
To prawdziwy superfood. Wspiera wzrok i opóźnia starzenie. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie
Jagody goji to niewielkie czerwone owoce, które od lat zdobywają popularność jako jeden z najbardziej wartościowych produktów superfood. Choć w tradycyjnej medycynie chińskiej znane są od ponad 2 tysięcy lat, dopiero niedawno zyskały uznanie w Europie i Polsce. Dlaczego warto włączyć jagody goji do codziennej diety? Na co pomagają jagody goji i ile dziennie można zjeść jagód goji?
06 sierpnia 2025, 11:14

Leśne jagody źródłem groźnej choroby, wszystko przez lisy. Rezygnacja z borówek nie jest konieczna – to trzeba zrobić, by uniknąć zagrożenia
Leśne jagody są szczególnie wskazane dla osób z chorobami układu krążenia oraz na diecie niskokalorycznej. Poza wszystkim jednak to smaczne owoce, pełne witamin i mikroelementów. W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej uprawianej na plantacjach, jagody leśne mogą być nośnikiem groźnej choroby, którą roznoszą list. W prosty sposób można jednak to niebezpieczeństwo wyeliminować.
09 lipca 2025, 06:47

Te małe owoce regulują poziom cholesterolu. Skorzystaj, póki trwa sezon
Jagody to prawdziwa bomba zdrowia. Okazuje się, że zawarte w nich antocyjany mają korzystny wpływ na profil lipidowy. Równocześnie obniżają poziom cholesterolu LDL i zwiększają stężenie cholesterolu HDL. Spożywanie tych małych owoców ma pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
04 lipca 2025, 16:04