Zupa gulaszowa z boczniaków. Rozgrzewająca i dietetyczna

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Boczniaki to grzyby, które są nie tylko smaczne, ale też sycące i bardzo zdrowe. Nie bez powodu nazywane są "leśnym mięsem". 
Detail,Shot,Of,Oyster,Mushroom,Soup,With,Vegetables,And,Marjoram
Zupa gulaszowa z boczniaka to rozgrzewające i sycące danie
Shutterstock

Boczniaki to bardzo zdrowe i sycące grzyby. Nie bez powodu nazywane są "leśnym mięsem" i polecane przez dietetyków. Można z nich przygotowywać wiele ciekawych dań. Jednym z nich może być właśnie gulaszowa zupa

Zupa gulaszowa z boczniaków. Rozgrzewające danie

Ta zupa z boczniakami w stylu zupy gulaszowej od Kwestii Smaku sprawdzi się także jako ciepłe danie na obiad, kolację a także imprezy. Przygotowuje się ją z ziemniakami i papryką a doprawia papryką słodką, ostrą i wędzoną. 

Można do niej dorzucić tofu lub ugotowaną ciecierzycę (jako dodatek białka). Zupę gulaszową z boczniakami można przygotować na bulionie warzywnym albo drobiowym. Warto dodać do niej dużą ilośc koperku albo natki pietruszki. 

Przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 250 g boczniaków
  • 2 ziemniaki
  • 1 podłużna papryka
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 100 g tofu lub ugotowanej ciecierzycy
  • po 1 łyżce natki pietruszki i koperku
  • sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i wędzonej oraz szczypta ostrej papryki i majeranku

Sposób przygotowania:

W dużym garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Często mieszając podsmażać przez ok. 3 minuty.

Dodać opłukane i pokrojone na paseczki boczniaki. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać przyprawy.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty.

Wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 20 minut lub do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać pokrojone tofu lub ugotowaną ciecierzycę z puszki lub słoika.

Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link