Tolerancja na alkohol czyli dlaczego na kobiety działa szybciej, a wódka rzadziej powoduje bóle głowy niż wino

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Kaca uważa się za problem stosunkowo mało zbadany. Ale co już eksperci wiedzą o konsekwencjach tego stanu? I co naprawdę pomaga? Jeśli w sobotni wieczór kręciło nam się w głowie, mimo że wypiliśmy tylko trochę czerwonego wina, to nasz problem może mieć swoją nazwę: kwercetyna.
Tolerancja na alkohol: to trzeba wiedzieć, by korzystać z niego unikając bólu głowy
Shutterstock

Ostatecznie są cztery rzeczy, które ograniczają kaca: picie wody, zdrowe odżywianie, wybór odpowiedniego alkoholu i picie z umiarem.

Tolerancja na alkohol: czym jest kwercetyna?

Substancja ta należy do rodziny flawonoidów i występuje w wielu owocach, takich jak grejpfrut. Uważa się ją za zdrową. Tak zdrową, że jest składnikiem suplementów diety mających na celu utrzymanie zdrowego serca.
Jednak, według naukowców, czerwone wino zawierające kwercetynę utrudnia organizmowi prawidłowe trawienie alkoholu. Zamiast tego, w organizmie gromadzą się substancje toksyczne.
Rezultatem są bóle głowy. Ta hipoteza wciąż wymaga potwierdzenia w dalszych badaniach. Ale co badacze wiedzą teraz o prawdziwym kacu - tym, który pojawia się dopiero następnego ranka i zazwyczaj nie po jednym drinku?

Tolerancja na alkohol: czym jest kac?

Według naukowej definicji kac zaczyna się dopiero wtedy, gdy alkohol całkowicie zniknie z organizmu, tzn., gdy poziom alkoholu we krwi spadnie do zera promili.
Naukowcy nie do końca rozumieją jeszcze, co wtedy dzieje się w organizmie. Jednak jest oczywiste, że kilka czynników odgrywa tu rolę.

Po pierwsze, dochodzi do zaburzeń równowagi wodno-elektrolitowej, co objawia się pragnieniem.
Wzrasta poziom stanu zapalnego, a organizm uwalnia histaminę, która może między innymi obniżać ciśnienie krwi i stymulować wydzielanie kwasu żołądkowego.
Do konsekwencji należą zawroty głowy i zgaga. Przy dużym spożyciu zachodzą również zmiany w równowadze neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym w mózgu. To może wyjaśniać, dlaczego po porannej euforii na kacu często następuje faza rozmyślań i apatia.

Ale to wciąż tylko teoria. I wreszcie ostatnia znana przyczyna kaca: sen, który cierpi, i to podwójnie.
Nawet niewielkie ilości alkoholu pogarszają jakość snu. Alkohol często spożywany jest wieczorem i w nocy, przez co czas spędzony w łóżku jest dodatkowo krótszy.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Tolerancja na alkohol: dlaczego środki przeciwbólowe nie są dobrym pomysłem

Nadal nie jest jasne, jak różne czynniki są ze sobą powiązane ani czy za wszystkimi stoi jeden mechanizm fizyczny. Utrudnia to opracowanie skutecznego antidotum na syndrom dnia następnego.
Tabletki i leki dostępne obecnie na rynku są albo nieskuteczne, albo łagodzą tylko niektóre objawy – jeśli w ogóle.

Pytanie brzmi: czy w ogóle powinno istnieć lekarstwo, które skutecznie leczyłoby wszystkie objawy?
Wielu przedstawicieli środowiska medycznego jest temu przeciwna. Obawiają się, że gdyby istniała prosta i skuteczna metoda leczenia kaca, mogłaby zachęcić ludzi do picia jeszcze większej ilości alkoholu.

Środki przeciwbólowe rzeczywiście łagodzą ból głowy rano na kacu, a w zależności od substancji czynnej, również reakcje zapalne wywołane kacem.
Ale zażywając je nie robimy dla swojego organizmu niczego dobrego. Paracetamol jest rozkładany przez i tak już obciążoną wątrobę. Aspiryna podrażnia żołądek. A ibuprofen to również nienajlepszy pomysł, ponieważ może obciążać nerki. Dlatego jest tylko jedno rozwiązanie: zapobieganie.

