Cukier zmienia DNA bakterii jelitowych i wywołuje stany zapalne. Nowe badania pokazują, jak wpływa na zdrowie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Spożywanie cukru – zwłaszcza w postaci słodzonych napojów – wpływa nie tylko na masę ciała, ale również zmienia DNA bakterii jelitowych, osłabia mikrobiom i nasila stany zapalne w organizmie – ostrzegają naukowcy z izraelskiego Instytutu Technicznego Technion. Dobra wiadomość? Te zmiany są odwracalne po zmianie diety.
cukier mikrobiom jelitowy bakterie jelitowe stany zapalne zdrowie jelit układ odpornościowy dieta zdrowie Technion badania naukowe zdrowe odżywianie DNA
Cukier zmienia DNA bakterii jelitowych i wywołuje stany zapalne. Nowe badania pokazują, jak wpływa na zdrowie
Shutterstock

Cukier a mikrobiom jelitowy – co odkryli naukowcy?

Spożywanie cukru, np. słodzonych napojów, zmienia działanie DNA u bakterii obecnych w naszych jelitach. Jednocześnie modyfikuje pracę układu immunologicznego, nasilając stany zapalne - informują naukowcy.

Żyjące w jelitach zwierząt czy ludzi bakterie ewoluowały razem ze swoimi gospodarzami i są nieodzownym warunkiem dobrego zdrowia całego organizmu, nie tylko układu pokarmowego – przypominają naukowcy z Izraelskiego Instytutu Technicznego Technion. Mówi o tym coraz więcej badań. Bakterie te mają zdolność do dostosowywania się do zmiennych warunków życia, m.in. związanych z dietą.

Inwersja DNA jako reakcja na cukier

Zespół prowadzony przez prof. Naamę Geva-Zatorsky i jej zespół z Technion, we wcześniejszych badaniach odkrył, że jelitowe bakterie stosują proces znany jako inwersja DNA. To gwałtowna zmiana, w której fragment genomu jest odwracany o 180 stopni, co umożliwia szybkie dostosowanie się do nowej sytuacji.

W ramach nowego eksperymentu ta sama grupa badawcza odkryła, że słodzone napoje powodują tego typu inwersję w Bacteroides thetaiotaomicron - powszechnej w jelitach bakterii, która pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w jelitach.

Jak cukier wpływa na układ odpornościowy?

Naukowcy zbadali wpływ spożywania różnych składników diety na profil inwersji DNA tych mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych, u myszy oraz u ludzi. Odkryli, że spożycie białego cukru powoduje inwersje DNA w tych bakteriach, która prowadzi do zmian markerów zapalnych w tym zmiany w populacjach limfocytów T i w wydzielaniu cytokin.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zaobserwowano też zmiany w przepuszczalności jelit.

Dobra wiadomość – mikrobiom można odbudować

Dobra wiadomość jest taka – podkreślają badacze – że opisane skutki są odwracalne. Po zmianie diety profil bakterii wrócił do normy, a układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania.

Badanie to pokazuje więc, jak ważne jest sprawdzanie złożonego wpływu diety na mikrobiom i zdrowie człowieka. Naukowcy oceniają, że takie podejście pozwoli na opracowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych dla ludzi, które poprawią funkcjonowanie ich układu odpornościowego i ogólny stan zdrowia.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link