
Spis treści
Owoc, który wspiera serce, mózg i odporność: krótko o granatach
Granaty – owoce z rodziny krwawnicowatych – nie tylko wzbogacają smak każdej potrawy, ale także zawierają bogactwo składników odżywczych. Na przykład potasu, który jest niezbędny do przetrwania każdej komórki naszego ciała.
Granaty są dostępne w naszych sklepach właściwie przez cały rok, ponieważ można je przechowywać przez kilka miesięcy w temperaturze od zera do pięciu stopni Celsjusza.
Jednak sezon zbiorów trwa od września do grudnia i to właśnie wtedy zdecydowanie warto je kupić. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na stopień dojrzałości w przeciwnym razie nasiona będą miały wyjątkowo kwaśny smak. Kolor skórki nie jest jednak zbyt znaczący; po prostu zmienia się w zależności od odmiany – od jasnoróżowego, przez rudawobrązowy, po ciemnoczerwony. Kluczowe jest to, jak bardzo jest dojrzały. Jeśli owoc miał wystarczająco dużo słońca, będzie wydawał się ciężki w dłoni. Skórka powinna być szorstka, a kwiat powinien być już widocznie suchy. Miękkie plamy mogą świadczyć o tym, że owoc gnije w środku.
Granaty: czy czerwony kolor nasion ma znaczenie
Czerwony kolor nasion nie jest tylko walorem estetycznym tego owocu. Ostatnie badania wykazały wyjątkowo wysoki poziom polifenoli w granatach. Polifenole to grupa bardzo zróżnicowanych wtórnych substancji roślinnych. Pełnią one ważne funkcje dla rośliny, na przykład wabią owady. Dyskutowany jest ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Na przykład w granatach to właśnie antocyjany, podgrupa polifenoli, nadają charakterystyczny rubinowoczerwony kolor. Badania laboratoryjne wykazały, że antocyjany mają działanie antyoksydacyjne. Wiążą wolne rodniki i chronią przed uszkodzeniami DNA w komórkach. Antocyjany występują również w innych czerwonych lub niebieskich owocach, takich jak borówki, wiśnie i winogrona. Ciekawostka: z botanicznego punktu widzenia granat jest uważany za jagodę.
Owoc, który wspiera serce, mózg i odporność: co mają wspólnego granaty i czerwone wino?
Każdy, kto kiedykolwiek pił szklankę świeżo wyciśniętego soku z granatów, prawdopodobnie pamięta dość cierpki smak i szorstkie uczucie na języku – podobne do czerwonego wina. To nie przypadek, ponieważ oba napoje są bogate w garbniki roślinne, również należące do dużej rodziny polifenoli.
Granat ma jednak swój własny wariant: elagotaniny. I są one bardzo silne. Nasze bakterie jelitowe rozkładają elagotaniny, między innymi na urolitinę. Przypisuje im się właściwości przeciwzapalne i ochronne dla komórek. Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że mają one również właściwości przeciwnowotworowe. Jednak ich działanie nie zostało jeszcze udowodnione u ludzi. Elagitaniny występują również w orzechach włoskich, ale rzadko występują w innych roślinach jadalnych. Dlatego świeżo wyciskany sok z granatów to łatwy sposób na uzyskanie większej ilości tego składnika aktywnego. Nasiona granatu są oczywiście również zdrowe same w sobie a pestki są cennym źródłem błonnika.
Owoc, który wspiera serce, mózg i odporność: granat - praktyczne wskazówki
Jeśli nie chcesz sprzątać kuchni ani zmieniać koszuli, najlepszym sposobem na wyłuskanie pestek z granatu jest zanurzenie go pod wodę.
Aby to zrobić, natnij granat nożem na cztery równe części, zaczynając od kwiatu.
Napełnij miskę wodą i spróbuj rozłupać owoc, rozkładając go wzdłuż nacięć w kształt gwiazdy, oddzielając pestki od białego miąższu. Nasiona opadną na dno. Wszystko, co wypłynie na powierzchnię, można bezpiecznie wyrzucić.
Sok z granatów może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. obniżającymi ciśnienie czy rozrzedzającymi krew.
Zaleca się, aby osoby przewlekle leczone regularne spożywanie granatów skonsultowały z lekarzem.
Istnieją solidne dowody na to, że granaty są bardzo zdrowe.
To naturalny „koktajl” przeciwutleniaczy, który wspiera serce, mózg i odporność.
Włączenie go do diety może być pysznym krokiem w stronę zdrowia. Owoc z pewnością doda koloru i urozmaici każą zawartość talerza. Szczególnie w daniach wytrawnych, słodka kwasowość stanowi ekscytującą przeciwwagę, a pestki dodają chrupkości.