Cukrzyca typu 2: objawy, przyczyny, dieta i profilaktyka. Jak rozpoznać i zapobiegać?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna rozwijająca się latami. Sprawdź, jak ją rozpoznać, leczyć i jaką dietę stosować, by jej zapobiegać.
Cukrzyca typu 2 objawy cukrzycy dieta cukrzycowa profilaktyka cukrzycy glukoza we krwi insulinooporność styl życia a cukrzyca zdrowe odżywianie choroby cywilizacyjne leczenie cukrzycy
Cukrzyca typu 2: objawy, przyczyny, dieta i profilaktyka. Jak rozpoznać i zapobiegać?
Mikhail Nilov
pexels.com

Cukrzyca typu 2 to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób przewlekłych XXI wieku. Jej rozwój jest ściśle związany z naszym stylem życia, dietą oraz poziomem aktywności fizycznej. Choć może przez długi czas nie dawać wyraźnych objawów, nieleczona prowadzi do poważnych powikłań zdrowotnych. W artykule wyjaśniamy, jakie są najczęstsze przyczyny i objawy cukrzycy typu 2, jak ją skutecznie rozpoznać i kontrolować oraz jak powinna wyglądać dieta osoby chorej lub zagrożonej chorobą.

Czym jest cukrzyca typu 2 i dlaczego nazywana jest chorobą cywilizacyjną?

Cukrzyca typu 2 to choroba przewlekła, a na ryzyko jej wystąpienia w największym stopniu wpływają sposób odżywiania się i styl życia. Choroba może być dziedziczona, jej rozwój następuje w wyniku trwającego latami nieprawidłowego stylu życia. Dlatego cukrzyca typu 2 jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych. Przed jej postępem mogą ochronić wczesne wykrycie pierwszych objawów oraz zmiany w codziennej diecie.

Na cukrzycę typu 2 chorują przede wszystkim osoby w wieku średnim i starszym. Coraz częściej jednak jest ona diagnozowana również w młodszym wieku.

Cukrzyca ma związek z zaburzoną pracą trzustki, a zwłaszcza z upośledzeniem jej zdolności do regulowania poziomu glukozy (cukru) we krwi. Zdolność trzustki do regulowania poziomu glukozy we krwi może zmieniać się wraz z wiekiem lub też być efektem wieloletnich błędów żywieniowych. Dominują wśród nich przede wszystkim: wysokie spożycie słodyczy, napojów słodzonych, żywności przetworzonej i produktów pszennych oraz nieregularne posiłki. Ryzyko wystąpienia choroby zwiększa też brak aktywności fizycznej.

Najczęstsze przyczyny i czynniki ryzyka cukrzycy typu 2

Czynnikami zwiększającymi ryzyko choroby są m.in.:

Dalszy ciąg materiału pod wideo
  • nadwaga i otyłość (BMI ≥25);
  • predyspozycje rodzinne do insulinooporności lub cukrzycy;
  • nadciśnienie tętnicze (≥140/90 mmHg);
  • zaburzenia gospodarki lipidowej (cholesterol ogółem >190mg/dl, LDL >115mg/dl, HDL <40);
  • choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • nieprawidłowa dieta, bogata w cukier i produkty pszenne;
  • niska aktywność fizyczna.

Jak zapobiegać cukrzycy? Znaczenie profilaktyki i badań

W zapobieganiu oraz leczeniu cukrzycy niezwykle istotne są dwa czynniki. Pierwszym z nich jest profilaktyka, czyli odpowiednia dieta i ruch. Drugim - regularne wykonywanie badań, które umożliwiają wczesne wykrycie nieprawidłowości w poziomie stężenia glukozy we krwi.

