Zaskakująco pyszny gulasz z kurczaka od gwiazdy Hollywood. Pożywny i niskokaloryczny

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
86-letnia Jane Fonda zachwyciła na czerwonym dywanie podczas tegorocznego MFF w Cannes. Gwiazda jest w fantastycznej formie. W czym tkwi jej sekret? Aktorka od wielu lat promuje zdrowy styl życia. Jest trenerką, pisze książki o zdrowym odżywianiu. Mamy przepis na pyszny, rozgrzewający gulasz od Jane Fondy. Doskonale nadaje się na chłodne dni. Jest tak pyszny, że będzie idealnym daniem na odświętny obiad.  
Gulasz z kurczaka w sosie curry to eksplozja smaków i wartości odżywczych
Gulasz z kurczaka w sosie curry to eksplozja smaków i wartości odżywczych
Shutterstock

Jane Fonda jest aktorką, aktywistką, producentką, oraz cenioną instruktorką fitness. Ma na swoim koncie m.in. dwa Oscary  za filmy "Klute" i "Powrót do domu". Niedawno mogliśmy ją oglądać w znakomitym serialu pt. "Grace i Frankie". 

Jane Fonda - pionierka fitnessu 

Jane Fonda promuje też zdrowy styl życia. Trenowała aerobic i uczyła kobiety, jak ćwiczyć i ruszać się, by być fit i dobrze się czuć w swojej skórze.  "To ważne, żeby się ruszać. Jeśli tego nie robimy nasze stawy tracą mobilność, mięśnie słabną, a nasze kości stają się kruche. Jednak ważniejszy jest dla mnie wpływ ruchu na psychikę, problemy ze snem, zachowanie młodości i zapobieganie urazom w przyszłości" -  mówiła w jednym z wywiadów Jane Fonda. 

W latach osiemdziesiątych kasety VHS z treningami aerobiku z wysportowaną aktorką biły rekordy popularności. Książka „Jane Fonda’s Workout Book” („Książka z treningami Jane Fondy”), która ukazała się w 1982 r., trafiła na listę bestsellerów dziennika „New York Timesa”. Aktorka nadal nagrywa krótkie filmiki treningowe, które można znaleźć na TikToku. Aktorka jest też autorką książek z przepisami fit. 

86-letnia Jane Fonda na pokazie mody w sierpniu 2024 r.
86-letnia Jane Fonda na pokazie mody w sierpniu 2024 r. /
Aurelien Morissard /
East News

Przepisy na gulasz z kurczaka w sosie curry 

Składniki

2 łyżeczki oliwy z oliwek 
1 cebula 
3 ząbki czosnku
500 g mięsa z piersi kurczaka
puszka pomidorów bez skórki 
1,5  łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego imbiru
sól, pieprz, 
100 g naturalnego jogurtu 
do posypanie - 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki lub kolendry 

Przygotowanie 

Siekamy warzywa. Oliwę podgrzewamy na patelni przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory i przyprawy.  Gotujemy ok. 15 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt. Podajemy np. z ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link