Te małe owoce regulują poziom cholesterolu. Skorzystaj, póki trwa sezon

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jagody to prawdziwa bomba zdrowia. Okazuje się, że zawarte w nich antocyjany mają korzystny wpływ na profil lipidowy. Równocześnie obniżają poziom cholesterolu LDL i zwiększają stężenie cholesterolu HDL. Spożywanie tych małych owoców ma pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Borówka czarna, inaczej jagoda, pomaga w walce z cholesterolem
Borówka czarna, inaczej jagoda, pomaga w walce z cholesterolem
Mira Orzechowska
Shutterstock

Czym jest dyslipidemia?

Dyslipidemia to stan charakteryzujący się nieprawidłowym poziomem lipidów (tłuszczów) we krwi. Może obejmować zbyt wysokie stężenie cholesterolu, triglicerydów, a także zbyt niski poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), które są uważane za "dobrą" frakcję cholesterolu. Dyslipidemia jest istotnym czynnikiem ryzyka dla rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa, udary mózgu, oraz choroby naczyń obwodowych.

Przyczyny dyslipidemii mogą być różne np.:

  • dieta wysokotłuszczowa
  • otyłość
  • czynniki genetyczne
  • brak aktywności fizycznej
  • cukrzyca

Leczenie dyslipidemii zazwyczaj obejmuje zmiany w stylu życia (takie jak dieta i aktywność fizyczna) oraz, w niektórych przypadkach, stosowanie leków obniżających poziom lipidów.

Antocyjany, czyli dobroczynne związki w borówkach czarnych

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) nazywana także jagodą, czarną jagodą lub czernicą, zawiera antocyjany. Jest to grupa naturalnych związków chemicznych należących do szerokiej rodziny flawonoidów. To one odpowiadają za intensywne kolory owoców i warzyw, w tym czerwone, fioletowe i niebieskie barwy.

Antocyjany odgrywają ważną rolę w ochronie roślin przed szkodliwymi czynnikami, takimi jak promieniowanie UV, infekcje czy stres środowiskowy. Dla ludzi te związki są również cennym elementem diety, gdyż mają działanie przeciwutleniające, co może pomagać w neutralizowaniu wolnych rodników i redukcji stresu oksydacyjnego. W rezultacie, regularne spożywanie pokarmów bogatych w antocyjany może zmniejszać ryzyko wielu przewlekłych chorób, w tym chorób serca.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

LDL w dół, HDL w górę

Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, podczas gdy wysoki poziom HDL jest korzystny, ponieważ pomaga w usuwaniu „złego” cholesterolu z organizmu. Badania pokazują, że antocyjany znajdujące się w jagodach mają moc poprawiania tych wskaźników.

W jednym z badań zauważono, że suplementacja antocyjanami pochodzącymi z jagód przez 12 tygodni, prowadziła do obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 13,6% oraz zwiększenia poziomu cholesterolu HDL o 13,7%. Co w praktyce oznacza, że udało się zredukować ryzyko chorób serca o prawie 27,3% przy kombinacji obniżenia LDL i podwyższenia HDL.

Uzyskane wyniki są obiecujące dla osób z dyslipidemią. Dlatego włączenie jagód do diety może stać się prostym, a zarazem skutecznym sposobem na poprawę profilu lipidowego. Ostatecznie, dbałość o równowagę lipidową to istotny krok w kierunku zdrowia serca i układu krwionośnego.

Jagody to smaczna i niewymagająca wysiłku przekąska

Jagody najlepiej spożywać prosto z miski! Mogą one być też owocowym dodatkiem do deserów, koktajli, smoothie czy owsianki. Własnoręcznie zrobione pierogi z jagodami można zamrozić, a dżemy jagodowe na pewno będą miłym prezentem okolicznościowym dla rodziny lub znajomych.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link