
Spis treści
Coraz więcej osób z nadwagą lub otyłością decyduje się na diety odchudzające w trosce o swoje zdrowie. Jednak naukowcy ostrzegają, że nieodpowiednio zbilansowane i prowadzone bez nadzoru diety mogą pogarszać samopoczucie psychiczne. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „BMJ Nutrition, Prevention & Health” pokazują, że osoby stosujące bardzo niskokaloryczne i monotonne diety częściej doświadczają objawów depresji. Z kolei dieta śródziemnomorska, bogata w składniki odżywcze, wiąże się z lepszym samopoczuciem. Eksperci podkreślają, jak ważne jest, by proces odchudzania przebiegał pod okiem specjalisty i był dopasowany do indywidualnych potrzeb organizmu.
Za mało kalorii – więcej problemów psychicznych
Niektóre osoby z nadwagą próbują się odchudzić, by poprawić sobie zdrowie fizyczne i psychiczne. Specjaliści z University of Toronto ostrzegają, że zbyt duże ograniczenie spożycia kalorii, jak też dieta monotonna, może skutkować problemami psychicznymi - depresją lub jej nasileniem, jeśli u niektórych osób wcześniej pojawiły się jej objawy.
Wskazują na to obserwacje 28525 osób, spośród których 7,8 proc. zgłaszało objawy depresji. Prowadzono je w ramach National Health and Nutrition Examination Survey, a ich wyniki opublikowało pismo "BMJ Nutrition, Prevention & Health".
Dieta śródziemnomorska kontra wysoko przetworzona żywność
Z tych samych badań, prowadzonych pod kierunkiem prof. Venkat Bhat, psychiatry z University of Toronto, wynika, że ważna jest też jakość spożywanych produktów spożywczych. Na objawy depresji częściej narzekają osoby spożywające zbyt dużo wysoko przetworzonej żywności, w porównaniu do tych, którzy preferują dietę śródziemnomorską.
- Nasze badania wykazały, że należy uważać ze zbyt restrykcyjną oraz niezbalansowaną dietą, co dotyczy szczególnie osób, które podejmowały już takie wyzwania i przeżywały związany z tym stres – zaznacza kanadyjski specjalista. Zaleca, żeby w ograniczeniach żywieniowych przestrzegać diety zbilansowanej i dostosowanej do indywidualnych potrzeb oraz możliwości.
Znaczenie profesjonalnego wsparcia w odchudzaniu
Z dotychczasowych badań wynikało, że ograniczenie spożycia kalorii u osób z nadwagą lub otyłością raczej zmniejsza objawy depresji. W grudniu 2023 roku informowali o tym specjaliści brytyjscy, powołując się na własne badania, opublikowane na stronie internetowej Cambridge University. Główna jej autorka prof. Johanna Keeler z King’s College London zwraca jednak uwagę, że w tych badaniach dieta restrykcyjna była prowadzona pod nadzorem dietetyka.
- Z najnowszych badań (kanadyjskich specjalistów – red.) wynika, że dieta stosowana bez nadzoru, powodująca deficyty żywieniowe, może nie być korzystna dla zdrowia psychicznego – tłumaczy specjalistka.
Jej zdaniem skuteczne odchudzanie ma korzystny wpływ na nastrój oraz zdrowie fizyczne, gdyż poprawia mobilność i interakcje społeczne. - Gdy jednak restrykcyjna dieta nie doprowadzi do utraty masy ciała, albo pojawia się tzw. efekt jo-jo, zamiast poprawy nastroju mamy frustracje i przygnębienie, co może skutkować depresją – twierdzi prof. Keeler.
Zaburzenia odżywiania i inne skutki uboczne
Brytyjska specjalistka uważa, że zbyt duże ograniczenie spożywanych kalorii powoduje zakłócenia w funkcjonowaniu naszego organizmu, wywołując zmęczenie, zaburzenia snu oraz trudności w koncentracji uwagi. Skutkiem tego mogą być również zaburzenia lękowe oraz zaburzenia łaknienia, takie jak anoreksja i bulimia. Szczególnie niekorzystne są gwałtowne zmiany diety, lepiej wprowadzać je stopniowo i pod nadzorem specjalisty.