
Gęsina - czy warto ją jeść? Zalety i wady mięsa z gęsi
Gęsina coraz częściej wraca na polskie stoły – nie tylko od święta. Czy rzeczywiście jest zdrowa? Jakie są właściwości odżywcze gęsiny, a co może być jej minusem? Poznaj zalety i wady gęsiny i zdecyduj, czy warto ją włączyć do swojej diety.
12 czerwca 2025, 13:40

Rewelacyjny zamiennik mięsa. Jest tańszy, zdrowszy i nie zawiera cholesterolu
Coraz więcej osób szuka alternatyw dla mięsa. Jednym z jego popularnych zamienników jest boczniak – grzyb o wyjątkowych właściwościach, który może z powodzeniem zastąpić mięso na talerzu. Dlaczego?
07 maja 2025, 15:48

Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o wpływie spożywania mięsa na zdrowie. Dużo uwagi poświęca się czerwonemu mięsu, które uznawane jest za główną przyczynę chorób sercowo-naczyniowych i które, za sprawą zawartego z nim cholesterolu, może prowadzić do miażdżycy. Równolegle istnieją przekonania, że pewne rodzaje mięs, takie jak drób czy cielęcina są zdrowe. Jak jest w rzeczywistości?
18 marca 2025, 15:44

To odkrycie wywraca do góry nogami myślenie o zdrowej diecie. Wegetarianie będą zaskoczeni
Do tej pory przyjmowało się, że dieta bogata w czerwone mięso sprzyja powstawaniu wielu chorób. Nowe badania pokazują jednak, że odpowiednio zbilansowane menu z udziałem czerwonego mięsa sprzyja zdrowiu serca i jelit.
26 stycznia 2025, 08:00