
Spis treści
Zwolenników tradycyjnego smalcu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem jest więcej, niż jego przeciwników. To często hit imprez oraz tzw. wiejskich stołów na przykład na weselach czy rodzinnych imprezach.
Smalec z fasoli - warzywny zamiennik
Od kilku lat hitem jest jego alternatywna i warzywna wersja czyli smalec z fasoli. Smakować będzie zarówno tym, którzy nie jedzą mięsa, jak i fanom wszelkiego rodzaju past na kanapki.
Ten warzywny zamiennik smalcu najlepiej jest przygotować z białej fasoli. Dodatki, które dodadzą tej paście aromatu i wyrazistego smaku, to sól, pieprz oraz cebula. Można też dodać odrobinę majeranku.
Jak ugotować fasolę do smalcu?
Żeby smalec miał odpowiednią konsystencję warto 1 szklankę białej fasoli zalać 3 szklankami zimnej wody i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wystarczy ją zagotować i dodać szczyptę soli. Podczas gotowania garnek warto przykryć.
Fasola powinna być miękka, więc warto gotować ją przez ok. 2 - 3 godziny. W razie potrzeby można uzupełnić wodę. Po ugotowaniu odmierzyć potrzebną ilość do przepisu.
Smalec z fasoli jest nie tylko smaczny
Smalec z fasoli jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Ta pasta kanapkowa ma dużo błonnika, magnezu a także białko. Głównym składnikiem tego smalcu jest fasola a to warzywo pełne jest oprócz wymienionych składników odżywczych również witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Zawarte w smalcu z fasoli składniki odżywcze wspierają pracę serca, układu nerwowego i dodają energii. Dlatego warto posmarować nim kanapki na pierwsze lub drugie śniadanie.
Warto jednak zjadać go z umiarem, bo fasola choć bogata w składniki odżywcze jak wszystkie roślin strączkowe powoduje wzdęcia, gdy jest zjadana w nadmiarze.
Jak długo smalec z fasoli można przechowywać w lodówce?
Smalec z fasoli jest kanapkowym hitem, który podobnie jak inne pasty z warzyw można po przygotowaniu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej trzymać go w niej nie dłużej niż tydzień.
Smalec z fasoli warto włożyć do szklanego lub kamionkowego pojemnika, który da się szczelnie zamknąć. To przedłuży jego trwałość. Do smarowania nim kanapek za każdym razem należy używać czystego noża.
Smalec z fasoli - jak go zrobić?
Jak zrobić smalec z fasoli? Oto przepis.
- 1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz.
Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut, aż cebula zeszkli się, zmięknie, a na koniec lekko się zrumieni. W międzyczasie cebulę posolić i doprawić pieprzem. Dodać do fasoli i całość rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem (nie używamy blendera aby nie zrobiła się "ciapa"). W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy gdyby pasta wyszła za sucha.



