Oczyszcza organizm z toksyn i zawiera enzym młodości! Nazywana jest "owocem aniołów"

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nazywana jest "owocem aniołów". Uważa się, że tak nazwał ją Krzysztof Kolumb. Papaja to tropikalny przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także kryje w sobie imponujące właściwości zdrowotne i znajduje zastosowanie w kosmetologii. Na co jest dobry owoc papai?
papaja
Ten owoc oczyszcza organizm z toksyn, a na dodatek zawiera enzym młodości!
shutterstock

Ten niepozorny owoc o miękkim, pomarańczowym miąższu to prawdziwa bomba witaminowa, której działanie doceniło już wiele kultur na całym świecie. Papaja pochodzi z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej. Rdzenni mieszkańcy tych regionów wykorzystywali ją zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo na wiele dolegliwości. Z czasem, dzięki hiszpańskim i portugalskim podróżnikom, owoc rozprzestrzenił się na Filipiny, Indie i Afrykę, a dziś jest uprawiany na niemal wszystkich kontynentach w strefie tropikalnej i subtropikalnej.

Na co pomaga papaja?

Enzym młodości – papaina

Papaja zawiera papainę – enzym trawienny, który działa podobnie jak pepsyna w żołądku. Papaina to naturalny enzym proteolityczny, który posiada zdolność rozkładania białek na peptydy i aminokwasy. Dzięki temu papaina od wieków znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości trawiennych – wspomaga pracę żołądka, łagodzi wzdęcia i poprawia przyswajanie składników odżywczych. Papainę wykorzystuje się również do produkcji kosmetyków złuszczających skórę oraz naturalnych środków na stłuczenia i siniaki.

Witamina C i beta-karoten – tarcza dla odporności

100 gramów papai dostarcza więcej witaminy C niż pomarańcza! Ponadto bogactwo beta-karotenu (prekursora witaminy A) wspomaga wzrok, cerę i odporność. Działa przeciwzapalnie i neutralizuje wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.

Naturalny detoks i wsparcie serca

Błonnik zawarty w papai pomaga oczyścić jelita, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a także stabilizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo papaja zawiera flawonoidy i potas, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Zastosowania papai

Zielona, niedojrzała papaja bywa składnikiem dań w kuchni tajskiej, np. w słynnej sałatce som tam. Ma lekko pikantny, świeży smak i chrupiącą konsystencję. Liście papai są też wykorzystywane w medycynie ludowej na gorączkę denga i jako naturalny środek przeciwpasożytniczy. Także pestki papai nadają się do spożycia! Mają pieprzny, gorzki smak i działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwpasożytniczo. Niektórzy używają ich jako substytut pieprzu.

Papaja - składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry

Ten tropikalny owoc znajduje również zastosowanie w kosmetologii. Papaina działa jak delikatny peeling enzymatyczny – złuszcza martwy naskórek, rozjaśnia przebarwienia i poprawia koloryt cery. Z kolei olej z pestek papai jest ceniony za swoje właściwości nawilżające i przeciwzapalne. Jest idealny do pielęgnacji skóry trądzikowej i suchej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link