Spis treści
Dlaczego zupa? Bo nawadnia, rozgrzewa i dostarcza błonnika oraz warzyw. W tym przypadku bazą jest soczewica, czyli roślina strączkowa, którą bardzo polecają dietetycy.
Zalety soczewicy
Soczewica ma bardzo dużo białka, które jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek roślinnych. A wiadomo, jak ważne jest białko, gdy chcemy utrzymać się w formie. Ma też wiele błonnika, co bardzo ważnej, jeśli dbamy o to, by zdrowo się odżywiać. Zawiera również witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych jak żelazo, magnez, fosfor, potas. Do tego mają niski indeks glikemiczny.
Zupę robimy z czerwonej soczewicy. Gotuje się szybko i nie trzeba jej uprzednio moczyć. Aromatyczne przyprawy podkręcą smak i metabolizm. Zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Może z powodzeniem być samodzielnym daniem obiadowym.
Przepis
Składniki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
1 duży por - biała część
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
ok 3 cm świeżego imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
kolendra lub pietruszka do posypania
Przygotowanie
Por, czosnek i seler drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu podsmażamy warzywa na oleju. Dodajemy przyprawy. Potem wlewamy bulion i wrzucamy soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wlewamy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. pięć minut. Solimy zupę do smaku. Podajemy z posiekaną zieleniną.