
Spis treści
Ten niepozorny owoc o miękkim, pomarańczowym miąższu to prawdziwa bomba witaminowa, której działanie doceniło już wiele kultur na całym świecie. Papaja pochodzi z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej. Rdzenni mieszkańcy tych regionów wykorzystywali ją zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo na wiele dolegliwości. Z czasem, dzięki hiszpańskim i portugalskim podróżnikom, owoc rozprzestrzenił się na Filipiny, Indie i Afrykę, a dziś jest uprawiany na niemal wszystkich kontynentach w strefie tropikalnej i subtropikalnej.
Na co pomaga papaja?
Enzym młodości – papaina
Papaja zawiera papainę – enzym trawienny, który działa podobnie jak pepsyna w żołądku. Papaina to naturalny enzym proteolityczny, który posiada zdolność rozkładania białek na peptydy i aminokwasy. Dzięki temu papaina od wieków znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości trawiennych – wspomaga pracę żołądka, łagodzi wzdęcia i poprawia przyswajanie składników odżywczych. Papainę wykorzystuje się również do produkcji kosmetyków złuszczających skórę oraz naturalnych środków na stłuczenia i siniaki.
Witamina C i beta-karoten – tarcza dla odporności
100 gramów papai dostarcza więcej witaminy C niż pomarańcza! Ponadto bogactwo beta-karotenu (prekursora witaminy A) wspomaga wzrok, cerę i odporność. Działa przeciwzapalnie i neutralizuje wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.
Naturalny detoks i wsparcie serca
Błonnik zawarty w papai pomaga oczyścić jelita, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo papaja zawiera flawonoidy i potas, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Zastosowania papai
Zielona, niedojrzała papaja bywa składnikiem dań w kuchni tajskiej, np. w słynnej sałatce som tam. Ma lekko pikantny, świeży smak i chrupiącą konsystencję. Liście papai są też wykorzystywane w medycynie ludowej na gorączkę denga i jako naturalny środek przeciwpasożytniczy. Także pestki papai nadają się do spożycia! Mają pieprzny, gorzki smak i działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwpasożytniczo. Niektórzy używają ich jako substytut pieprzu.
Papaja - składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry
Ten tropikalny owoc znajduje również zastosowanie w kosmetologii. Papaina działa jak delikatny peeling enzymatyczny – złuszcza martwy naskórek, rozjaśnia przebarwienia i poprawia koloryt cery. Z kolei olej z pestek papai jest ceniony za swoje właściwości nawilżające i przeciwzapalne. Jest idealny do pielęgnacji skóry trądzikowej i suchej.