
Spis treści
Jaka jest geneza zasady „10 tysięcy kroków dziennie”?
Zalecenie 10 000 kroków nie opiera się na badaniach naukowych, lecz prawdopodobnie na kampanii reklamowej japońskiej firmy, która wprowadziła na rynek krokomierz w latach 60. XX wieku. Aby zweryfikować to zalecenie, międzynarodowy zespół badaczy przeanalizował 57 istniejących badań, w których wzięło udział łącznie 160 000 osób. Analiza wykazała, że u osób, które chodziły 7000 kroków dziennie, ryzyko przedwczesnej śmierci było mniejsze prawie o połowę w porównaniu do osób, które chodziły tylko 2000 kroków dziennie – i to przy uwzględnieniu wszystkich przyczyn zgonu, nie tylko chorób układu krążenia. Według badania, wykonywanie 7000 kroków dziennie wiązało się również z 38-procentowym zmniejszeniem ryzyka demencji. Ryzyko depresji zmniejszyło się o 22%, a ryzyko cukrzycy o 14%. Ryzyko udarów i nowotworów również było niższe przy wyższej dziennej liczbie kroków. Zatem nie musisz chodzić 10 000 kroków dziennie, aby zachować zdrowie.
Jak zachować zdrowie: WHO zaleca 75 minut ćwiczeń o wysokiej intensywności tygodniowo
Według naukowców 7000 kroków daje średnio około godziny marszu dziennie. A co z osobami, które robią 10 000 lub więcej kroków? Lekarze radzą, aby po prostu się tego trzymały. Bo przecież lepiej więcej niż mniej. Aby zachować zdrowie, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dorosłym podejmowanie co najmniej 150 minut aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności tygodniowo lub 75 minut aktywności o wysokiej intensywności. WHO definiuje aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności jako na przykład chodzenie lub jazdę na rowerze, a jogging jako aktywność fizyczną o wysokiej intensywności. Według WHO prawie jedna trzecia ludzi na świecie nie osiąga tego celu.
Jak zachować zdrowie: otyłość jest bardziej związana z nadmierną ilością kalorii niż z brakiem ruchu
Naukowcy twierdzą, że zwiększone spożycie energii odgrywa w otyłości około dziesięciokrotnie większą rolę niż jej wydatkowanie. Niektóre produkty spożywcze są uważane za szczególnie problematyczne. Oczywiste jest, że ludzie stają się otyli, gdy spożywają więcej kalorii niż spalają. Jednak do tej pory nie było jasne, czy tak wiele osób ma nadwagę, ponieważ spożywają zbyt dużo kalorii, czy też dlatego, że zużywają zbyt mało energii, co oznacza, że nie ćwiczą wystarczająco dużo. Badanie prowadzi do jednoznacznego wniosku: zwiększone spożycie kalorii odgrywa ogromną rolę w kryzysie otyłości.
Wysoko przetworzona żywność i jej wpływ na nasze zdrowie
Zespół badawczy podejrzewa, że przyczyną jest najprawdopodobniej żywność wysoko przetworzona, szczególnie powszechna w krajach uprzemysłowionych. Przetworzone produkty spożywcze to żywność poddana skomplikowanym procesom technologicznym. Procesy te mają za zadanie ułatwić życie współczesnemu konsumentowi. Do grupy takich produktów możemy zaliczyć między innymi: napoje gazowane, słone przekąski (chipsy, krakersy, paluszki), słodycze i wyroby cukiernicze, słodzone płatki śniadaniowe, dosładzany nabiał (jogurty owocowe), dania typu instant (gotowe do odgrzania w mikrofalówce), zupki chińskie, fast-food, niektóre rodzaje przetworzonego mięsa (paluszki rybne, parówki). Według badania, w miejscach, gdzie takie produkty są powszechne, stwierdzono wyższy poziom tkanki tłuszczowej mieszkańców. Może to wynikać z faktu, że szeroka dostępność i niski koszt tych produktów zachęcają do nadmiernego spożycia. Produkty poddane zaawansowanej obróbce mają najczęściej niską wartość odżywczą i wysoką wartość energetyczną (są bardzo kaloryczne). Żywność wysoko przetworzona zawiera spore ilości cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jej spożywanie w dużych ilościach powoduje szereg dolegliwości i zwiększa ryzyko chorób.
Chcesz wprowadzić w życie zdrowe nawyki żywieniowe i ograniczyć przetworzone jedzenie? Bądź świadomym konsumentem. Czytaj etykiety i wybieraj produkty o prostym i krótkim składzie. Pamiętaj, że zawsze masz wybór. Wafle ryżowe możesz zastąpić deserem na bazie ryżu i świeżych owoców. Zamiast gotowych sosów i mieszanek przypraw używaj świeżych ziół i olejów roślinnych.