Należy zachować szczególną czujność, jeśli ktoś z bliskich członków rodziny choruje na cukrzycę – np. rodzice lub dziadkowie. Oznacza to bowiem, że można mieć gen predysponujący do jej wystąpienia. Regularne wykonywanie badań pozwala uchwycić stan przedcukrzycowy, w którym poziom glukozy we krwi zaczyna przekraczać normy. Dzięki temu możliwe jest opóźnienie lub zahamowanie choroby.

Natomiast u osób, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, bardzo ważne jest zapobieganie jej rozwojowi i powikłaniom. Pomaga w tym codzienna kontrola poziomu glukozy we krwi i zastosowanie właściwej diety.

Cukrzyca typu 2 potrafi rozwijać się latami, nie dając wyraźnych objawów. Dlatego bardzo ważne jest, żeby regularnie badać poziom glukozy we krwi na czczo. Jest to najprostszy i najbardziej miarodajny sposób na zdiagnozowanie cukrzycy. Istnieje również szereg objawów, które mogą świadczyć o rozwijającej się chorobie.

Jakie są objawy cukrzycy typu 2? Na co zwrócić uwagę?

Objawy cukrzycy typu 2 to:

  • zwiększone pragnienie;
  • sucha, swędząca skóra;
  • przewlekłe zmęczenie;
  • zwiększone łaknienie;
  • wahania nastroju;
  • zaburzenia widzenia.

W razie zaobserwowania u siebie wymienionych objawów lub gdy wyniki badań będą nieprawidłowe, należy jak najszybciej udać do lekarza pierwszego kontaktu. Pomoże on prawidłowo zinterpretować wynik i pokieruje na dalszą diagnostykę.

Nieleczona cukrzyca może prowadzić do trwałych powikłań, takich jak osłabienie odporności, grzybica jamy ustnej i uszkodzenie nerek. Ponadto mogą wystąpić: zespół stopy cukrzycowej, zaburzenia pracy serca oraz pogorszenie wzroku.

Rola diety w leczeniu i profilaktyce cukrzycy typu 2

Sposób, w jaki jest komponowany codzienny jadłospis, ma bezpośredni wpływ na poziom glukozy we krwi. Ważne są takie elementy, jak wybierane produkty spożywcze, skład posiłków i odstępy między posiłkami.

W diecie cukrzyka należy obowiązkowo przestrzegać kilka głównych zasad odżywiania. Należy dbać o regularność posiłków – codziennie powinno się jeść 5 posiłków, w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Pierwszy posiłek należy spożyć w ciągu godziny od wstania, a ostatni 2–3 godziny przed snem.

Produkty zalecane i zakazane w diecie cukrzycowej

Podstawą diety powinny być węglowodany w formie złożonej, czyli pochodzące z produktów pełnoziarnistych i dlatego trzeba wybierać produkty pełnoziarniste. Są nimi: pieczywo żytnie lub razowe, ryż pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, makarony pełnoziarniste, mąki z pełnego przemiału, płatki owsiane górskie.

Należy unikać spożywania słodyczy – są bogate w cukier lub syrop glukozowy, które wpływają na gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Zwiększają także ryzyko nadwagi i otyłości.

Koniecznie trzeba zastąpić napoje smakowe i soki wodą. Należy codziennie wypijać minimum 1,5 litra wody. Wspomoże ona prawidłową pracę nerek, a także ułatwi utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi.

Owoce należy zawsze spożywać w połączeniach – naturalnie występujący w owocach cukier (fruktoza) zwiększa stężenie glukozy we krwi w krótkim czasie od spożycia. Aby obniżyć wzrost poziomu glukozy, jaki następuje po spożyciu owoców, zaleca się jedzenie ich wraz z produktami ograniczającymi szybkie trawienie i wchłanianie cukrów. Te produkty to: nabiał, orzechy, nasiona, kakao.

Dieta powinna zawierać dużo warzyw, najlepiej surowych - są bogate nie tylko w cenne witaminy, ale również w błonnik. Spowalnia on wzrost poziomu glukozy po spożytym posiłku.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link