
Spis treści
Jak więc przygotować mistrzowski grill powalający konkurencję zapachem i smakiem, a jednocześnie nie wystawiający na szwank zdrowie.
Przepis na najlepszy grill: gorczyca i musztarda
Kiedy wiatr przynosi zapach rozpalonego grilla z ogrodu sąsiada to znak, że oto nadszedł czas zajadania się szaszłykami, kiełbaskami i mięsiwem z rusztu.
Wśród wszystkich kulinarnych pokus jest coś, czemu można oddać się z całego serca i bez wyrzutów sumienia: musztarda.
Gorczyca - czym jest?
To przyprawa o konsystencji śmietany w odcieniach koloru żółtego przez brązowy aż do czarnego. Występuje w różnych smakach i stopniach delikatności, od słodkiej do bardzo pikantnej, z ziołami lub bez, drobno lub grubo zmielona.
Ta pasta zrobiona jest z octu, soli, przypraw, wody i nasion białej, brązowej lub czarnej gorczycy.
I to gorczyca jest najważniejszym składnikiem mustardy. W stanie oryginalnym nasiona gorczycy są łagodne. Jednakże, gdy są zmielone i zmieszane z płynem, nabierają charakterystycznej ostrości. Czarne nasiona dają szczególnie pikantny krem.
Gorczyca dla zdrowia: sekrety medycyny starożytnej
Można by sądzić, że grillowanie wymyślił sam Hipokrates.
Potencjalne właściwości prozdrowotne tych nasion znane są już z czasów starożytnych.
Hipokrates (zmarł około 370 r. p.n.e.), prawdopodobnie najsłynniejszy lekarz w starożytnej Grecji, stosował okłady z gorczycy w leczeniu chorób płuc i łagodzeniu zaparć.
Grecki lekarz Pedanius Dioscorides (zmarł w 90 r. n.e.) zauważył, że plastry z gorczycy mogą pomóc w bólu.
Flamandzki botanik z XVI wieku Rembert Dodoens zalecał gorczycę na gorączkę, rwę kulszową, drętwienie, słaby wzrok, problemy z oddawaniem moczu i piegi.
Gorczyca dla zdrowia: co potrafi musztarda
Musztarda pobudza jelita.
Kubki smakowe reagują na musztardę, zwłaszcza pikantną. Pobudza to produkcję śliny i pomaga trawić nawet tłuste potrawy łatwiej. Nasiona gorczycy zawierają również błonnik, który wspomaga trawienie.
Musztarda wydaje się również mieć pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu.
Taki był wniosek z badania przeprowadzonego w 2021 roku na Cardiff Metropolitan University w Wielkiej Brytanii – i sfinansowanego przez jednego z producentów musztardy.
42 osoby spożywały czubatą łyżeczkę musztardy wieczorem przed pójściem spać przez 12 tygodni, samą lub na jednym krakersie. Poprawę parametrów zdrowotnych, jak podano w komunikacie prasowym, zaobserwowano u 86 procent badanych.
Wynik musi zostać potwierdzony dalszymi dowodami naukowymi.
Oleje zawarte w musztardzie wzmacniają układ odpornościowy, mają działanie przeciwzapalne, a kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Nawet ryzyko zachorowania na raka można zmniejszyć dzięki pewnym substancjom roślinnym zawartm w musztardzie, znanym jako glukozynolany.
Takie były wyniki badania (również zleconego przez producenta musztardy), przeprowadzonego na Uniwersytecie we Fryburgu,w którym mała grupa osób spożywała 20 gramów ostrej musztardy dziennie przez kilka dni.
Rezultat: ich białe krwinki były lepiej chronione przed uszkodzeniami genetycznymi spowodowanymi przez substancje rakotwórcze.
Trzeba jednak dodać, że glukozynolany występują nie tylko w musztardzie ale między innymi w brokułach, rzodkiewkach czy jarmużu.
Musztarda zawiera również ważne minerały, takie jak selen, wapń, magnez i fosfor, których organizm potrzebuje do procesów metabolicznych, metabolizmu energetycznego i zdrowia kości.
I na koniec: musztarda to przyjemność bez poczucia winy, ponieważ składa się w 80 procentach z wody i jest niskokaloryczna.
Uwaga: słodka musztarda, doprawiana miodem, jest bardziej kaloryczna ze względu na wyższą zawartość cukru.