Ten owoc wspiera serce, mózg i odporność, ale przygotowanie go do konsumpcji może narazić nas na spore koszty. Tak, to granat

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Być może to nie soczysty, czerwony kolor błyszczących pestek czyni granat tak wyjątkowym. Być może to nie chrupkość, którą czuć, gdy się je gryzie. Być może to nie smak, który czasem jest słodki a czasem kwaśny. Być może tak cenimy granat, ponieważ czujemy, że ktoś walczył o każde ziarenko. I w najlepszym razie potem mozolnie posprzątał kuchnię a w najgorszym musiał ją pomalować.
Nasiona granatów: skarb wspomagający zdrowie
Shutterstock

Owoc, który wspiera serce, mózg i odporność: krótko o granatach

Granaty – owoce z rodziny krwawnicowatych – nie tylko wzbogacają smak każdej potrawy, ale także zawierają bogactwo składników odżywczych. Na przykład potasu, który jest niezbędny do przetrwania każdej komórki naszego ciała.
Granaty są dostępne w naszych sklepach właściwie przez cały rok, ponieważ można je przechowywać przez kilka miesięcy w temperaturze od zera do pięciu stopni Celsjusza.

Jednak sezon zbiorów trwa od września do grudnia i to właśnie wtedy zdecydowanie warto je kupić. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na stopień dojrzałości w przeciwnym razie nasiona będą miały wyjątkowo kwaśny smak. Kolor skórki nie jest jednak zbyt znaczący; po prostu zmienia się w zależności od odmiany – od jasnoróżowego, przez rudawobrązowy, po ciemnoczerwony. Kluczowe jest to, jak bardzo jest dojrzały. Jeśli owoc miał wystarczająco dużo słońca, będzie wydawał się ciężki w dłoni. Skórka powinna być szorstka, a kwiat powinien być już widocznie suchy. Miękkie plamy mogą świadczyć o tym, że owoc gnije w środku.

Granaty: czy czerwony kolor nasion ma znaczenie

Czerwony kolor nasion nie jest tylko walorem estetycznym tego owocu. Ostatnie badania wykazały wyjątkowo wysoki poziom polifenoli w granatach. Polifenole to grupa bardzo zróżnicowanych wtórnych substancji roślinnych. Pełnią one ważne funkcje dla rośliny, na przykład wabią owady. Dyskutowany jest ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Na przykład w granatach to właśnie antocyjany, podgrupa polifenoli, nadają charakterystyczny rubinowoczerwony kolor. Badania laboratoryjne wykazały, że antocyjany mają działanie antyoksydacyjne. Wiążą wolne rodniki i chronią przed uszkodzeniami DNA w komórkach. Antocyjany występują również w innych czerwonych lub niebieskich owocach, takich jak borówki, wiśnie i winogrona. Ciekawostka: z botanicznego punktu widzenia granat jest uważany za jagodę.

Owoc, który wspiera serce, mózg i odporność: co mają wspólnego granaty i czerwone wino?

Każdy, kto kiedykolwiek pił szklankę świeżo wyciśniętego soku z granatów, prawdopodobnie pamięta dość cierpki smak i szorstkie uczucie na języku – podobne do czerwonego wina. To nie przypadek, ponieważ oba napoje są bogate w garbniki roślinne, również należące do dużej rodziny polifenoli.

Granat ma jednak swój własny wariant: elagotaniny. I są one bardzo silne. Nasze bakterie jelitowe rozkładają elagotaniny, między innymi na urolitinę. Przypisuje im się właściwości przeciwzapalne i ochronne dla komórek. Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że mają one również właściwości przeciwnowotworowe. Jednak ich działanie nie zostało jeszcze udowodnione u ludzi. Elagitaniny występują również w orzechach włoskich, ale rzadko występują w innych roślinach jadalnych. Dlatego świeżo wyciskany sok z granatów to łatwy sposób na uzyskanie większej ilości tego składnika aktywnego. Nasiona granatu są oczywiście również zdrowe same w sobie a pestki są cennym źródłem błonnika.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Owoc, który wspiera serce, mózg i odporność: granat - praktyczne wskazówki

Jeśli nie chcesz sprzątać kuchni ani zmieniać koszuli, najlepszym sposobem na wyłuskanie pestek z granatu jest zanurzenie go pod wodę.
Aby to zrobić, natnij granat nożem na cztery równe części, zaczynając od kwiatu.
Napełnij miskę wodą i spróbuj rozłupać owoc, rozkładając go wzdłuż nacięć w kształt gwiazdy, oddzielając pestki od białego miąższu. Nasiona opadną na dno. Wszystko, co wypłynie na powierzchnię, można bezpiecznie wyrzucić.

Sok z granatów może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. obniżającymi ciśnienie czy rozrzedzającymi krew.
Zaleca się, aby osoby przewlekle leczone regularne spożywanie granatów skonsultowały z lekarzem.

Istnieją solidne dowody na to, że granaty są bardzo zdrowe.
To naturalny „koktajl” przeciwutleniaczy, który wspiera serce, mózg i odporność.

Włączenie go do diety może być pysznym krokiem w stronę zdrowia. Owoc z pewnością doda koloru i urozmaici każą zawartość talerza. Szczególnie w daniach wytrawnych, słodka kwasowość stanowi ekscytującą przeciwwagę, a pestki dodają chrupkości.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link