Leśne jagody źródłem groźnej choroby, wszystko przez lisy. Rezygnacja z borówek nie jest konieczna – to trzeba zrobić, by uniknąć zagrożenia

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Leśne jagody są szczególnie wskazane dla osób z chorobami układu krążenia oraz na diecie niskokalorycznej. Poza wszystkim jednak to smaczne owoce, pełne witamin i mikroelementów. W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej uprawianej na plantacjach, jagody leśne mogą być nośnikiem groźnej choroby, którą roznoszą list. W prosty sposób można jednak to niebezpieczeństwo wyeliminować.
Plantatorzy borówki amerykańskiej poprzez lobby przekonują o jej wartościach prozdrowotnych - czy jednak pod tym względem nie góruje nad nią leśna jagoda?
ShutterStock

Jagody mają swego rodzaju supermoc, przynajmniej tak twierdzą fachowcy od zdrowia i diety.
Niektóre badania sugerują, że składniki jagody poprawiają koncentrację i nastrój, opóźniają chorobę Alzheimera, zapobiegają cukrzycy i rozwijają zdrowe bakterie w jelitach.

Niektóre badania sugerują, że składniki jagody poprawiają koncentrację i nastrój, opóźniają chorobę Alzheimera, zapobiegają cukrzycy i rozwijają zdrowe bakterie w jelitach.

Jagody czy borówki amerykańskie: które lepsze dla zdrowia

Inne z kolei badania pokazują, że miłośnicy jagód są znacznie mniej narażeni na zawał serca. Jedno z badań daje nawet nadzieję, że składniki jagód topią złogi tłuszczu po wysiłku.
Jednak, jak to często bywa w przypadku opinii, które brzmią zbyt dobrze, aby mogły być prawdziwe, zaleca się ostrożność.

W niektórych przypadkach ilości badanych składników jagód są tak duże, że trzeba by zjeść wiadro pełne owoców, aby osiągnąć porównywalne rezultaty. A przy konsumpcji tak dużych ilości jagód pojawia się choćby ryzyko biegunki ze względu na kwas owocowy.
Część prac naukowych była również finansowana przez przemysł. Tak – nawet jagody mają lobby.

Jagoda czarna czy borówka amerykańska: który owoc jest cenniejszy dla zdrowia

Oba gatunki są zdrowe, nie ma co do tego wątpliwości. Składają się w ponad 80 procentach z wody, co oznacza, że mają niewiele kalorii, ale jednocześnie witaminy, błonnik i wtórne substancje roślinne.
Jeśli ułożymy stos jagód na gałce lodów waniliowych, otrzymamy prawie zdrowy deser.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Wśród składników owocu szczególnie wyróżnia się jedna substancja, która nadaje jagodom charakterystyczny kolor i mówi się, że odpowiada za dużą część magii zdrowia: antocyjany.
Substancja występuje wyłącznie w pokarmach roślinnych, jej kolor chroni jagody przed promieniowaniem UV i przyciąga głodne zwierzęta, które rozsiewają nasiona w lesie.
Owoce borówki uprawnej są większe, jędrniejsze, a więc trwalsze i – w przeciwieństwie do jagody dzikiej – jasne w środku. Podczas gdy antocyjany również zabarwiają na czerwono miąższ jagód z naszych lasów, cenny składnik uprawianych borówek znajduje się tylko w skórce.

Jagody czy borówki amerykańskie: co może leśna jagoda?

Uważa się, że w ludzkim ciele antocyjany chronią między innymi serce i naczynia krwionośne.
W pewnym badaniu z udziałem zdrowych mężczyzn, zespół naukowców poprosił uczestników o wypicie napoju z proszkiem z liofilizowanych jagód. W ciągu następnych godzin można było zaobserwować jak ich naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne, a tym samym mniej podatne na choroby.

Aby jednak osiągnąć ten sam efekt ze świeżymi jagodami, mężczyźni musieliby zjeść od 240 do 560 gramów tego owocu. Całkiem spora porcja.
Badania wskazują, że suszone, czyli wysokodawkowe jagody lub sok z nich mogą łagodzić objawy chorób zapalnych jelit.

Substancje zawarte w jagodach zainteresują również sportowców, ponieważ wydają się spowalniać procesy zapalne po długich sesjach treningowych.
Antocyjany i inne flawonoidy zawarte w jagodach korzystnie działają na zdrowie oczu. Regularne spożywanie tych owoców obniża ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i innych schorzeń wzroku.

Leśne jagody: jakie zbierać w lesie i gdzie

Jeśli jednak chcemy w pełni wykorzystać moc antocyjanów, nie powinniśmy iść do supermarketu, ale wybrać się z koszem do lasu.
W środku lata, najlepiej do zalanego światłem słonecznym lasu iglastego. Bo to właśnie tam owocuje czarna jagoda, starsza siostra borówki amerykańskiej.

A różni się znacznie od borówek uprawnych, które można kupić na cotygodniowych targach lub w dyskontach.
Chociaż obie należą do rodziny wrzosowatych, borówki uprawne zostały wyhodowane z borówek północnoamerykańskich, a nie z jagód europejskich. Podczas gdy krzewy jagody europejskiej sięgają maksymalnie do kolan, krzewy północnoamerykańskie osiągają nawet kilka metrów wysokości.

Jagody z lasu: dlatego, by były bezpieczne dla zdrowia trzeba je zawsze myć

Zaleca się, aby zawsze dokładnie myć owoce (nie tylko jagodowe) przed spożyciem, nawet jeśli wydają się czyste.
Na powierzchni jagód mogą znajdować się zanieczyszczenia, resztki pestycydów, bakterie lub inne mikroorganizmy pochodzące z uprawy, transportu czy przechowywania.

Echinococcus to pasożyt, który może znajdować się na owocach jagody czarnej, jego larwy niekiedy wywołują poważną chorobę zwaną bąblowicą lub echinokokozą. W naturze głównymi nosicielami tych pasożytniczych tasiemców są zwierzęta dzikie, zwłaszcza lisy, które mogą zanieczyszczać środowisko odchodami zawierającymi jaja pasożyta.
Powiało grozą! Jednak jagoda czarna to zdrowe i wartościowe owoce, które można bezpiecznie spożywać po dokładnym umyciu.
Nie ma potrzeby rezygnacji z nich z powodu obaw o zarażenie bąblowicą, pod warunkiem przestrzegania podstawowych zasad higieny i wyboru pewnych źródeł, z których nabyte jagody pochodzą.

Mój wniosek: jagody nie są działającym cuda lekiem na jakiekolwiek schorzenia, ale z pewnością są zdrowe – i pyszne. No i w przeciwieństwie do wielu innych owoców – nie tuczą!

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link