Halloumi – cypryjski ser, który podbija świat. Czy naprawdę jest zdrowy?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Halloumi to cypryjski ser, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność również w Polsce. Słony, sprężysty i idealny do grillowania – zachwyca smakiem i uniwersalnością. Czy jednak halloumi to dobry wybór dla osób dbających o zdrowie? Sprawdź, jakie ma właściwości odżywcze i jak najlepiej go jeść.
halloumi ser zdrowa dieta Cypr białko wapń grill sałatki styl życia żywienie
Halloumi – cypryjski ser, który podbija świat. Czy naprawdę jest zdrowy?
Shutterstock

Czym jest ser halloumi?

Halloumi to tradycyjny ser pochodzący z Cypru, wytwarzany z mleka owczego, a czasem z dodatkiem mleka koziego lub krowiego. Często zawiera również świeżą miętę, która nadaje mu wyjątkowy aromat.

Ma półtwardą konsystencję, biały kolor i jest niezwykle sprężysty – dzięki temu nie rozpływa się podczas smażenia czy grillowania.

W skład halloumi wchodzi około 46% wody, 43% tłuszczu, 22% białka i 3% soli. To sprawia, że jest sycący i bogaty w składniki odżywcze, ale jednocześnie dość kaloryczny.

Jak rozpoznać prawdziwy ser halloumi?

Szukając autentycznego halloumi, warto zwrócić uwagę na etykietę.

Oryginalny produkt powinien mieć oznaczenie PDO lub PGI (Χαλλούμι / Halloumi / Hellim) oraz informację o kraju pochodzenia: Cypr.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

To gwarancja, że ser został wytworzony zgodnie z tradycyjną recepturą i posiada status Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) oraz Chronionego Oznaczenia Pochodzenia (ChOP) w Unii Europejskiej.

Na rynku dostępne są także zamienniki, które są zwykle bardziej miękkie, mniej elastyczne i zawierają dodatki, jakich oryginalny halloumi nie ma.

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne halloumi

Halloumi to bogate źródło białka, wapnia i fosforu – składników niezbędnych dla zdrowia kości, zębów i mięśni. Dlatego umiarkowane spożywanie tego sera może wspierać układ kostny, szczególnie u osób starszych i aktywnych fizycznie.

Trzeba jednak pamiętać, że halloumi zawiera sporo tłuszczu (ok. 25 g na 100 g) i sodu, dlatego należy spożywać go z umiarem.

Zbyt częste sięganie po ten ser może być problematyczne dla osób z nadciśnieniem lub dietą niskosodową.

Jak jeść halloumi? Najlepsze sposoby podania

Halloumi świetnie smakuje na wiele sposobów. Można go:

  • grillować – zachowuje wtedy sprężystość i delikatnie się rumieni,
  • smażyć na suchej patelni,
  • dodać do sałatek z pomidorami, papryką czy oliwkami,
  • podawać jako ciepłą przekąskę lub element dań śródziemnomorskich.

Ponieważ ser nie zawiera błonnika, warto łączyć go z warzywami bogatymi w witaminę C i antyoksydanty. Unikaj smażenia na dużej ilości tłuszczu – wtedy zachowasz jego walory zdrowotne i smakowe.

Czy warto jeść halloumi?

Tak – ale z umiarem. Halloumi to pyszny, wartościowy ser, który może być częścią zbilansowanej diety, pod warunkiem że nie jemy go codziennie.

Najlepiej smakuje z warzywami i w lekkich potrawach, np. w sałatkach lub na grillu. To idealny wybór dla osób, które lubią kuchnię śródziemnomorską i szukają alternatywy dla klasycznych serów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link