Wigilijna kasza z grzybami. Przepis od Ewy Wachowicz

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Wigilia już za kilka dni. Ewa Wachowicz w programie "Halo tu Polsat" podzieliła się przepisem, który gości w jej domu na wigilijnym stole. Do przygotowania tego dania potrzebne są tylko cztery składniki.
Kasza
Kasza z dużą ilością grzybów. To przepis na wigilijny stół od Ewy Wachowicz
AKPA
AKPA

Wigilia to wieczerza podczas, której na stole goszczą zazwyczaj potrawy bez mięsa. W każdym domu są one nieco inne, inaczej przygotowywane. Niektóre z nich zaskakują, bo są specjałem tylko i wyłącznie danego regionu. 

Kasza z dużą ilością grzybów. Danie wigilijne od Ewy Wachowicz

W rodzinnym domu Ewy Wachowicz wśród wigilijnych potraw gościła i wciąż jest kasza z grzybami. To danie pochodzące, jak się okazuje z południa kraju a dokładnie Małopolski. 

Jak zrobić kaszę wigilijną z przepisu Ewy Wachowicz?

W wersji, którą zaprezentowała w programie "Halo, tu Polsat" Ewa Wachowicz kasza występuje w towarzystwie grzybów. Do jej przygotowania wykorzystuje się tylko cztery składniki. 

Jakie? Oto przepis na wigilijną kaszę z grzybami od Ewy Wachowicz. 

Przepis

Składniki: 

  • 500 gramów kaszy jęczmiennej (perłowej)
  • 150 gramów suszonych grzybów
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania: 

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia namoczone wyjąć, a wodę spod nich delikatnie zlać tak, by osad pozostał na dnie naczynia.

Kaszę umieścić w garnku, dodać grzyby i zalać wodą z ich moczenia. W razie potrzeby dolać wody – tak, by jej poziom sięgał około 2 centymetry powyżej kaszy. Dodać 3 łyżki masła i posolić.

Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła – w razie potrzeby dolać odrobinę wody.

Podawać z wiórkami chłodnego masła.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link