Kiwi lepsze niż probiotyki? Naukowcy wskazują najskuteczniejszy sposób na zaparcia

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zaparcia dotykają nawet co dziesiątą osobę i często obniżają jakość życia. Najnowsze badania naukowców z King’s College London pokazują, że najlepszym naturalnym sposobem na ten problem może być… kiwi. Sprawdź, dlaczego ten owoc działa skuteczniej niż probiotyki i jak go jeść, by przyniósł efekt.
zdrowie zaparcia zatwardzenie trawienie stolec dieta owoce kiwi defekacja błonnik probiotyki jelita woda mineralna tlenek magnezu woda z kranu zdrowy styl życia
Kiwi lepsze niż probiotyki? Naukowcy wskazują najskuteczniejszy sposób na zaparcia
Shutterstock

Co mówią najnowsze badania z Wielkiej Brytanii

Na zaparcia, w istotny stopniu wpływające na jakość życia, narzeka co dziesiąta osoba. Występują one wtedy, gdy nie ma przynajmniej trzech wypróżnień tygodniowo lub jest ich mniej niż było dotychczas. Może na nie wskazywać także uczucie niepełnego wypróżnienia. O badaniach na ten temat brytyjscy lekarze informują na łamach „Journal of Human Nutrition & Dietetics”.

Objawów zaparcia może być jednak znacznie więcej. Jak podkreśla główna autorka badania dr Eirini Dimidi z King’s College London pacjenci wymieniają prawie 30 związanych z tym różnych dolegliwości. Są to przede wszystkim twarde stolce, ból i wysiłek podczas defekacji, a także ból brzucha, wzdęcia i dyskomfort oraz nudności.

Kiwi – naturalny sprzymierzeniec jelit

Według nowych zaleceń brytyjskich w zmaganiach z zaparciami należy przede wszystkim zadbać o spożywanie owoców, w tym głównie kiwi, oraz wypijać odpowiednią ilość wody. Takie postępowanie jest bardziej skuteczne aniżeli zażywanie probiotyków oraz dbanie jedynie o to, by w diecie było więcej błonnika. Duże ilości błonnika zawierają owoce i warzywa.

Najbardziej pomaga kiwi. Dr Dimidi zaleca spożywanie dwóch, trzech sztuk tego owocu dziennika albo 8-10 śliwek. Kiwi warto zjadać wraz ze skórką, bo większe jest wtedy spożycie błonnika i witamin, w tym kwasu foliowego. – Wartościowy jest też sam miąższ kiwi, również zawierający duże ilości błonnika – zapewnia.

Błonnik zawarty w kiwi zwiększa objętość stolca, co pobudza perystaltykę jelit (skurcze i rozkurcze mięśni jelit), ułatwiającą wypróżnienie. – Kiwi zwiększa też zawartość wody w stolcu, co sprzyja jego zmiękczeniu – dodaje specjalistka.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Dlaczego woda mineralna jest lepsza od wody z kranu?

Według dr Dimidi lepiej jest wypijać wodę mineralną aniżeli tę z kranu. Dodaje przy tym, że zwykła woda w Wielkiej Brytanii na ogół zawiera mało minerałów, mniej aniżeli na przykład w krajach Europy Wschodniej.

Kluczowe znaczenie ma zawartość tlenku magnezu w wypijanej wodzie. Tlenek magnezu ułatwia wypróżnianie, gdyż działa przeczyszczająco. Zdaniem ekspertów warto zatem stosować jego suplementację. Na rynku dostępnych jest wiele zawierających ten minerał preparatów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link