Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o wpływie spożywania mięsa na zdrowie. Dużo uwagi poświęca się czerwonemu mięsu, które uznawane jest za główną przyczynę chorób sercowo-naczyniowych i które, za sprawą zawartego z nim cholesterolu, może prowadzić do miażdżycy. Równolegle istnieją przekonania, że pewne rodzaje mięs, takie jak drób czy cielęcina są zdrowe. Jak jest w rzeczywistości?
mięso
Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?
shutterstock

Czerwone mięso a ryzyko nowotworu jelita grubego

Badania epidemiologiczne wskazują, że dieta bogata w czerwone mięso może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów jelita grubego. Wpływ na to mają nie tylko tłuszcze nasycone i cholesterol, ale również sposób obróbki termicznej. Smażenie i grillowanie mięsa prowadzi do powstawania związków rakotwórczych, takich jak policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA).

Przetworzone mięso – zagrożenie w postaci azotanów

Dużym problemem są także przetworzone formy mięsa, takie jak wędliny, parówki czy konserwy. Badania wskazują, że regularne spożywanie wysoko przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko nowotworów, nadciśnienia i chorób serca. Wpływa na to nie tylko wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych, ale także obecność konserwantów, takich jak azotany i azotyny.

Cholesterol. Czy to domena wyłącznie wieprzowiny?

Powszechnie uważa się, że najwięcej cholesterolu zawiera wieprzowina, a przez to jest szczególnie szkodliwa. W rzeczywistości jednak cholesterol w podobnej ilości obecny jest także w innego rodzaju mięsach. Co więcej, wartości odżywczej wieprzowiny nie służy dodatkowo sposób przygotowania mięsa jakim jest np. smażenie na tłuszczu czy dodatek ciężkich sosów.

Drób i cielęcina – czy są zdrowe?

Drób i cielęcina często są uznawane za zdrowsze alternatywy dla czerwonego mięsa. Uważa się, że drób, zwłaszcza kurczak i indyk, jest bogaty w białko i ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu oraz zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż wołowina czy wieprzowina. Jednak sposób hodowli zwierząt pozostawia wiele do życzenia – często są one karmione niskiej jakości paszami, a na dodatek w ich hodowli stosowane są na szeroką skalę antybiotyki. Także sposób przygotowania, np. smażenie kurczaka w panierce, sprawia, że poziom cholesterolu rośnie. Jeśli wybieramy mięso z kurczaka warto wybrać te pochodzące z ekologicznej hodowli, gdzie nie stosuje się antybiotyków, a zwierzęta mają dostęp do lepszej jakości paszy oraz wybiegu.

Wiele osób uważa również, że cielęcina zawiera mniej tłuszczu niż wołowina i jest bardziej lekkostrawna. Tymczasem nadal jest to czerwone mięso, co oznacza, że jego nadmiar w diecie, zwłaszcza w postaci przetworzonej, może skutecznie zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link