Tolerancja na alkohol: jaki wpływ na kaca mają płeć, układ odpornościowy i geny

To, jak dobrze ktoś toleruje alkohol, zależy od jego sprawności fizycznej, ale także od tego, jak dobrze funkcjonuje jego układ odpornościowy.
Niektóre objawy kaca są spowodowane procesami zapalnymi w organizmie. Jeśli ktoś już cierpi na stan zapalny, infekcję lub reakcję alergiczną, jego kac może być poważniejszy.

Płeć również odgrywa istotną rolę w stopniu, w jakim organizm jest narażony na alkohol, z kilku powodów. Po pierwsze, kobiety mają średnio wyższy procent tkanki tłuszczowej, podczas gdy mężczyźni mają więcej wody. Ponieważ alkohol może rozpuszczać się i rozpraszać w wodzie, ale nie w tkance tłuszczowej, nawet przy tej samej wadze, poziom alkoholu we krwi wzrasta gwałtowniej u kobiet niż u mężczyzn.

Ponadto kobiety są często mniejsze, co oznacza, że alkohol jest rozprowadzany po mniejszej „powierzchni”. Wątroba kobiety funkcjonuje mniej wydajnie. Tym samym rozkład enzymatyczny alkoholu jest wolniejszy.
Oznacza to, że prawdopodobnie kobiety będą dłużej cieszyć się „alkoholowym hajem”, ale również to, że kac może być bardziej dotkliwy. Pecha mają również ci, którzy z powodu predyspozycji genetycznych, podczas rozkładu alkoholu, gromadzą w organizmie substancję zwaną aldehydem octowym.

Wiele osób pochodzenia wschodnioazjatyckiego cierpi na to zjawisko z powodu problemów z enzymami. Aldehyd octowy jest znacznie bardziej toksyczny niż alkohol. Jeśli ktoś pije tylko trochę, wątroba zazwyczaj jest w stanie rozłożyć tę substancję tak szybko, że nie kumuluje się ona w organizmie.
Jeśli ilość enzymów niezbędnych do tego celu nie jest wystarczająca, może dojść do swoistego punktu krytycznego podczas picia. Jeżeli w pewnym momencie aldehyd octowy nie jest wystarczająco rozłożony, osoby dotknięte chorobą nagle czują się znacznie bardziej pijane, cierpią na nudności, a ich twarz może przybierać czerwony odcień. Osoby, u których rozwinie się ta choroba, często następnego dnia mają bardzo silne objawy kaca.

Tolerancja na alkohol: kac, jak mu zapobiegać

Oprócz genetyki, płci i kondycji fizycznej, ryzyko kaca może również zmniejszyć zachowanie. Najprostszym sposobem jest oczywiście unikanie alkoholu. Ale jeśli nie chcemy się bez niego obejść, wybierajmy napoje o niskiej zawartości alkoholu, kiedy tylko to możliwe.
Picie wody między drinkami alkoholowymi również może pomóc. Wybór napoju również ma znaczenie: kaca powoduje nie tylko sam alkohol, ale także substancje takie jak alkohole fuzlowe (nazywane też olejami fuzlowymi) i aromaty, które powstają podczas produkcji. Zasadniczo im klarowniejszy napój, tym mniej tych składników zawiera.

Wino białe jest zatem mniej szkodliwe niż wino czerwone, a dobrze filtrowany alkohol zbożowy jest mniej szkodliwy niż brandy.
Rada, by nie pić alkoholu na pusty żołądek, również ma w sobie ziarno prawdy. Większość alkoholu wchłania się w jelicie cienkim. Jeśli żołądek jest pełny, jego zawartość jest zazwyczaj uwalniana do jelita cienkiego wolniej i równomierniej.
Zapobiega to szybkiemu wzrostowi poziomu alkoholu we krwi. Jeśli treść żołądka zawiera dużą ilość tłuszczu, nieco więcej alkoholu ma tendencję do wydostawania się z organizmu w postaci niestrawionej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link