Naukowcy ostrzegają: Restrykcyjna dieta może pogorszyć nastrój i prowadzić do depresji

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Chociaż odchudzanie może poprawić zdrowie fizyczne i psychiczne, zbyt restrykcyjne diety mogą mieć odwrotny skutek. Najnowsze badania pokazują, że niedobory żywieniowe i monotonne menu zwiększają ryzyko depresji i zaburzeń lękowych.
zaburzenia odżywiania zdrowie psychiczne dieta a depresja restrykcyjna dieta zdrowe odchudzanie zaburzenia odżywiania dieta śródziemnomorska deficyt kaloryczny zdrowe nawyki żywieniowe porady dietetyczne University of Toronto badania problemy psychiczne pogorszenie nastroju
Restrykcyjna dieta może pogorszyć nastrój i prowadzić do depresji - ostrzegają naukowcy
shutterstock

Coraz więcej osób z nadwagą lub otyłością decyduje się na diety odchudzające w trosce o swoje zdrowie. Jednak naukowcy ostrzegają, że nieodpowiednio zbilansowane i prowadzone bez nadzoru diety mogą pogarszać samopoczucie psychiczne. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „BMJ Nutrition, Prevention & Health” pokazują, że osoby stosujące bardzo niskokaloryczne i monotonne diety częściej doświadczają objawów depresji. Z kolei dieta śródziemnomorska, bogata w składniki odżywcze, wiąże się z lepszym samopoczuciem. Eksperci podkreślają, jak ważne jest, by proces odchudzania przebiegał pod okiem specjalisty i był dopasowany do indywidualnych potrzeb organizmu.

Za mało kalorii – więcej problemów psychicznych

Niektóre osoby z nadwagą próbują się odchudzić, by poprawić sobie zdrowie fizyczne i psychiczne. Specjaliści z University of Toronto ostrzegają, że zbyt duże ograniczenie spożycia kalorii, jak też dieta monotonna, może skutkować problemami psychicznymi - depresją lub jej nasileniem, jeśli u niektórych osób wcześniej pojawiły się jej objawy.

Wskazują na to obserwacje 28525 osób, spośród których 7,8 proc. zgłaszało objawy depresji. Prowadzono je w ramach National Health and Nutrition Examination Survey, a ich wyniki opublikowało pismo "BMJ Nutrition, Prevention & Health".

Dieta śródziemnomorska kontra wysoko przetworzona żywność

Z tych samych badań, prowadzonych pod kierunkiem prof. Venkat Bhat, psychiatry z University of Toronto, wynika, że ważna jest też jakość spożywanych produktów spożywczych. Na objawy depresji częściej narzekają osoby spożywające zbyt dużo wysoko przetworzonej żywności, w porównaniu do tych, którzy preferują dietę śródziemnomorską.

- Nasze badania wykazały, że należy uważać ze zbyt restrykcyjną oraz niezbalansowaną dietą, co dotyczy szczególnie osób, które podejmowały już takie wyzwania i przeżywały związany z tym stres zaznacza kanadyjski specjalista. Zaleca, żeby w ograniczeniach żywieniowych przestrzegać diety zbilansowanej i dostosowanej do indywidualnych potrzeb oraz możliwości.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Znaczenie profesjonalnego wsparcia w odchudzaniu

Z dotychczasowych badań wynikało, że ograniczenie spożycia kalorii u osób z nadwagą lub otyłością raczej zmniejsza objawy depresji. W grudniu 2023 roku informowali o tym specjaliści brytyjscy, powołując się na własne badania, opublikowane na stronie internetowej Cambridge University. Główna jej autorka prof. Johanna Keeler z King’s College London zwraca jednak uwagę, że w tych badaniach dieta restrykcyjna była prowadzona pod nadzorem dietetyka.

- Z najnowszych badań (kanadyjskich specjalistów – red.) wynika, że dieta stosowana bez nadzoru, powodująca deficyty żywieniowe, może nie być korzystna dla zdrowia psychicznego tłumaczy specjalistka.

Jej zdaniem skuteczne odchudzanie ma korzystny wpływ na nastrój oraz zdrowie fizyczne, gdyż poprawia mobilność i interakcje społeczne. - Gdy jednak restrykcyjna dieta nie doprowadzi do utraty masy ciała, albo pojawia się tzw. efekt jo-jo, zamiast poprawy nastroju mamy frustracje i przygnębienie, co może skutkować depresją – twierdzi prof. Keeler.

Zaburzenia odżywiania i inne skutki uboczne

Brytyjska specjalistka uważa, że zbyt duże ograniczenie spożywanych kalorii powoduje zakłócenia w funkcjonowaniu naszego organizmu, wywołując zmęczenie, zaburzenia snu oraz trudności w koncentracji uwagi. Skutkiem tego mogą być również zaburzenia lękowe oraz zaburzenia łaknienia, takie jak anoreksja i bulimia. Szczególnie niekorzystne są gwałtowne zmiany diety, lepiej wprowadzać je stopniowo i pod nadzorem specjalisty.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link