
Spis treści
Aby to osiągnąć, potrzebne są kosztowne badania i porady. Z kolei wskazówki żywieniowe dotyczące spożywania większej ilości warzyw mają na celu wzmocnienie mikrobiomu jelitowego i jego różnorodności.
Dlaczego i jak karmić bakterie jelitowe: czy dieta bogata w warzywa jest zdrowa
Przede wszystkim, nie ma w niej nic złego. Korzyści zdrowotne diety roślinnej są dobrze udokumentowane, nawet jeśli nie do końca rozumiemy mechanizmy, które za nimi stoją.
Jednak klasyczne, populacyjne badania w dziedzinie żywienia wielokrotnie pokazują, że średnio jemy zbyt mało roślin i spożywamy zbyt mało błonnika.
Różnorodność naszej żywności również maleje. Badania nad mikrobiomem są niezwykle ekscytujące i generuje coraz więcej danych w tym obszarze.
Wciąż jednak wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi w tej dziedzinie. Niektóre z dotychczasowych wskazówek są nieco przesadzone i odbiegają od podstaw naukowych.
Czy możemy karmić bakterie jelitowe: jakie potrzeby ma mikrobiom?
Wciąż jesteśmy daleko od zrozumienia mikrobiomu i jego roli. Staje się oczywiste, że zmienność między poszczególnymi osobnikami jest ogromna, co oznacza, że nasze mikrobiomy są bardzo zróżnicowane i niepowtarzalne.
Różnice między poszczególnymi osobnikami są ogromne i dotyczą tego, jakich związków roślinnych dany mikrobiom potrzebuje do optymalnego rozwoju.
Nikt obecnie nie jest w stanie określić jaki ślad, jaki podpis pozostawi na indywidualnym mikrobiomie dieta bogata w warzywa.
Nikt również nie jest w stanie określić indywidualnego ryzyka chorób na podstawie składu mikrobiomu.
Dlaczego i jak karmić bakterie jelitowe: czym jest „dobry”, zdrowy mikrobiom?
Dieta bogata w warzywa nie jest złą dietą. Jednak niektóre obietnice są zbyt naciągane: na przykład skojarzenie ze zdrowym mikrobiomem i idea, że możemy w konkretny sposób promować „dobre” bakterie w jelitach poprzez określoną dietę.
W tej dziedzinie badań wciąż istnieje pewna niejasność i powinniśmy to uwzględnić.
Czy możemy karmić bakterie jelitowe: „jadalny mikrobiom" – czy ma sens?
Niektórzy lekarze twierdzą, że idea „jadalnego mikrobiomu” jest absurdalna.
Jak rozwija się nasz mikrobiom? Po urodzeniu rozwijamy bardzo indywidualną strukturę mikrobiologiczną. Zależy to między innymi od tego, jak się rodzimy – czy przez cesarskie cięcie, czy drogą naturalną.
Zależy to od mikrobiomu naszych rodziców, zwłaszcza matki. A także od naszej diety w pierwszych latach życia. Budujemy więc coś. I w pewnym momencie ta nisza się ustala.
Oczywiście mikrobiom pozostaje dynamiczny, ponieważ pewne szczepy bakterii mogą być wymienne, pełniąc podobne funkcje.
Unikalne społeczności mikroorganizmów adaptują się również w zależności od tego, czy jem tylko burgery i frytki przez dłuższy czas, czy objadam się dużą ilością błonnika.
Lekarze kwestionują jednak pomysł, że możemy celowo wprowadzać do diety zupełnie inne organizmy za pomocą kawałka sałaty.
Niedawno opublikowane badanie podjęło ten temat: naukowcy próbowali ponownie wprowadzić bakterię powszechnie występującą wśród rdzennej ludności do jelit ochotników z zupełnie innej społeczności poprzez specjalną dietę. Nie udało się.
Dlaczego i jak karmić bakterie jelitowe: jak przydatne są badania dla ustalenia indywidualnych zaleceń żywieniowych?
Lekarze twierdzą, że nie potrzebujemy pojedynczej analizy kału. Wszystkie towarzystwa medyczne odradzają to badanie lekarzom rodzinnym, ponieważ interpretacja jest bardzo trudna.
Nie oznacza to jednak, że mikrobiom nie odgrywa znaczącej roli w zdrowiu i chorobie. Dopiero zaczynamy to rozumieć. Spersonalizowane odżywianie to wciąż mit.
Co jeść, aby bakterie jelitowe były nam wdzięczne?
Standardowe rady są dobrze wszystkim znane. Powinniśmy jeść kolorowo i różnorodnie - dieta bogata w warzywa i ograniczyć spożywanie mięsa.
Dieta roślinna jest dla nas dobra; pomaga nam również utrzymać wagę, jest niskokaloryczna i zapewnia dłuższe uczucie sytości.
Fermentowane produkty spożywcze są również zdrowe.
Ale ostatecznie wszystko sprowadza się do ogólnego stylu życia. Niestety, nie ma tu drogi na skróty, choć lubimy chwytliwe hasła i być może liczymy na pigułkę, która zapewni nam zdrowe życie. Osoby stosujące zróżnicowaną i zdrową dietę, regularnie ćwiczące i niepalące mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i choroby układu krążenia nawet o 70 procent. Czego chcieć więcej?