Najlepsza, rozgrzewająca zupa na chłody. Jest dietetyczna i odżywcza

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zupa z czerwonej soczewicy to po prostu rozgrzewający super food! Z dodatkiem pomidorów i pachnących przypraw jest sycąca, pełna wartości odżywczych i ma dużą zawartość białka. Jest też po prostu pyszna. Mamy dla Was przepis. 
Zupa z czerwonej soczewicy jest idealna na chłodne dni
Zupa z czerwonej soczewicy jest idealna na chłodne dni
Shutterstock

Dlaczego zupa? Bo nawadnia, rozgrzewa i dostarcza błonnika oraz warzyw. W tym przypadku bazą jest soczewica, czyli roślina strączkowa, którą bardzo polecają dietetycy.      

Zalety soczewicy 

Soczewica ma bardzo dużo białka, które jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek roślinnych. A wiadomo, jak ważne jest białko, gdy chcemy utrzymać się w formie. Ma też wiele błonnika, co bardzo ważnej, jeśli dbamy o to, by zdrowo się odżywiać. Zawiera również witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych jak żelazo, magnez, fosfor, potas. Do tego mają niski indeks glikemiczny.

Zupę robimy z czerwonej soczewicy. Gotuje się szybko i nie trzeba jej uprzednio moczyć. Aromatyczne przyprawy podkręcą smak i metabolizm. Zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Może z powodzeniem być samodzielnym daniem obiadowym.

Przepis

Składniki

1/2 szklanki czerwonej soczewicy 
puszka krojonych pomidorów 
1 duży por - biała część 
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego  
ok 3 cm świeżego imbiru 
2 łyżeczki przyprawy curry 
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy 
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1,5 litra bulionu warzywnego 
2 łyżki oleju
kolendra lub pietruszka do posypania

Przygotowanie   

Por, czosnek i seler drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu podsmażamy warzywa na oleju. Dodajemy przyprawy. Potem wlewamy bulion i wrzucamy soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wlewamy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. pięć minut. Solimy zupę do smaku. Podajemy z posiekaną zieleniną.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link