
Spis treści
Czarnuszka w medycynie naturalnej
Nasiona czarnuszki siewnej (Nigella sativa) są dodawane jako przyprawa do różnych potraw, miedzy innymi w kuchni indyjskiej. Roślina ta od wieków jest również wykorzystywana w medycynie naturalnej, ze względu na właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Czarnuszka chroni przed otyłością
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace w Japonii wskazują, że wyciąg z nasion czarnuszki może znaleźć zastosowanie w walce z chorobami wynikającymi z otyłości. Zespół, którym kierowała prof. Akiko Kojima-Yuasa, doszedł do takich wniosków, prowadząc eksperymenty na hodowlach komórek oraz badania kliniczne na pacjentach. Analizy potwierdziły, że nasiona czarnuszki są bogate w związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnych, tj. flawonoidy i fenole.
W badaniach laboratoryjnych na komórkach macierzystych dla komórek tłuszczowych ekstrakt z nasion czarnuszki znacznie ograniczał gromadzenie się tłuszczów w komórkach, a jednocześnie nie był toksyczny. Co więcej, zmniejszał on aktywność genów regulujących tworzenie się tkanki tłuszczowej, co oznacza, że może hamować jej rozwój.
Łyżka proszku z nasion czarnuszki dziennie - badanie kliniczne
W badaniu klinicznym w grupie ochotników jedna grupa spożywała dziennie łyżkę stołową (5 gramów) proszku z nasion czarnuszki przez 8 tygodni, podczas gdy druga grupa w tym czasie nie otrzymywała suplementacji. Okazało się, że u badanych, którzy spożywali ekstrakt, odnotowali znaczną redukcję poziomu trójglicerydów we krwi i „złego” cholesterolu (LDL) oraz cholesterolu całkowitego, a jednocześnie wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL). W grupie kontrolnej nie stwierdzono podobnych zmian.
Autorzy pracy przypomnieli, że poprawa profilu lipidów ma związek z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Ich zdaniem badanie to potwierdza, że nasiona czarnuszki mogą być wykorzystywane jako żywność funkcjonalna w prewencji rozwoju tkanki tłuszczowej oraz do obniżania poziomu lipidów we krwi. Prof. Kojima-Yuasa podkreśliła, że dzięki temu mogą one znaleźć zastosowanie w prewencji chorób związanych z otyłością.
- Mamy nadzieję, że uda się przeprowadzić długoterminowe i zakrojone na szeroką skalę badania kliniczne, aby zbadać wpływ czarnuszki na metabolizm. Jesteśmy szczególnie zainteresowani badaniem jej wpływu na insulinooporność w cukrzycy i na markery stanu zapalnego – podsumowała badaczka.



