
Spis treści
Program „Dobry posiłek w szpitalu” - dlaczego został przedłużony?
Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” będzie przedłużony do końca września - zakłada projekt rozporządzenia ministra zdrowia opublikowany przez Rządowe Centrum Legislacji.
Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” miał zakończyć się pod koniec czerwca. Projekt zmiany w rozporządzeniu w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek w szpitalu” przesuwa ten termin na koniec września. Projekt zakłada także przesunięcie terminu ewaluacji programu na 31 grudnia.
Przedłużenia pilotażu domagał się Ogólnopolski Związek Pracodawców Szpitali Powiatowych.
Finansowanie – ile wynosi stawka dzienna na pacjenta?
Do pilotażu przystąpiły 582 szpitale. Placówki otrzymują 25,62 zł za dzień pobytu w szpitalu pacjenta, który został zakwalifikowany do programu. O rodzaju zastosowanej diety, czasie jej trwania i indywidualnych modyfikacjach decyduje lekarz. Szpital musi zatrudnić dietetyka (osobę planująca dietę) w wymiarze co najmniej połowy etatu.
Szpitale w pilotażu opracowują jadłospis na co najmniej siedem dni i publikują go na stronie internetowej. Szpital musi zapewnić regularność posiłków i sprawdzać, czy są zgodne z jadłospisem, a także kontrolować świeżość produktów, temperaturę, zapach.
Korzyści z programu według Ministerstwa Zdrowia
Resort zdrowia zaznaczył, że dostępność do porad żywieniowych i wdrażania optymalnego modelu żywienia w szpitalach przełoży się na poprawę stanu zdrowia hospitalizowanych pacjentów, na ich szybszy powrót do pracy i niższą skalę powikłań. Pacjenci mniej czasu spędzą w szpitalu, przez co zmniejszą się koszty ponoszone przez państwo.