
Spis treści
Czym jest dyslipidemia?
Dyslipidemia to stan charakteryzujący się nieprawidłowym poziomem lipidów (tłuszczów) we krwi. Może obejmować zbyt wysokie stężenie cholesterolu, triglicerydów, a także zbyt niski poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), które są uważane za "dobrą" frakcję cholesterolu. Dyslipidemia jest istotnym czynnikiem ryzyka dla rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa, udary mózgu, oraz choroby naczyń obwodowych.
Przyczyny dyslipidemii mogą być różne np.:
- dieta wysokotłuszczowa
- otyłość
- czynniki genetyczne
- brak aktywności fizycznej
- cukrzyca
Leczenie dyslipidemii zazwyczaj obejmuje zmiany w stylu życia (takie jak dieta i aktywność fizyczna) oraz, w niektórych przypadkach, stosowanie leków obniżających poziom lipidów.
Antocyjany, czyli dobroczynne związki w borówkach czarnych
Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) nazywana także jagodą, czarną jagodą lub czernicą, zawiera antocyjany. Jest to grupa naturalnych związków chemicznych należących do szerokiej rodziny flawonoidów. To one odpowiadają za intensywne kolory owoców i warzyw, w tym czerwone, fioletowe i niebieskie barwy.
Antocyjany odgrywają ważną rolę w ochronie roślin przed szkodliwymi czynnikami, takimi jak promieniowanie UV, infekcje czy stres środowiskowy. Dla ludzi te związki są również cennym elementem diety, gdyż mają działanie przeciwutleniające, co może pomagać w neutralizowaniu wolnych rodników i redukcji stresu oksydacyjnego. W rezultacie, regularne spożywanie pokarmów bogatych w antocyjany może zmniejszać ryzyko wielu przewlekłych chorób, w tym chorób serca.
LDL w dół, HDL w górę
Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, podczas gdy wysoki poziom HDL jest korzystny, ponieważ pomaga w usuwaniu „złego” cholesterolu z organizmu. Badania pokazują, że antocyjany znajdujące się w jagodach mają moc poprawiania tych wskaźników.
W jednym z badań zauważono, że suplementacja antocyjanami pochodzącymi z jagód przez 12 tygodni, prowadziła do obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 13,6% oraz zwiększenia poziomu cholesterolu HDL o 13,7%. Co w praktyce oznacza, że udało się zredukować ryzyko chorób serca o prawie 27,3% przy kombinacji obniżenia LDL i podwyższenia HDL.
Uzyskane wyniki są obiecujące dla osób z dyslipidemią. Dlatego włączenie jagód do diety może stać się prostym, a zarazem skutecznym sposobem na poprawę profilu lipidowego. Ostatecznie, dbałość o równowagę lipidową to istotny krok w kierunku zdrowia serca i układu krwionośnego.
Jagody to smaczna i niewymagająca wysiłku przekąska
Jagody najlepiej spożywać prosto z miski! Mogą one być też owocowym dodatkiem do deserów, koktajli, smoothie czy owsianki. Własnoręcznie zrobione pierogi z jagodami można zamrozić, a dżemy jagodowe na pewno będą miłym prezentem okolicznościowym dla rodziny lub znajomych.