Czarnuszka chroni przed otyłością. Ekstrakt z nasion czarnuszki znacznie ogranicza gromadzenie się tłuszczów w komórkach [Badanie kliniczne]

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Okazuje się, że czarnuszka chroni przed otyłością. Dokładnie rzecz ujmując, ekstrakt z nasion czarnuszki znacznie ogranicza gromadzenie się tłuszczów w komórkach. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace w Japonii.
czarnuszka nasiona zapobiega otyłości prewencja profilaktyka zdrowie
Czarnuszka chroni przed otyłością? Ekstrakt z nasion czarnuszki znacznie ogranicza gromadzenie się tłuszczów w komórkach
Shutterstock

Czarnuszka w medycynie naturalnej

Nasiona czarnuszki siewnej (Nigella sativa) są dodawane jako przyprawa do różnych potraw, miedzy innymi w kuchni indyjskiej. Roślina ta od wieków jest również wykorzystywana w medycynie naturalnej, ze względu na właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Czarnuszka chroni przed otyłością

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace w Japonii wskazują, że wyciąg z nasion czarnuszki może znaleźć zastosowanie w walce z chorobami wynikającymi z otyłości. Zespół, którym kierowała prof. Akiko Kojima-Yuasa, doszedł do takich wniosków, prowadząc eksperymenty na hodowlach komórek oraz badania kliniczne na pacjentach. Analizy potwierdziły, że nasiona czarnuszki są bogate w związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnych, tj. flawonoidy i fenole.

W badaniach laboratoryjnych na komórkach macierzystych dla komórek tłuszczowych ekstrakt z nasion czarnuszki znacznie ograniczał gromadzenie się tłuszczów w komórkach, a jednocześnie nie był toksyczny. Co więcej, zmniejszał on aktywność genów regulujących tworzenie się tkanki tłuszczowej, co oznacza, że może hamować jej rozwój.

Łyżka proszku z nasion czarnuszki dziennie - badanie kliniczne

W badaniu klinicznym w grupie ochotników jedna grupa spożywała dziennie łyżkę stołową (5 gramów) proszku z nasion czarnuszki przez 8 tygodni, podczas gdy druga grupa w tym czasie nie otrzymywała suplementacji. Okazało się, że u badanych, którzy spożywali ekstrakt, odnotowali znaczną redukcję poziomu trójglicerydów we krwi i „złego” cholesterolu (LDL) oraz cholesterolu całkowitego, a jednocześnie wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL). W grupie kontrolnej nie stwierdzono podobnych zmian.

Autorzy pracy przypomnieli, że poprawa profilu lipidów ma związek z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Ich zdaniem badanie to potwierdza, że nasiona czarnuszki mogą być wykorzystywane jako żywność funkcjonalna w prewencji rozwoju tkanki tłuszczowej oraz do obniżania poziomu lipidów we krwi. Prof. Kojima-Yuasa podkreśliła, że dzięki temu mogą one znaleźć zastosowanie w prewencji chorób związanych z otyłością.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- Mamy nadzieję, że uda się przeprowadzić długoterminowe i zakrojone na szeroką skalę badania kliniczne, aby zbadać wpływ czarnuszki na metabolizm. Jesteśmy szczególnie zainteresowani badaniem jej wpływu na insulinooporność w cukrzycy i na markery stanu zapalnego – podsumowała badaczka.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link