Donuty z batatów - rewelacyjna alternatywa dla słodyczy. Są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Czy można zjeść pączka na śniadanie i… nadal być fit? Tak – jeśli zamiast smażonego ciasta z lukrem wybierzesz pieczone donuty z batatów. Są nie tylko miękkie, wilgotne i lekko słodkie, ale też pełne wartości odżywczych. To sprawia, że stanowią dużo zdrowszą alternatywę dla klasycznych donutów.
donut donuty
donut donuty
shutterstock

Bataty to istny superfood w przebraniu ziemniaka. Są naturalnie słodkie, dzięki czemu nie potrzebujesz dużo (albo wcale) dodatkowego cukru. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Zawierają też dużo błonnika, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości. Ponadto, bataty są bogate w beta-karoten (prowitaminę A), który działa przeciwzapalnie i wspiera skórę oraz wzrok. To także źródło witaminy C, potasu i antyoksydantów.

Dlaczego donuty z batatów są lepsze od klasycznych?

Tradycyjne donuty to zazwyczaj smażone na głębokim tłuszczu ciasto z dużą ilością białej mąki i cukru. Efekt to puste kalorie, gwałtowny skok poziomu cukru we krwi i... nierzadko głód godzinę później. Donuty z batatów są pieczone, nie smażone, zawierają naturalnie słodkie składniki (bataty, banany), a zamiast mąki pszennej możesz użyć zdrowszych alternatyw, takich jak mąka owsiana czy migdałowa. Dzięki temu, nie tylko dostarczają błonnika, witamin i minerałów, ale też sycą na dłużej i nie powodują wyrzutów insuliny.

Przepis na pieczone donuty z batatów

Składniki (na ok. 6–8 sztuk):

1 szklanka puree z pieczonego batata (ok. 1 średni batat)

2 jajka

1/4 szklanki mąki owsianej (lub migdałowej)

1 banan (dobrze dojrzały – dla słodyczy)

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

(opcjonalnie) 1 łyżeczka kakao lub wanilii dla smaku

(opcjonalnie) odrobina syropu klonowego lub miodu, jeśli lubisz słodsze

Przygotowanie:

Zacznij od batata. Umyj, przekrój go na pół, upiecz (ok. 35–40 min w 200°C), następnie zblenduj lub rozgnieć na gładkie puree. Następnie zblenduj banana z jajkami, dodaj puree z batata i dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj je do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie przelej masę do foremki na donuty (lub silikonowych foremek na babeczki, jeśli nie masz donutowej). Piecz w 180°C przez 20–25 minut, aż się zarumienią.

Opcjonalnie: po ostudzeniu możesz polać roztopioną gorzką czekoladą albo posypać cynamonem.

Inne wariacje smakowe:

Przepis można modyfikować w zależności od gustu. Można dodać do donutów kakao i orzechy, jabłko i kardamon, czy białko w proszku. Donuty z batatów są słodkie, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Idealne, gdy dopada nas ochota na coś „dobrego”. A na dodatek świetnie sprawdzają się jako przekąska, zdrowy deser dla dzieci, a nawet jako śniadanie czy kolacja.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link