Sanepid przypomina: Podczas upałów uważajmy na to, co jemy

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
"Podczas upałów powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. W wysokich temperaturach żywność staje się doskonałą pożywką dla rozwoju chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni" - przestrzegła na stronie internetowej Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinku.
Podczas upałów uważajmy na to, co jemy
Shutterstock

Jak wskazała w komunikacie, w wakacje zatrucia pokarmowe zdarzają się szczególnie często. Mdłości i wymioty, bóle brzucha, biegunka, gorączka – takie objawy mogą się pojawić, gdy zjemy zepsutą żywność.

Czego unikać w upały?

Sanepid podkreślił, że podczas upalnych dni pieczywo szybciej pleśnieje, twarogi kwaśnieją, sałatki psują się, w nadtopionych lodach mnożą się gronkowce czy salmonella. Nawet w wodzie mineralnej, jeśli butelki stały w sklepie na słońcu, może rozwinąć się bardzo duża ilość niebezpiecznych bakterii coli i shigelli.

"Dlatego w gorący dzień lepiej unikać miejsc (np. targowisk), gdzie produkty nie są przechowywane w warunkach chłodniczych, ale często +smażą się+ w promieniach słońca. Żywność (nawet jeżeli na pierwszy rzut oka wygląda całkiem normalnie) zmienia się wówczas w groźną bombę bakteriologiczną" - zaznaczono w komunikacie.

Jak dodano, w takich warunkach np. w mięsie mnożą się zarazki botuliny jadu kiełbasianego oraz gronkowca. A jeśli jest to gronkowiec złocisty - zaczyna produkować także groźną enterotoksynę. Zdaniem specjalistów w przypadku mięsa czy nabiału wystarczy czasem półgodzinne leżakowanie w nasłonecznionym miejscu (w temperaturze powyżej 25 st. C), by wytworzyły się drobnoustroje poważnie zagrażające naszemu zdrowiu.

Co z warzywami i owocami?

Upały nie służą także warzywom i owocom, bo pod wpływem gorąca rozwijają się w nich bakterie gnilne, mogące doprowadzić do ciężkiego zatrucia. Poza tym wiele produktów pozostawionych na słońcu czy w zbyt wysokiej temperaturze traci również wartości odżywcze.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Szczecinecki sanepid wskazał, że w upalne dni trzeba szczególnie pamiętać o dokładnym myciu warzyw i owoców przed spożyciem, zaś nadpsute produkty wyrzucać. Poza tym, niewskazane jest jedzenie tatara, tym bardziej z mięsa nieznanego pochodzenia. Potrawy mięsne powinny być latem starannie gotowane, duszone, smażone.

Uwaga na Legionellę!

Ciepło i wilgoć lubi też bakteria Legionella, która żyje w zbiornikach wodnych, sieciach wodociągowych, systemach klimatyzacji czy basenach.

Według NIZ-PZH w Europie szczyt zachorowania występuje właśnie w okresie letnim. Sprzyjają temu warunki pogodowe – duża wilgotność i wysoka temperatura. Bakteria do rozwoju potrzebuje wody i temperatury 20-50 st. C. Jej rozwojowi sprzyja też zwolniony przepływ wody, przerywane korzystanie z wody, obecność biofilmu, stara instalacja wodna.

W sumie pałeczki legionelli obejmują ponad 50 gatunków, ale najwięcej zakażeń wśród ludzi powoduje gatunek Legionella pneumophila, wywołując tzw. gorączkę Pontiac lub tzw. chorobę legionistów, czyli poważne zapalenie płuc. W leczeniu legionellozy stosuje się terapię antybiotykami. Do zakażenia dochodzi drogą wziewną. Choroba nie przenosi się poprzez picie skażonej wody, bakterie nie przenoszą się też z człowieka na człowieka.(PAP)

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link