Program „Dobry posiłek w szpitalu” przedłużony do końca września 2025 – nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Ministerstwo Zdrowia zdecydowało o przedłużeniu pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu” do końca września 2025 roku. Celem inicjatywy jest poprawa jakości żywienia pacjentów oraz wdrożenie standardów dietetycznych w szpitalach.
szpital jedzenie dieta pacjenci pobyt w szpitalu dobry posiłek w szpitalu program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia żywienie w szpitalach dieta szpitalna zdrowie publiczne szpitale w Polsce jakość posiłków w szpitalu opieka dietetyczna w szpitalu pacjent w szpitalu reforma służby zdrowia
Program „Dobry posiłek w szpitalu” przedłużony do końca września 2025 – nowe rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia
shutterstock

Program „Dobry posiłek w szpitalu” - dlaczego został przedłużony?

Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” będzie przedłużony do końca września - zakłada projekt rozporządzenia ministra zdrowia opublikowany przez Rządowe Centrum Legislacji.

Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” miał zakończyć się pod koniec czerwca. Projekt zmiany w rozporządzeniu w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek w szpitalu” przesuwa ten termin na koniec września. Projekt zakłada także przesunięcie terminu ewaluacji programu na 31 grudnia.

Przedłużenia pilotażu domagał się Ogólnopolski Związek Pracodawców Szpitali Powiatowych.

Finansowanie – ile wynosi stawka dzienna na pacjenta?

Do pilotażu przystąpiły 582 szpitale. Placówki otrzymują 25,62 zł za dzień pobytu w szpitalu pacjenta, który został zakwalifikowany do programu. O rodzaju zastosowanej diety, czasie jej trwania i indywidualnych modyfikacjach decyduje lekarz. Szpital musi zatrudnić dietetyka (osobę planująca dietę) w wymiarze co najmniej połowy etatu.

Szpitale w pilotażu opracowują jadłospis na co najmniej siedem dni i publikują go na stronie internetowej. Szpital musi zapewnić regularność posiłków i sprawdzać, czy są zgodne z jadłospisem, a także kontrolować świeżość produktów, temperaturę, zapach.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Korzyści z programu według Ministerstwa Zdrowia

Resort zdrowia zaznaczył, że dostępność do porad żywieniowych i wdrażania optymalnego modelu żywienia w szpitalach przełoży się na poprawę stanu zdrowia hospitalizowanych pacjentów, na ich szybszy powrót do pracy i niższą skalę powikłań. Pacjenci mniej czasu spędzą w szpitalu, przez co zmniejszą się koszty ponoszone przez państwo.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link