Najlepsze i dietetyczne danie na Wigilię. Pstrąg lub karp w papilocie podbije podniebienia

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jak przygotować pyszne, dietetyczne i smakowite danie na Wigilię? Polecamy rybę pieczoną w papilotach. Świetnie sprawdzi się ten sposób przyrządzania ryby w przypadku np. pstrąga. Można tak przygotować również karpia. Ten smak zachwyca, a kalorii jest naprawdę mało w porównaniu np. ze smażeniem.   
Ryba w papilotach jest pyszna, soczysta i dietetyczna
Ryba w papilotach jest pyszna, soczysta i dietetyczna
Shutterstock

Na stole wigilijnym ryba pojawić się musi. Tradycyjnie większość Polaków wybiera karpia. Są też tacy, którzy wolą np. pstrąga. Jedno jest pewne. Jeśli chcemy przygotować danie smakowite, które nie pływa w tłuszczy, czyli nie ma zbędnych kalorii, polecamy ten przepis przygotowania ryby w piekarniku. Pora więc na rybę w papilocie.

W papilotach , czyli… 

Pieczenie w papilocie to bardzo prosta technika przygotowywania ryb. Rybią tuszkę - najczęściej w całości - zawija się w pergamin. Wygląda to trochę jak np. duży cukierek. Mięso ryby pozostaje soczyste, nie wysusza się. Do środka możemy włożyć np. świeże zioła, czosnek. Wtedy mięso ryby będzie bardziej aromatyczne.  

Ten sposób przyrządzania ryb jest banalnie prosty, a efekt - pyszny i wykwintny. Do tego danie będzie dietetyczne. Można użyć minimalnej ilości tłuszczy, który będzie nośnikiem smaku, ale nie jest to konieczne.   

 Przepis 

Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w papier do pieczenia. Potrzebna będzie nam też oczywiście ryba, ulubione przyprawy i zioła. Do podania - cytryna i zielona pietruszka 

1 średnia ryba - pstrąg lub karp  
1 ząbek czosnku
kilka gałązek zielonego kopru 
Sól, pieprz, sok z cytryny 

Rybę czyścimy, myjemy starannie. Nacieramy wnętrze pastą przygotowaną z soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku. Kładziemy na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Do środka wkładamy też koper. Zawijamy rybę w papier do pieczenia, formując cukierek. Jego końce starannie zawijamy tak, by pakunek był szczelny. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze ok. 190 stopni. Jeśli ryba jest duża, wtedy potrzebuje więcej czasu.     

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link