Przepyszna i zdrowa przekąska z cukinii. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też zawiera wiele witamin

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Przekąska z cukinii z serem i ziołami to doskonały sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Prezentuje się efektownie, a na dodatek można ją przygotować w niecałe 30 minut!
cukinia
Przepyszna i zdrowa przekąska z cukinii. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też zawiera wiele witamin
Shutterstock

Choć na pierwszy rzut oka cukinia może wydawać się zwykłym warzywem bez wyrazistego smaku, ma w sobie ogromny potencjał. To jedno z najłagodniejszych i najbardziej uniwersalnych warzyw sezonowych, które zasługuje na szczególne miejsce w codziennej diecie – nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na swoje właściwości zdrowotne. Przekąska z cukinii rewelacyjnie sprawdza się jako przystawka czy lekki lunch. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka. A jeszcze szybciej znika z talerza!

Cukinia – chroni jelita, wspiera trawienie, stanowi cenne źródło witamin i minerałów

Cukinia składa się aż w 95 proc. z wody, co sprawia, że doskonale nawadnia organizm i wspiera metabolizm, szczególnie w upalne dni. Jest niskokaloryczna – zawiera zaledwie około 17 kcal w 100 gramach – a jednocześnie daje uczucie sytości, dzięki czemu chętnie sięgają po nią osoby na diecie redukcyjnej. To także świetna opcja dla wszystkich, którzy chcą „odciążyć” organizm i odżywiać się lżej, nie rezygnując przy tym z wartości odżywczych.

Jednym z największych atutów cukinii jest jej lekki błonnik. Działa korzystnie na perystaltykę jelit, wspomaga trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego, nie powodując przy tym podrażnień. Dlatego cukinia znajduje zastosowanie w dietach lekkostrawnych, np. przy refluksie, wrzodach żołądka czy zespole jelita drażliwego. Można ją bezpiecznie podawać również dzieciom oraz osobom w trakcie rekonwalescencji.

To warzywo dostarcza też witamin i minerałów, które mają realny wpływ na zdrowie. Cukinia zawiera witaminę C i beta-karoten (czyli prowitaminę A), które wspierają odporność, działają przeciwzapalnie i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w niej również potas – ważny dla serca i regulacji ciśnienia krwi – a także magnez i niewielkie ilości witamin z grupy B, niezbędnych dla układu nerwowego.

Przepis na przekąskę z cukinii

Do przygotowania przekąski potrzebujemy 1 dużej cukinii, ok. 100 g startego sera żółtego (np. mozzarella lub gouda), 1 łyżkę oliwy z oliwek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich, sól i pieprz.

W pierwszej kolejności myjemy cukinię i kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm lub grubsze słupki. Następnie układamy je na ręczniku papierowym, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, rozkładamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy słupki lub plastry oliwą wymieszaną z czosnkiem i posypujemy pieprzem i ziołami. Na koniec wierzch posypujemy serem. Pieczemy przez ok. 12-15 minut – do momentu aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Przekąskę można podać z sosem, np. jogurtowym lub tzatziki.

Cukinia – jedno warzywo, wszechstronne wykorzystanie

Warto pamiętać, że cukinia ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jej neutralny smak sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów – od grillowania, przez pieczenie i duszenie, po jedzenie na surowo.

Świetnie sprawdza się także jako baza do zup kremów, placków, leczo czy warzywnych spaghetti. Coraz popularniejsze są też desery z dodatkiem cukinii, które dzięki niej zyskują wilgotność i wartości odżywcze, nie będąc przy tym ciężkie.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link