Danuta Martyniuk schudła 15 kilogramów. Od tego zaczynała dzień

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Danuta Martyniuk przeszła spektakularną metamorfozę. Jej dieta, dzięki, której zrzuciła ponad 15 kilogramów, opierała się przede wszystkim na zbilansowanych posiłkach. Okazuje się, że każdy poranek żona króla disco polo zaczynała od kisielu z siemienia lnianego. Ta mikstura nie tylko świetnie wpływa na trawienie, ale pomaga zadbać o nawilżenie skóry. 
Red,Currant,And,Orange,Fool,,Vintage,Effect
Danuta Martyniuk schudła aż 15 kilogramów. Od tego zaczynała swój dzień
Shutterstock

O metamorfozie Danuty Martyniuk swego czasu było bardzo głośno. Żona króla disco polo zrzuciła ponad 15 kilogramów. Pytana o to, jak to zrobiła, odpowiadała, że przede wszystkim zrezygnowała z ziemniaków, niezdrowych przekąsek a także ograniczyła masło. 

To Danuta Martyniuk piła przed śniadaniem

Swój ostatni posiłek zjadała i nadal stara się zjeść około godziny 18. To zazwyczaj kanapka z chudą wędliną. Danuta Martyniuk w jednym z wywiadów zdradziła również od czego zaczyna każdy dzień. Okazuje się, że jest to kisiel z siemienia lnianego z dodatkiem owoców. 

Jak działa siemię lniane?

Już od dawna wiadomo, że siemię lniane jest bogate w odżywcze i wspomagające trawienie substancje. To między innymi błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe omega-3 a także związki bioaktywne i białko roślinne. Dzięki nim, gdy wypijemy kisiel z siemienia lnianego mamy poczucie sytości i brak problemów z trawieniem oraz wypróżnianiem. 

Kisiel z siemienia lnianego zrobisz w 15 minut

Jaką ilość siemienia lnianego można jeść codziennie?  Może to być 1 albo 2 łyżeczki. Siemię lniane można wymieszać z wodą i wypić bez żadnych dodatków, ale taka mikstura niestety do najsmaczniejszych nie należy. Dobrze jest więc dodać do niej owoce, sok (najlepiej bez cukru) albo odrobinę miodu. Przygotowanie siemienia lnianego do wypicia nie zajmuje wiele czasu. Na przygotowanie tej śniadaniowej mikstury potrzeba dosłownie 15 minut.

A jak siemię lniane z owocami robi Danuta Martyniuk? Oto jej przepis. 

Przepis na kisiel Danuty Martyniuk

Składniki:

  1. szklanka wody
  2. szklanka owoców
  3. łyżki siemienia lnianego
  4. miód

Sposób przygotowania:

Do rondla wlej wodę i wsyp siemię lniane. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Owoce pokrój na małe kawałki i smaż na patelni do momentu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Owoce dodawaj powoli do gotującego się siemienia lnianego i mieszaj. Rondelek zestaw z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Zanim je zjesz, dodaj miód i dobrze wymieszaj. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link