodliwe czynniki chemiczne. Co najlepiej likwiduje stany zapalne w organizmie? Co ma silne działanie przeciwzapalne i co najlepiej działa na stan zapalny?
kobieta jedzenie
Te produkty obniżają stan zapalny w organizmie
Shutterstock

Co to jest stan zapalny?

Stan zapalny ma na celu naprawę i regenerację uszkodzonych tkanek. Może mieć postać ostrą, związaną z zakażeniem lub urazem, oraz przewlekłą, trwającą dłużej, która może być patologiczna i prowadzić do uszkodzeń.

Wśród przyczyn stanu zapalnego często są infekcje (bakterie, wirusy, grzyby), urazy (fizyczne uszkodzenie tkanek, np. skaleczenia, stłuczenia), szkodliwe czynniki fizyczne (nadmierne ciepło, zimno, promieniowanie) czy choroby autoimmunologiczne (przewlekły stan zapalny, gdzie organizm atakuje sam siebie).

Objawy stanu zapalnego to najczęściej ból odczuwany w miejscu uszkodzenia, zaczerwienienie widoczne w obrębie zapalenia, a także obrzęk, wzrost temperatury ciała, upośledzenie funkcji czy wysięk. Mogą mu towarzyszyć objawy ogólnoustrojowe, takie jak dreszcze, bóle mięśni, osłabienie, utrata apetytu, szczególnie w przypadku silnego stanu zapalnego.

Z łagodzeniu stanów zapalnych często pomocne są niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ). Jednym z najstarszych jest kwas acetylosalicylowy (aspiryna). Oprócz tego dostępne są także takie substancje jak ketoprofen, ibuprofen, naproksen, etofenamat, diklofenak czy nimesulid. Dostępne są one zarówno w formie kapsułek, jak i tabletek oraz proszków do sporządzania roztworów, aerozoli, kropli. Niektóre z nich można dostać w postaci żeli, maści i plastrów.

Choć w przypadku wystąpienia stanu zapalnego konieczna jest konsultacja z lekarzem wiele osób zastanawia się na czym polega dieta przeciwzapalna. Poniżej przedstawiamy produkty, które są elementem diety przeciwzapalnej.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Dieta przeciwzapalna - z czego się składa?

Dieta przeciwzapalna zawiera przede wszystkim przeciwutleniacze. Znajdziemy je m.in. w cytrusach, owocach jagodowych, kakao, czerwonych winogronach, zielonej herbacie, zielonych warzywach liściastych, brokułach, marchewce, czosnku, a także w orzechach i roślinach strączkowych.

Warto także sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe, kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone w postaci tłustych ryb, olejów, orzechów, pestek, nasion, a także produkty mleczne, szczególnie produkty fermentowane takiej jak: kefir, jogurt, maślanka oraz jaja.

Czego unikać w diecie przeciwzapalnej?

Przy diecie przeciwzapalnej warto unikać cukru, słodyczy, napojów słodzonych, a także wysoko przetworzonych produktów zbożowych. Warto także ograniczyć spożycie tłustego mięsa i przetworów mięsnych, żywności przetworzonej, gotowych dań, fast foodów i słonych przekąsek.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link