Rokitnik poprawia profil lipidowy krwi i obniża ciśnienie tętnicze

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Jesień to idealny czas na gorączkę złota. A dokładnie Złota Syberii, bo tak nazywany złociste owoce rokitnika. Od lat roślina jest cenione w medycynie naturalnej i kosmetologii ze względu na wszechstronne działanie i dużą zawartość składników odżywczych – szczególnie witaminy C. Choć może kojarzyć się jako naturalny lek na przeziębienie, to ma on inne korzystne działanie na cały układ sercowo-naczyniowy.
rokitnik, kobieta zbierająca owoce rokitnika, witamina C, zdrowie, dieta,
Rokitnik wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego.
ShutterStock

Jakie właściwości lecznicze ma rokitnik?

Charakterystyczny kwaśno-gorzki smak owoców rokitnika sprawia, że jest interesującym i nieco zaskakującym dodatkiem do wielu potraw, herbat a nawet ciast! Jest to także naturalny skarb, który pomaga w utrzymaniu zdrowia na wielu płaszczyznach.

Rokitnik wzmacnia odporność, czyli pomaga organizmowi bronić się przed przeziębieniem i innymi chorobami. Jest pełen witaminy C, której w owocach jest bardzo dużo. Nawet do 2500 mg/100 g owoców, czyli więcej niż w cytrusach. A także innych witamin A, E, D, K, P i cennych substancji: kwasów tłuszczowych omega, karotenoidów, flawonoidów i minerałów.

Rokitnik wspiera również serce oraz układ krwionośny. Badania naukowe potwierdzają te korzyści.

W jednym z badań klinicznych u osób z nadciśnieniem tętniczym wykazano, że regularne spożywanie soku z rokitnika przez 6 tygodni obniżyło średnie ciśnienie skurczowe o około 8 mm Hg i rozkurczowe o 5 mm Hg w porównaniu do grupy placebo. To obniżenie ciśnienia krwi stanowi istotne zmniejszenie ryzyka chorób serca.

Inne badanie wskazało, że suplementacja proszkiem z owoców rokitnika przez 12 tygodni u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL (tzw. "złego" cholesterolu) spowodowała jego obniżenie o około 12%, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL ("dobrego") o 7%. Zdrowy balans cholesteroli redukuje ryzyko miażdżycy i zawału serca.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Rokitnik wspiera też trawienie i może pomagać osobom z problemami żołądkowymi. Ma działanie przeciwzapalne, co oznacza, że łagodzi stany zapalne w organizmie.

Co więcej, jego owoce i olej pomagają chronić skórę. Rany szybciej się goją, skóra jest rozjaśniona, a zmarszczki są mniej widoczne. Stąd też na rynku możemy spotkać kosmetyki z dodatkiem rokitnika.

Co można w kuchni zrobić z owoców rokitnika?

Owoce rokitnika najlepiej zbierać jesienią, zwykle od września do października, kiedy są dojrzałe i mają intensywny pomarańczowy kolor. Po pierwszych przymrozkach smak owoców staje się łagodniejszy, mniej kwaśny i mniej gorzki, co ułatwia ich późniejsze wykorzystanie.

Z owoców rokitnika można zrobić wiele zdrowych preparatów, które wspierają organizm:

  • Sok z rokitnika - świeżo wyciśnięty lub pasteryzowany, bogaty w witaminę C i antyoksydanty, pomaga wzmacniać odporność i nawilżać organizm.
  • Dżem lub marmolada - łatwe do przechowywania i spożywania zimą, dostarczają witamin i minerałów.
  • Olej z rokitnika - ekstrahowany z owoców lub nasion, stosowany zarówno wewnętrznie (krople, kapsułki) dla zdrowia serca i skóry, jak i na zewnątrz na rany, oparzenia, przesuszoną skórę.
  • Suszone owoce do herbaty lub mieszanek ziołowych - zaparzane jako napar wspierający odporność i układ trawienny.
  • Nalewka - alkoholowy ekstrakt rokitnika do stosowania jako naturalny tonik wzmacniający.

Dzięki takim przetworom można korzystać z naturalnych właściwości rokitnika przez cały rok, dbając o odporność, zdrowie serca, dobrą kondycję skóry i regenerację.

Gdzie rośnie rokitnik w Polsce?

Rokitnik w Polsce naturalnie występuje głównie na wybrzeżu Bałtyku, zwłaszcza nad Zatoką Gdańską i w dolinie Wisły oraz w rejonie Pienin. Rośnie przede wszystkim na piaszczystych, suchych i zasolonych glebach, często na wydmach, gdzie dobrze radzi sobie z trudnymi warunkami, jak susza i zasolenie.

Także w ogrodzie rokitnik można z powodzeniem uprawiać. Jest rośliną mało wymagającą - dobrze rośnie na lekkiej, przepuszczalnej glebie i lubi stanowiska słoneczne. Nie potrzebuje żyznego podłoża, dobrze znosi suszę i niską temperaturę, a także zanieczyszczenia powietrza. Najlepiej sadzić go jesienią lub wczesną wiosną, zachowując odstęp około 1-2 metrów między roślinami, ponieważ rokitnik rozmnaża się przez osobne krzewy męskie i żeńskie, potrzebne do owocowania.

Uprawa rokitnika w ogrodzie to świetny sposób na posiadanie zdrowych owoców pod ręką, które można później wykorzystać do przygotowania soków, nalewek i innych preparatów zdrowotnych. Roślina tworzy dekoracyjne srebrzyste liście i pomarańczowe owoce, więc jest też ładną ozdobą ogrodu.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link