Trochę na słodko, trochę wytrawnie. Pieczona dynia i dwa fit dodatki

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dynia piżmowa pieczona z fetą, żurawiną, miodem, oliwą, chili i ziołami. Brzmi dobrze, prawda? Ten przepis warto wypróbować na drugie śniadanie albo podwieczorek. Ta przekąska jest sycącą i świetnie sprawdzi się na diecie, zwłaszcza w tych momentach, gdy ma się ochotę na słodkie. 
Roasted,Pumpkin,With,Cheese,And,Herbs
Pieczona dynia z dodatkami. Trochę na słodko, trochę wytrawnie, ale na pewno fit
Shutterstock

Ten przepis jest szybki, prosty a przede wszystkim smaczny i mało kaloryczny. O tym, że dynia jest bogata w odżywcze wartości i świetnie sprawdza się, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, chyba wie już prawie każdy.

Pieczona dynia. Idealna, gdy ma się ochotę na słodkie

Dodatki w postaci fety, żurawiny a także odrobiny miodu i przypraw, sprawią, że to będzie iście wykwintne danie. Nie jest też nudne i z pewnością nie tylko raz pojawi się w menu jako drugie śniadanie albo podwieczorek.

Jak je zrobić? Oto przepis na dynię piżmową pieczoną z fetą, żurawiną, miodem, oliwą, chili i ziołami. Można do przygotowania tej potrawy użyć też świeżej żurawiny. Wtedy piecze się ją razem z dynią przez ostatnie 10 minut

Przepis

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • tymianek lub rozmaryn
  • płatki chili
  • oliwa extra
  • miód
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g sera feta
  • świeży tymianek lub natka pietruszki lub rukola
  • dla chętnych orzechy włoskie

Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dynię obrać obieraczką do warzyw. Przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć rozcięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 30 minut.

Wyjąć dynię z piekarnika i delikatnie przenieść np. na szerokiej łopatce na deskę. Pokroić na cienkie plasterki i włożyć z powrotem do naczynia. Przechylić ją trochę na bok. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem oraz płatkami chili. Polać oliwą oraz miodem.

Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną żurawiną i pokruszoną fetą. Posypać zieleniną. Można dodatkowo skropić oliwą i miodem oraz posypać posiekanymi orzechami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link