Ten sok jest mało popularny a działa cuda. Zbija cholesterol i obniża cukier

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Soki owocowe często znajdują się na liście produktów zakazanych przez dietetyków. Głównie dlatego, że te dostępne na sklepowych półkach to tak naprawdę mocno słodzone i rozcieńczane soki owocowe. Ten sok, choć nieco zapomniany, nawet lekko dosłodzony działa cuda. Nie zaszkodzi a nawet pomoże, bo zbija cholesterol i obniża cukier. 
Glass,Of,Fruit,Cold,Drink,Concept,,Handmade,Black,Grape,Compote
Ten sok jest nieco zapomniany a działa cuda. Podkręca metabolizm, obniża poziom cukru we krwi
Shutterstock

Soki owocowe, które znajdziemy na sklepowych półkach, to w dużej mierze napoje słodzone i rozwodnione. Nie są one zdrowe i dlatego wielu dietetyków odradza ich picie, zwłaszcza tym osobom, które zmagają się z cukrzycą albo insulinoopornością. 

Ten sok działa cuda. Wszystko za sprawą tego składnika

Okazuje się, że jest sok, który dziś został zapomniany a potrafi zdziałać cuda. Chodzi o sok z ciemnych winogron. Tych, które często dziko rosną na działkach i nazywane są "polskimi winogronami". Owoce są małe, często nieco cierpkie, ale ich miąższ jest bardzo mięsisty. Cudownym składnikiem, który jest w nich zawarty i pomaga zdrowiu jest resweratrol. 

Zaliczany jest on do grupy antyoksydantów. W czasopiśmie "Acta Biochimica Polonica" w 2019 roku opublikowano wyniki badań, z których wynika, że ma on bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. 

Takie właściwości ma sok z ciemnych winogron. W czym pomaga?

Poprawia wrażliwość komórek na insulinę, czego skutkiem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Wspiera także układ sercowo-naczyniowy. Dzieje się tak, bo substancja ta obniża poziom tzw. złego cholesterolu. 

Ciemne winogrona oprócz resweratrol zawierają również witaminę C i A, która pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Nie brakuje w nich również witaminy E i tych z grupy B, które przyspieszają metabolizm. Ciemne winogrona bogate są również w magnez, cynk, potas, fosfor, jod i żelazo.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak zrobić sok z ciemnych winogron?

Sok z ciemnych winogron można zrobić gotując 2 kg ciemnych winogron z 0.5 kg cukru i 1,5 szklanki wody. Robimy to na małym ogniu i czekamy aż owoce puszczą sok. Następnie przecedzamy go przez sitko i znowu zagotowujemy. Potem pasteryzujemy gotując przez 10 minut w gorącej wodzie. Można go także przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej. Tak zrobiony również możemy zapasteryzować. Będzie nieco zdrowszy, bo bez dodatku cukru. 

Ta zdrowa substancja, jaką jest resweratol, oprócz ciemnych winogron, znajduje się również w orzeszkach ziemnych, owocach morwy i czarnej porzeczki. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link