Niezwykłe zalety wigilijnego kompotu z suszonych owoców. Jest pyszny i zdrowy [PRZEPIS]

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kompot z suszonych owoców to napój, bez którego trudno wyobrazić sobie polską Wigilię. Przygotowuje się go z suszonych owoców - jabłek, gruszek i śliwek. Ma głęboki, lekko dymny smak, a charakteru nadają mu korzenne przyprawy. Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Wspiera trawienie. Można nie dodawać do niego cukru, ewentualnie delikatnie dosłodzić miodem.
Kompot z suszu to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Ma niezwykłe wartości prozdrowotne
Kompot z suszu to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Ma niezwykłe wartości prozdrowotne
Shutterstock

Czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, smażony karp, kluski z makiem, kapusta z grzybami. Wigilijny stół ugina się pod ciężarem tradycyjnych smakołyków. Nie może wśród nich zabraknąć kompotu z suszu. Ma on swoich wielbicieli i przeciwników. Warto jednak widzieć, że kompot z suszonych owoców ma wiele zalet. Jest odżywczy i pomaga naszemu układowi trawiennemu uporać się z obfitością świątecznego jedzenia.  

Kompot z suszu wspomaga trawienie 

Czy wiecie, że kompot z suszu jest wpisany na listę produktów tradycyjnych? Przygotowywali go tradycyjnie od wieków Łemkowie. Kompot z suszu, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, wspomaga trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego. To czyni go idealnym uzupełnieniem świątecznego posiłku.  

Wigilijna magia  

Dlaczego kompot z suszu jest tradycyjnie podawany na Wigilię? Kiedyś w grudniu nie było dostępu do świeżych owoców, jadano więc owoce suszone. Czasy się zmieniły, a zwyczaj pozostał. I dobrze się stało.

W tradycji ludowej przypisywano owocom, z których gotowano wigilijny kompot, magiczne właściwości. Śliwki miały odpędzać złe moce, jabłka - zdrowie, a gruszki - długowieczność.

Wartości kompotu z suszu

Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z dwunastu potraw, a wiele z nich jest ciężkostrawnych. Kompot z suszu wspomaga trawienie i perystaltykę jelit oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Jest więc idealnym uzupełnieniem świątecznego posiłku.

Kompot z suszu to też bogactwo witamin - A, C, E, K, a także witamin z grupy B - oraz składników mineralnych. To np. magnez, żelazo i miedź. Przyprawy, czyli goździki, cynamon, anyż i skórka pomarańczowa, podnoszą jego wartości prozdrowotne i smakowe. Suszone owoce są też nieocenionym źródłem błonnika.

Czy kompot z suszu jest kaloryczny? 

Jedna szklanka kompotu z suszu to 200 kcal. Pochodzą z cukrów zawartych w owocach, więc nie ma potrzeby dosładzania go. Dużo kalorii to przede wszystkim zasługa śliwek - w 100 g znajduje się 300 kalorii.  Natomiast jeśli nie jemy owoców, a pijemy tylko kompot, wartość kaloryczna kompotu jest niższa. 

Przepis na wigilijny kompot z suszu

 Składniki

100 g suszonych jabłek 
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych gruszek
50 g śliwek wędzonych
goździki
laska cynamonu
gwiazdki anyżu (jeśli ktoś lubi)
3 litry wody 
można dodać żurawinę i np. suszone morele niesiarkowane 

Przygotowanie

Suszone owoce płuczemy dokładnie co najmniej dwa razy w zimnej wodzie. Potem zalewamy 3 litrami zimnej wody i odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie dodajemy przyprawy i gotujemy kompot przez ok. 30 min. na wolnym ogniu. Jeśli kompot wyda się potem zbyt mocny, można go rozcieńczyć wodą. Pięknie wygląda w dzbanku, do którego włożymy także krążki pomarańczy.  

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link