Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa? Wiele osób nie zna poprawnej odpowiedzi na to pytanie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Która kawa jest zdrowsza: świeża czy rozpuszczalna? Rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące obu ich rodzajów!
Kawa
Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa? Wiele osób nie zna poprawnej odpowiedzi na to pytanie
Shutterstock

Kawa rozpuszczalna nie jest sztucznym produktem – powstaje z ziaren kawowca, które są zaparzane, a następnie suszone. Najczęściej w procesie jej przygotowania stosuje się dwie metody:

Suszenie rozpyłowe – szybsza i tańsza, ale bardziej ingeruje w strukturę związku.
Liofilizacja – droższa, ale pozwala zachować więcej składników odżywczych i aromatu.

Obie metody prowadzą do częściowej utraty przeciwutleniaczy i niektórych wartości prozdrowotnych obecnych w świeżo parzonej kawie.

Czy kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny?

Zazwyczaj tak. Filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera ok. 60–80 mg kofeiny, podczas gdy kawa parzona – od 80 do nawet 120 mg. To oznacza, że dla osób wrażliwych na kofeinę kawa rozpuszczalna może być więc lepszym wyborem.

Akrylamid w kawie rozpuszczalnej – czy jest się czego bać?

Jednym z głównych powodów obaw wobec kawy rozpuszczalnej jest akrylamid – związek chemiczny powstający podczas prażenia ziaren. Badania wykazują, że jego poziom w kawie rozpuszczalnej jest zazwyczaj wyższy niż w kawie świeżo mielonej.

Choć ilości akrylamidu nie przekraczają zazwyczaj norm dopuszczalnych, regularne spożywanie dużych ilości tego związku może stanowić obciążenie dla organizmu. Dlatego warto wybierać kawy wyższej jakości, najlepiej z oznaczeniem procesu liofilizacji.

Czy kawa rozpuszczalna zawiera dodatki chemiczne?

Warto pamiętać, że nie wszystkie kawy rozpuszczalne zawierają dodatki chemiczne. Mogą natomiast zawierać je tańsze produkty. W swoim składzie mogą mieć m.in. sztuczne aromaty, konserwanty lub wypełniacze. Wybierając kawę rozpuszczalną warto więc zwracać uwagę na:

- krótki skład (najlepiej: 100% kawy),
- brak dodatków smakowych (np. karmel, wanilia, czekolada),
- oznaczenie liofilizacji lub wysokiej jakości surowca

Im mniej składników, tym lepiej. Wysokiej klasy kawa rozpuszczalna może być bezpieczna, choć nigdy nie będzie tak bogata w wartości odżywcze jak świeżo parzona.

Czy kawa rozpuszczalna szkodzi zdrowiu?

Sama kawa rozpuszczalna, pita z umiarem, nie szkodzi zdrowiu. Problem pojawia się dopiero przy spożywaniu dużych ilości dziennie, dodawaniu dużej ilości cukru lub śmietanek smakowych i sięganiu po niskiej jakości produkty.

Dla osób zdrowych 1–2 filiżanki dziennie dobrej jakości kawy rozpuszczalnej nie będą miały negatywnego wpływu na zdrowie. Wręcz przeciwnie – mogą poprawić koncentrację i nastrój.

Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?

Kawa rozpuszczalna nie jest niezdrowa jeśli wybierasz ją świadomie i pijesz z umiarem. Kawa rozpuszczalna nie musi być szkodliwa, ale zawsze będzie nieco uboższa w składniki odżywcze niż świeżo mielona i parzona. Jeśli cenisz wygodę – wybieraj wersje liofilizowane, bez dodatków. Jeśli zdrowie jest priorytetem – postaw na świeżo mieloną kawę i kontroluj ilość kofeiny.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link