
Spis treści
Czym jest wirusowe zapalenie wątroby typu A?
W przypadku osób dorosłych zakażenie wirusem HAV wywołującym wirusowe zakażenie wątroby typu A, potocznie nazywanym też żółtaczką pokarmową, ma z reguły nagły początek i przebieg wymagający pobytu w szpitalu.
Typowe objawy WZW typu A ze strony układu pokarmowego to nudności, wymioty, brak apetytu, bóle brzucha, wzdęcia. Może także pojawić się żółtaczka lub objawy przypominające przeziębienie, jak: gorączka, osłabienie, bóle mięśni i stawów.
– Nie u wszystkich takie objawy się pojawią, niektórzy przejdą to zakażenie łagodnie. Niemal w stu procentach objawy są uleczalne – zapewnia dr Jakub Zelig z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu.
Ekspert zaznaczył, że u dzieci zazwyczaj choroba ma łagodniejszy przebieg, często też bezobjawowy. Dorośli chorują ciężej, zazwyczaj pełnoobjawowo. Dolegliwości pojawiają się po 2 do 7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać przez wiele tygodni, a nawet miesięcy. Starszy wiek ma wpływ na cięższy przebieg choroby.
Dlaczego latem notuje się więcej zachorowań?
Zdaniem lekarzy z USK we Wrocławiu szczególne ryzyko zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu A występuje w wakacje. Sprzyjają temu wyjazdy krajowe i zagraniczne. Ta choroba często nazywana jest też chorobą brudnych rąk.
– Kiedy siadamy do posiłku, bezwzględnie musimy pamiętać o umyciu rąk, szczególnie po skorzystaniu z toalety, ale nie tylko. Warto też np. w restauracji przetrzeć podane przez obsługę sztućce – zaleca naczelny epidemiolog USK we Wrocławiu prof. dr hab. Jarosław Drobnik.
Według eksperta wystarczy odruchowo dotknąć nieumytymi rękami okolic oczu, nosa czy ust i jesteśmy narażeni na ryzyko infekcji. Poradził również, aby zwracać uwagę, w jakich warunkach są przygotowywane posiłki. Bałagan na zapleczu powinien wzbudzić wątpliwości klientów. Jeśli ktoś brudnymi rękami przygotowuje dla nas posiłek, to nawet jeśli sami zachowamy zasady higieny, istnieje ryzyko zakażenia.
Jak zapobiegać zakażeniu? Zasady higieny i bezpieczeństwa
Zdaniem prof. Drobnika najbezpieczniejsze są potrawy poddane obróbce termicznej. Ekspert odradził również spożywanie od razu owoców czy warzyw kupionych na bazarze czy przy drodze. Zawsze powinno się je przepłukać. Tam, gdzie warunki sanitarne odbiegają od standardów europejskich, warto zwrócić uwagę na wodę i używać jej tylko z oryginalnie zamykanych butelek.
– Warto pamiętać o kostkach lodu do napojów, bo one też mogą być przygotowywane z wody bieżącej, a nie przegotowanej czy butelkowanej – zaleca prof. Drobnik.
Zdaniem lekarzy najlepszym zabezpieczeniem przed wirusowym zapaleniem wątroby typu A są szczepionki. – Tym bardziej że są dwuwalentne, czyli połączenie szczepionki przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. W ten prosty sposób zabezpieczamy się długoterminowo, na około 10 lat – podkreśla ekspert.
Sytuacja epidemiologiczna w Polsce: dane i statystyki
Z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego wynika, że w 2023 roku w Polsce zgłoszono 209 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, a w 2024 roku aż 319. W bieżącym roku tylko do końca lutego zanotowano w Polsce 116 przypadków zachorowań.
Eksperci podkreślają, że prawdziwa skala zakażeń może być większa – grupa osób, która przechodzi chorobę bezobjawowo, nie jest diagnozowana.
W przypadku WZW typu A do 1978 roku Polska była krajem wysokiej endemiczności (średnio 50-58 tys. zachorowań rocznie). W kolejnych latach stopniowo następowała poprawa sytuacji epidemiologicznej, a od 1997 r. Polska należy do krajów o niskiej endemiczności.